Επιστήμη

Αντι -δορυφορικά (ASAT)- Διαστημικοί δολοφόνοι! Αυτές είναι οι 4 χώρες που έχουν επιτυχώς εξάγει τις δοκιμές

Σε κάθε δεδομένη στιγμή, υπάρχουν χιλιάδες δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη για εμπορικούς, πολιτικούς, στρατηγικούς και στρατιωτικούς λόγους.

Λόγω της σημασίας ορισμένων δορυφόρων για την εθνική ασφάλεια, όπως περιγράφει παρακάτω ο Govind Bhutada της Visual Capitalist, οι χώρες έχουν αναπτύξει όπλα κατά των δορυφόρων (ASAT) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή δορυφόρων σε τροχιά.

Ενώ ορισμένα όπλα ASAT χρησιμοποιούν μη καταστροφικά μέσα, όπως κυβερνοεπιθέσεις ή λέιζερ για να βλάψουν τους δορυφόρους, οι καταστροφικοί τύποι βασίζονται συχνά σε φυσική σύγκρουση υψηλής ταχύτητας για να σπάσουν δορυφόρους, δημιουργώντας αρνητικές επιπτώσεις στο διαστημικό περιβάλλον.

Το παρακάτω infographic από το Secure World Foundation εξηγεί πόσο καταστροφικές είναι οι δοκιμές ASAT για το διάστημα

Ο αντίκτυπος των καταστροφικών αντιδορυφορικών όπλων

Όταν τα καταστροφικά όπλα ASAT συγκρούονται με δορυφόρους, μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες έως εκατομμύρια κομμάτια συντριμμιών που μπορούν να περιφέρονται γύρω από τη Γη για δεκαετίες με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες.

Σύμφωνα με την  Ένωση Επιστημόνων, η καταστροφή ενός μόνο δορυφόρου 10 τόνων μπορεί να προκαλέσει:

  • 8 έως 14 εκατομμύρια  κομμάτια συντριμμιών μεγέθους μεταξύ 1 mm και 1 cm

  • 250.000 έως 750.000  κομμάτια συντριμμιών μεταξύ 1 cm και 10 cm

  • 5.000 έως 15.000  κομμάτια σκουπιδιών μεγαλύτερα από 10 cm

Τα συντρίμμια από τις καταστροφικές δοκιμές ASAT προσθέτουν στους  8.800 μετρικούς τόνους  διαστημικών απορριμμάτων που ήδη επιπλέουν στο διάστημα. Δεδομένου ότι τα διαστημικά σκουπίδια μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητες έως και  29.000 km/h  (περίπου 8 km/s), ακόμη και θραύσματα μεγέθους χιλιοστού αποτελούν τεράστια απειλή για άλλα αντικείμενα σε τροχιά.

Στην πραγματικότητα, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) έχει πραγματοποιήσει  29  ελιγμούς αποφυγής συντριμμιών από το 1999, οι οποίοι περιλαμβάνουν αλλαγή δρομολόγησης για την αποφυγή πιθανών συγκρούσεων με κομμάτια συντριμμιών.

Η ιστορία και τα επακόλουθα των καταστροφικών δοκιμών ASAT

Ιστορικά, μόνο τέσσερις χώρες - η Ρωσία (πρώην ΕΣΣΔ), η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία - έχουν χρησιμοποιήσει επιτυχώς καταστροφικά όπλα ASAT δύο τύπων:

  1. Co-orbital:  Όπλα που τοποθετούνται σε τροχιά και ελίσσονται κοντά σε έναν στόχο και τον επιτίθενται με διάφορα μέσα, όπως η άμεση σύγκρουση, ο κατακερματισμός ή η χρήση ρομποτικών βραχιόνων.

  2. Άμεση ανάβαση:  Πύραυλοι που εκτοξεύονται από την επιφάνεια της Γης ή από τον αέρα για να καταστρέψουν έναν δορυφορικό στόχο σε τροχιά.

Από το 1968, αυτές οι τέσσερις χώρες έχουν διεξαγάγει με επιτυχία 15 καταστροφικές δοκιμές ASAT, δημιουργώντας χιλιάδες κομμάτια ιχνηλατημένων συντριμμιών που εξαπλώνονται σε τεράστιες αποστάσεις.

 

Μεταξύ του 1961 και του 1982, η ΕΣΣΔ εκτόξευσε μια σειρά από δορυφόρους για διάφορες αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής των όπλων ASAT με την ίδια τροχιά στο πλαίσιο του προγράμματος  Istrebitel Sputnikov  (που σημαίνει «καταστροφέας δορυφόρων»). Από το 2022 — 40 έως 50 χρόνια μετά από αυτές τις δοκιμές — ορισμένα από τα συντρίμματά τους που παρακολουθούνται εξακολουθούν να περιφέρονται γύρω από τη Γη.

Η καταστροφή του  μετεωρολογικού δορυφόρου FengYun 1C από την Κίνα  το 2007 ήταν μακράν η πιο καταστροφική δοκιμή της ASAT όσον αφορά τη δημιουργία συντριμμιών. Η σύγκρουση δημιούργησε πάνω από  3.400  κομμάτια ανιχνευόμενων συντριμμιών και ήταν η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή ASAT απευθείας ανάβασης από το 1985.

Τον Νοέμβριο του 2021, η Ρωσία έγινε πρωτοσέλιδο για μια καταστροφική δοκιμή άμεσης ανάβασης, υπεύθυνη για περίπου 1.400 νέα κομμάτια ανιχνευόμενων συντριμμιών, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες μικρότερα θραύσματα. Οι συνέπειες της δοκιμής προκάλεσαν εκκλήσεις για  παγκόσμια απαγόρευση  των καταστροφικών δοκιμών ASAT.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι θραύσματα συντριμμιών από αυτές τις δοκιμές όχι μόνο περιφέρονται γύρω από τη Γη αλλά εξαπλώνονται και μακριά από το υψόμετρο όπου έγιναν αυτές οι δοκιμές. Για παράδειγμα, ορισμένα θραύσματα από τη δοκιμή της Κίνας το 2007 έφτασαν σε περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα πέρα ​​από την επιφάνεια της Γης.

Το Κάλεσμα για Απαγόρευση Καταστροφικών Δοκιμών

Τα συντρίμμια από την εσκεμμένη καταστροφή δορυφόρων είναι επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα, απειλώντας άλλους δορυφόρους και διαστημόπλοια. Καθώς περισσότεροι δορυφόροι και ανθρώπινα διαστημόπλοια εισέρχονται στο διάστημα, η αποτροπή περαιτέρω δημιουργίας συντριμμιών είναι κρίσιμη για την προστασία της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας  των διαστημικών δραστηριοτήτων.

Μετά την πρόσφατη δοκιμή της Ρωσίας, οι ΗΠΑ ήταν το πρώτο έθνος που δεσμεύτηκε να μην διεξάγει καταστροφικές δοκιμές ASAT, προτρέποντας και άλλα έθνη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

«Αυτές οι δοκιμές, σίγουρα, είναι απερίσκεπτες καθώς είναι ανεύθυνες», δήλωσε η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...