To αμερικανικό Πεντάγωνο οραματίζεται ένα μέλλον στο οποίο οι πύραυλοι του Έλον Μασκ θα μπορούσαν κάποια μέρα να αναπτύξουν μια «δύναμη ταχείας αντίδρασης» για να αποτρέψουν μια επίθεση, σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε το The Intercept μέσω αιτήματος του Freedom of Information Act.
Τον Οκτώβριο του 2020, η Διοίκηση Μεταφορών των ΗΠΑ ή USTRANSCOM, το γραφείο του Πενταγώνου που έχει επιφορτιστεί με τη μεταφορά φορτίου για να διατηρήσει τη βουή της αμερικανικής παγκόσμιας στρατιωτικής παρουσίας, ανακοίνωσε ότι συνεργαζόταν με την εταιρεία πυραύλων SpaceX του Μασκ για να καθορίσει τη σκοπιμότητα ταχείας εκτόξευσης προμηθειών στο διάστημα και πίσω στη Γη αντί να τους πετάξει στον αέρα. Ο στόχος, σύμφωνα με μια παρουσίαση του στρατηγού Stephen Lyons, θα ήταν να πετάξει ένα «C-17 [αεροπλάνο φορτίου] ισοδύναμο οπουδήποτε στον κόσμο σε λιγότερο από 60 λεπτά», ένα απίστευτο άλμα προς τα εμπρός στη στρατιωτική επιμελητεία που προηγουμένως περιοριζόταν στην επιστημονική φαντασία.
Ένα δελτίο τύπου της USTRANSCOM αποκάλυψε ότι μια μέρα ο τεράστιος πύραυλος Starship της SpaceX θα μπορούσε «να μετακινήσει γρήγορα κρίσιμα logistics κατά τη διάρκεια έκτακτων καταστάσεων που είναι ευαίσθητα στο χρόνο» και «να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια». Ενώ το Πεντάγωνο έκανε νύξη για πιθανή μεταφορά απροσδιόριστου «προσωπικού» μέσω αυτών των σύντομων διαστημικών διαδρομών, η έμφαση της ανακοίνωσης ήταν καθαρά στη μετακίνηση εμπορευμάτων.
Ωστόσο, η USTRANSCOM έχει στο μυαλό της πιο ευφάνταστες χρήσεις, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που ελήφθησαν μέσω του FOIA. Σε μια «Ενδιάμεση Έκθεση» του 2021 που συντάχθηκε ως μέρος της συνεργασίας της με τη SpaceX, η USTRANSCOM περιέγραψε τόσο πιθανές χρήσεις όσο και παγίδες για έναν στόλο στρατιωτικοποιημένων Starships.
Αν και η SpaceX είναι ήδη λειτουργικά εργολάβος άμυνας, εκτοξεύει αμερικανικούς στρατιωτικούς δορυφόρους και ενισχύει τις ουκρανικές επικοινωνιακές συνδέσεις, η έκθεση παρέχει τρία παραδείγματα πιθανών μελλοντικών «περιπτώσεων χρήσης DOD για διαστημικές μεταφορές από σημείο σε σημείο». Το πρώτο, ίσως ένα νεύμα στις αμερικανικές ανησυχίες για την κινεζική ηγεμονία, σημειώνει ότι «η διαστημική μεταφορά παρέχει μια εναλλακτική μέθοδο για την παράδοση υλικοτεχνικής υποστήριξης» στον Ειρηνικό. Το δεύτερο φαντάζεται πυραύλους SpaceX που παραδίδουν ένα αναπτυσσόμενο σύστημα αεροπορικής βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας, «μια συλλογή καταφυγίων, οχημάτων, εξοπλισμού κατασκευής και άλλου εξοπλισμού που μπορούν να τοποθετηθούν σε όλο τον κόσμο και να μετακινηθούν σε οποιοδήποτε μέρος χρειάζεται η USAF για τις επιχειρήσεις stand-up air».
Το παράδειγμα της Βεγγάζης
Αλλά η τρίτη φανταστική περίπτωση χρήσης είναι πιο προκλητική και λιγότερο πεζή από τις δύο πρώτες, με τον τίτλο μόνο «Υποστήριξη της Πρεσβείας», σενάρια στα οποία μια «δυνατότητα άμεσης παράδοσης θεάτρου από τις ΗΠΑ σε μια αφρικανική γυμνή βάση θα αποδεικνυόταν εξαιρετικά σημαντική για την υποστήριξη του Υπουργείου της αποστολής του κράτους στην Αφρική», ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μιας «δύναμης ταχείας αντίδρασης», ένας στρατιωτικός όρος για μια ταχέως αναπτυσσόμενη ένοπλη μονάδα, που χρησιμοποιείται συνήθως σε συνθήκες κρίσης. Η ικανότητα απλώς να «επιδεικνύεται» αυτή η χρήση ενός Starship της SpaceX, σημειώνει το έγγραφο, «θα μπορούσε να αποτρέψει τους μη κρατικούς παράγοντες από επιθετικές ενέργειες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες». Αν και το σενάριο δεν περιέχει λεπτομέρειες, η ιδέα μιας αφρικανικής πρεσβείας υπό αιφνίδια επίθεση από έναν «μη κρατικό παράγοντα» θυμίζει το περιβόητο περιστατικό της Βεγγάζης του 2012, όταν ένοπλοι μαχητές επιτέθηκαν σε αμερικανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Λιβύη, προκαλώντας την κινητοποίηση μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης, που αργότερα επικρίθηκε ότι έφτασε πολύ αργά για να βοηθήσει.
