"Πρέπει να καταλάβουμε τον εκσυγχρονισμό αυτών των τζετ F-16. Δεν έχω αλλάξει πολύ θέση από τον Δεκέμβριο. Χρειάζεται έγκριση από το Κογκρέσο και νομίζω ότι θα το κάνουμε" ανέφερε πριν λίγο ο Αμερικανός πρόεδρος..
Αναλυτικά τόνισε: Αυτό που του είπα είναι το ίδιο με αυτό που είπα τον Δεκέμβριο. Θα πρέπει να πουλήσουμε τα αεροπλάνα F-16 (στην Τουρκία) και ταυτόχρονα να εκσυγχρονίσουμε τα αεροπλάνα. Δεν μας συμφέρει να μην το κάνουμε αυτό. Τους είπα ότι δεν έχω αλλάξει στάση από τον Δεκέμβριο. Είπα ότι δεν υπήρχε επιστροφή και έπρεπε απλώς να το πουλήσουμε. Αυτό που χρειάζομαι για να μπορώ να το κάνω αυτό είναι η έγκριση του Κογκρέσου. Νομίζω ότι θα λάβουμε αυτή την έγκριση.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν , επιβεβαίωσε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου ότι το ΝΑΤΟ έχει γίνει ισχυρότερο και πιο ενωμένο, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία .
Ο Μπάιντεν εξήγησε ότι στο παρελθόν είπε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν , ότι οι σύμμαχοι επρόκειτο να ενωθούν περισσότερο και να είναι ισχυρότεροι, και «αυτό έχει συμβεί».
Οι ΗΠΑ κάνουν αυτό που λένε. Θα προστατεύσουμε κάθε εκατοστό των συνόρων του ΝΑΤΟ, είπε μεταξύ άλλων.
Σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Μαδρίτη ο ένοικος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι θα....ανακοινώσει 800 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια όπλων για την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί του θα βοηθήσουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.
Κατά τα λοιπά είπε:
Οι εταίροι μας στον Ειρηνικό συμμετείχαν επίσης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Οι χώρες θα καλύψουν πλέον τις ανάγκες τους σε υποδομές με πολύ πιο προηγμένο τρόπο.
Από την άλλη πλευρά, δεν θέλουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας να πάνε αλλού. Δεν θέλουμε ο Πούτιν να βγάλει χρήματα από αυτό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν επίσης βήματα προς την επισιτιστική ασφάλεια. Γιατί αυτή η επισιτιστική κρίση συνέβη και μετά την επίθεση της Ρωσίας.
Θέλουν να μας χωρίσουν ως διατλαντική συμμαχία. Ωστόσο, αποδείχθηκε το αντίθετο. Κάνουμε το ΝΑΤΟ πολύ πιο δυνατό. Τώρα η Σουηδία και η Φινλανδία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ. Με τη συμμετοχή αυτών των χωρών θα είμαστε πολύ πιο δυνατοί. Πηγαίνουμε όπου χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.
Τι είχε πει ο Μητσοτάκης για τα F-16
Σε ερώτηση σήμερα γιατ τα τουρκικά F-16 ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε απαντήσει:
Η δουλειά της χώρας μας είναι -πρώτα και πάνω απ' όλα- να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε κάνει πολύ συγκροτημένα τα τελευταία τρία χρόνια, εντός των δημοσιονομικών περιορισμών.
Δείτε που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα ως προς τις αμυντικές της δυνατότητες σε σχέση με το πού βρισκόταν πριν από τρία χρόνια, ως προς την πολύ γρήγορη προσθήκη των αεροσκαφών Rafale, την αγορά υπερσύγχρονων φρεγατών, την αγορά ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων. Και αναφέρω ενδεικτικά μόνο κάποια από τα προγράμματα τα οποία δρομολογούνται με ορίζοντα υλοποίησης τη δεκαετία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα έχει πάντα την ισχυρότερη δυνατή αποτρεπτική δύναμη.
Αυτό είναι το μέλημα κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Και θα πρέπει να πω βέβαια ότι τα πιο πολλά από αυτά τα κάναμε χωρίς να έχουμε τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία από τη μία κόπτεται γιατί μπορεί ενδεχομένως να αναβαθμιστούν τα τουρκικά F-16, αλλά από την άλλη δεν στήριξε σημαντικές επιλογές της κυβέρνησης ως προς την αμυντική της θωράκιση.
Από κει και πέρα, αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι δεν είδα να υπάρχει κάποια αναφορά στο ζήτημα αυτό στο δελτίο Τύπου το οποίο έβγαλε ο Λευκός Οίκος. Και θα επαναλάβω επίσης ότι η αγορά οποιουδήποτε οπλικού συστήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία μακρά διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί απλά τη θέληση της εκτελεστικής εξουσίας, απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου.
(...)
Θα πω για μια φορά ακόμα, ότι θέλω να αναλογιστούμε αν είναι προς όφελος της Ελλάδος μια Τουρκία η οποία να είναι τελείως απομονωμένη.
Ουδέποτε αυτό αποτέλεσε στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα συγκροτεί τις δικές της συμμαχίες, προβάλλει την ισχύ των επιχειρημάτων της, θέλει τη στήριξη των συμμάχων μας στα εθνικά μας δίκαια. Ταυτόχρονα όμως θέλουμε την Τουρκία συνομιλητή. Δεν θέλουμε μια Τουρκία η οποία να μην συνομιλεί με κανέναν.
Και τονίζω: εμείς φροντίζουμε τα του οίκου μας. Προσωπικά έκανα -πιστεύω- μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχα την τιμή να απευθυνθώ στο Αμερικανικό Κογκρέσο, κάτι το οποίο αποτέλεσε μια μοναδική τιμή για εμένα αλλά και για τη χώρα συνολικά. Και δεν θα σχολιάσω κάτι παραπάνω για το τι κάνει η Τουρκία ή πώς ασκεί τη δική της εξωτερική πολιτική.
Τώρα, για τα F-35, έχουμε πει ότι πρόθεσή μας είναι να αποκτήσουμε μια μοίρα F-35, με πιθανή option να αποκτήσουμε και μια δεύτερη. Μέρος της διαδικασίας αυτής είναι και η αποστολή του Letter of Request, πράγμα το οποίο έγινε τις τελευταίες ημέρες. Είναι η αρχή -θέλω να το τονίσω- μιας μακράς διαδικασίας καθώς δεν εκτιμούμε ότι μπορούμε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη αυτά πριν από το 2027 ή 2028.
Αυτό το λέω διότι είναι μια μακρά διαδικασία από τη μία και το λέω διότι, αφετέρου, τότε έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια αγορά.
Πιστεύω ότι αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία για τη δυνατότητα της χώρας μας πια να προγραμματίζει αμυντικές επενδύσεις σημαντικές, σε βάθος χρόνου. Σε βάθος δεκαετίας, σε βάθος δεκαπενταετίας. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας, αυτή είναι η ευθύνη μας, να θωρακίζουμε τη χώρα και να αναλαμβάνουμε αποφάσεις τις οποίες μπορεί πολιτικά να τις «καρπωθούν» οι διάδοχοί μας.
Αλλά έτσι πιστεύω ότι θα πρέπει να δουλεύει η χώρα ως προς τον μακροχρόνιο σχεδιασμό σχετικά με την εξωτερική και την αμυντική της πολιτική.