Το περιοδικό Foreign Policy με έδρα τις ΗΠΑ δημοσίευσε ένα άρθρο που αναπτέρωσε το ηθικό της τουρκικής κοινότητας πληροφοριών, καθώς προωθούνται ενισχυμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.
Στο δημοσίευμα με τίτλο, «Γιατί η Δύση πρέπει να κάνει ειρήνη με τον Ερντογάν τώρα;», το αμερικανικό περιοδικό επισημαίνει χαρακτηριστικά πως ο Τούρκος πρόεδρος «είναι ένας δυσάρεστος χαρακτήρας με τον οποίο η Δύση χρειάζεται επειγόντως καλύτερες σχέσεις».
«Η ευθυγράμμιση με τον Ερντογάν θα πρόσφερε στη Δύση περισσότερη γεωστρατηγική μόχλευση επί του Κρεμλίνου πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία», σημειώνει ο συντάκτης και συνεχίζει, «η Τουρκία είναι επίσης βασικός παίκτης σε τρεις πρόσθετες συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκεται η Ρωσία: Συρία, Λιβύη και τη διαμάχη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Ερντογάν πέρασε από μια πολιτική καλοήθους παραμέλησης στην ενεργό επέμβαση σε αυτές τις συγκρούσεις την τελευταία δεκαετία, με κίνητρο την επιθυμία να ενισχύσει τον ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης ανεξάρτητης από τη Δύση. Η συνέχιση της συνεργασίας με τον Ερντογάν προσφέρει περαιτέρω σημεία πίεσης στην προσπάθεια περιορισμού της παγκόσμιας επιρροής της Μόσχας».
«Ο βάναυσος, ολοκληρωτικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει ανεβάσει πολύ το προφίλ της Τουρκίας στη γεωστρατηγική σκακιέρα», αναφέρει η ανάλυση, προσθέτοντας ότι η Δύση χρειάζεται τον Ερντογάν περισσότερο από ποτέ.
Τονίζοντας ότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, αναφέρεται πως «εάν επεκταθούν οι τουρκικές παραδόσεις όπλων, οι πιθανότητες νίκης της Ουκρανίας θα αυξηθούν σημαντικά. Ο Ερντογάν, ο οποίος ελέγχει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των Στενών του Βοσπόρου, έκλεισε το πέρασμα στα πολεμικά πλοία στα τέλη Φεβρουαρίου».
Αυτό έρχεται σε ευθυγράμμιση με την ατζέντα που προωθεί ο Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος ωθεί τις ΗΠΑ να προσφέρουν όπλα στην Τουρκία. Ο Τζέιμς Σταυρίδης, ανώτατος διοικητής των συμμάχων του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (πριν από περίπου μια δεκαετία), αναλύει στο Bloomberg, τη δυναμική του ΝΑΤΟ, τις σχέσεις της Τουρκίας με τη συμμαχία αλλά και με τα μέλη κράτη όπως η Ελλάδα.
Αναλύοντας την κατάσταση της Τουρκίας, σχετικά με την συμμαχία και την στάση της αναφέρει τα εξής: Κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει μια κατάσταση όπου η Τουρκία θα απομονωθεί πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά. Υπάρχει ήδη αμοιβαία δυσαρέσκεια μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών σχετικά με την τουρκική απόφαση να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, συνεχιζόμενες διαφορές με την Ελλάδα στο Αιγαίο και πίεση στον στρατό, τα μέσα ενημέρωσης και το δικαστικό σώμα μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016. Οι Τούρκοι έχουν απορριφθεί από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δεκαετίες.
Επιπλέον, στο δημοσίευμα του Foreign Policy υπογραμμίστηκε επίσης ότι η Δύση, έχει πληρώσει το τίμημα για την αγνόηση των ανησυχιών του Ερντογάν. «Η Δύση χρειάζεται επίσης την Τουρκία στο πλευρό της στον οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Η υποστήριξη της Άγκυρας από μόνη της μπορεί να περιορίσει την είσοδο και την έξοδο ρωσικών αγαθών στη Μαύρη Θάλασσα. Η βοήθεια της Άγκυρας είναι κρίσιμη για να σταματήσει η ροή ρωσικών χρημάτων.
Η Τουρκία είναι μία από τις λίγες μεγάλες χώρες που δέχεται ελεύθερα ρωσικές πληρωμές και μειώνει τον αντίκτυπο των δυτικών τραπεζικών κυρώσεων.
Αλλά το πιο σημαντικό, η Τουρκία θα είναι βασικός παίκτης στην αναπροσαρμογή του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού, ειδικά καθώς ελέγχει την ενεργειακή πρόσβαση μέσω ορισμένων βασικών αγωγών».
Σε τεντωμένοι σχοινί οι τουρκικές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία
Η Τουρκία γίνεται πιο προσεκτική όσον αφορά την παράδοση περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, αφού τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη βοήθησαν την άμυνα του Κιέβου ενάντια στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας στη Wall Street Journal.
«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που υποθέτω ότι μπορεί να καλέσει και τα δύο μέρη να διαπραγματευτούν στο τραπέζι της ειρήνης. Όμως, πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό εάν στείλουμε δεκάδες χιλιάδες όπλα στη μία πλευρά;», είπε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρος της Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας και ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε και με τις δύο πλευρές, κάποιος πρέπει να είναι αρκετά κοντά και στα δύο μέρη, για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη. Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα επικρατήσει η ειρήνη».
Όσο για το αν η Τουρκία θα συνεχίσει να παραδίδει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 στην Ουκρανία, ο Ντεμίρ είπε πως, «υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν, αλλά δεν είμαι σε θέση να τα αποκαλύψω, αλλά είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί».
Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο χώρες. Η Άγκυρα προσπάθησε να παραμείνει όσο το δυνατόν ουδέτερη από την έναρξη της σύγκρουσης, φιλοξενώντας συζητήσεις μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών, σε μια προσπάθεια να αναλάβει το ρόλο του ειρηνευτή, κάτι που θα την ωφελούσε για την προώθηση της δικής της ατζέντας στη διεθνή κοινότητα.
Ωστόσο, ενώ υποστήριζε το Κίεβο και επέκρινε την εισβολή της Μόσχας, η Άγκυρα απέρριψε να συμμετάσχει στις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα, οδηγώντας τις ΗΠΑ σε σκέψεις επαναπροσέγγισης με το τουρκικό καθεστώς.
Από τα παραπάνω, εξάγεται το συμπέρασμα πως όσο η Άγκυρα εμμένει στη στρατηγική και τη διπλωματία ανεξαρτητοποίησης από τις μεγάλες δυνάμεις, η Ουάσιγκτον στενεύει τον κλοιό όλο και περισσότερο γύρω από τον Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την Τουρκία στη δυτική σφαίρα επιρροής, ακόμα και αν αυτό απαιτεί να προσφέρει γη και ύδωρ.
Με λίγα λόγια, όσο το φτύνει ο Ερντογάν, τόσο κολλάει η Δύση... ή μήπως αυτό θα του επιφέρει την μοίρα πολλών ηγετών που πηγαίνοντας κόντρα στη Δύση, σταμάτησαν ξαφνικά να αναπνέουν;