Όσο κι αν οι Αμερικανοί στρατηγοί μπορεί να ονειρεύονται κομάντο που φέρουν πυραύλους να πολεμούν ενάντια σε βορειοαφρικανούς αντάρτες, οι ειδικοί λένε ότι αυτό το σενάριο εξακολουθεί να είναι καθαρά θέμα ιστοριών επιστημονικής φαντασίας. Όπως σημειώνεται σε άλλο έγγραφο της USTRANSCOM που ελήφθη μέσω αιτήματος FOIA, και οι τέσσερις δοκιμές σε μεγάλο υψόμετρο είχαν ως αποτέλεσμα το σκάφος να εκραγεί δραματικά, αν και μια δοκιμή του Μαΐου 2021 που πραγματοποιήθηκε μετά τη δημιουργία του εγγράφου προσγειώθηκε με ασφάλεια.
Το έγγραφο επισημαίνει επίσης ένα άλλο πιθανό πρόβλημα: Θα αφήσουν άλλες χώρες τους στρατιωτικούς πυραύλους SpaceX να πέφτουν από το διάστημα στην επικράτειά τους; Το απραγματοποίητο όραμα των Αμερικανών «Starship Troopers» δεν είναι καινούργιο: Ήδη από τη δεκαετία του 1950, ο Ναζί επιστήμονας πυραύλων που έγινε Αμερικανός ήρωας του διαστήματος Wernher Von Braun σκεφτόταν να μεταφέρει αμερικανικά στρατεύματα μέσω πυραύλων και στη δεκαετία του 1960, ο αμυντικός ανάδοχος Douglas Aircraft έβαλε « Project Ithacus», ένα διαστημόπλοιο που μεταφέρει 1.200 στρατιώτες στον προορισμό τους σε μια ώρα.
Το μεγάλο εμπόδιο
Πιο πρόσφατα, σύμφωνα με μια έκθεση του Popular Science το 2006, το Πεντάγωνο ονειρεύτηκε μια εποχή κατά την οποία «οι πεζοναύτες θα μπορούσαν να μεταφερθούν οπουδήποτε στον κόσμο σε λιγότερο από δύο ώρες, χωρίς να χρειάζεται να διαπραγματευτούν τη διέλευση από ξένο εναέριο χώρο». Αλλά το έγγραφο της USTRANSCOM παραδέχεται ότι οι συνθήκες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που διέπουν τη χρήση του διαστήματος παρέχουν ελάχιστη καθοδήγηση ως προς το εάν ένας αμερικανικός πύραυλος θα μπορούσε να παρακάμψει τις ανησυχίες του κυρίαρχου εναέριου χώρου διασχίζοντας το διάστημα.
«Παραμένει ασαφές εάν και πώς τα οχήματα υπόκεινται σε καθιερωμένους νόμους για την αεροπορία και σε ποιο βαθμό, εάν υπάρχουν, αυτοί οι νόμοι τους ακολουθούν στο διάστημα για διαστημική μεταφορά PTP», αναφέρεται σε μια ενότητα. «Επιπλέον, η έλλειψη νομικού ορισμού των ορίων μεταξύ αέρα και διαστήματος δημιουργεί ένα ζήτημα για το πού τελειώνει η εφαρμογή της αεροπορικής νομοθεσίας και πού αρχίζει η νομοθεσία για το διάστημα». Το έγγραφο υπονοεί ότι μέρος της υπόσχεσης της SpaceX θα μπορούσε να είναι να υπερπηδήσει αυτές τις ανησυχίες. Μετά από μια επιμελημένη συζήτηση για το νομικό καθεστώς ενός υποθετικού στρατιωτικού Starship κατά την πτήση, η USTRANSCOM σημείωσε: «Αυτή η ανάκτηση τοποθετεί το Starship εκτός υψομέτρου που χαρακτηρίζονται συνήθως ως ελεγχόμενος εναέριος χώρος».
Ο Brian Weeden, διευθυντής προγράμματος για το Secure World Foundation, ένα think tank για τη διακυβέρνηση του διαστήματος, είπε στο The Intercept ότι οι εδαφικές ανησυχίες είναι μόνο ένα από τα πολλά, «μαζί με το αν οι χώρες που περνάει ο πύραυλος/διαστημόπλοιο τον θεωρούν ως όπλο ή όχι ή απειλή βαλλιστικού πυραύλου ή όχι».
«Αυτή η αντίληψη, το να πηγαίνεις οπουδήποτε χωρίς να χρειάζεται να λάβεις καμία έγκριση από κανέναν είναι ελκυστική από στρατιωτική άποψη, αλλά θα ήθελαν οι ΗΠΑ να έχουν και άλλες χώρες την ίδια ικανότητα; Πιθανώς όχι».