Κόσμος

Γροιλανδία: Οι ΗΠΑ προχωρούν στη δημιουργία αεροπορικής υποδομής για μαχητικά με πυρηνικές δυνατότητες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν στη δημιουργία αεροπορικής υποδομής στη Γροιλανδία για μαχητικά αεροσκάφη ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρέσβη στη Δανία, Βλαντιμίρ Μπάρμπιν.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Sputnik, η Βάση Pituffik (πρώην Βάση Thule), που ήδη αποτελεί μέρος του αμερικανικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για πυρηνικές επιθέσεις από την Αρκτική, υφίσταται εκτενή αναβάθμιση. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την εγκατάσταση σύγχρονων ραντάρ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και την κατασκευή αεροπορικών εγκαταστάσεων για μαχητικά F-35, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας έχει γίνει εμφανής εδώ και δεκαετίες, με την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο νησί να ξεκινά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόσφατα, ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε την απόκτηση της Γροιλανδίας ως «απόλυτη αναγκαιότητα» για τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας του. Παρά την κατηγορηματική απόρριψη της ιδέας αυτής από τον Πρωθυπουργό της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεδε, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την απόκτηση του νησιού. Παρόλα αυτά, εκπρόσωποι του Πενταγώνου ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρώσος Πρέσβης, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τη σταθερότητα στην Αρκτική, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός συστήματος διεθνούς ασφάλειας, ίσου για όλα τα αρκτικά κράτη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η τύχη της Γροιλανδίας πρέπει να αποφασιστεί από τους ίδιους τους κατοίκους της, εντός του πλαισίου της δανικής νομοθεσίας και χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Η Γροιλανδία υπήρξε αποικία της Δανίας μέχρι το 1953 και παραμένει τμήμα του δανικού βασιλείου, αν και από το 2009 έχει αποκτήσει σημαντικό βαθμό αυτονομίας, με δυνατότητα αυτοδιακυβέρνησης στα εσωτερικά της θέματα. Σήμερα, η αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα και οι γεωπολιτικές διεκδικήσεις στην περιοχή φέρνουν το νησί στο επίκεντρο της παγκόσμιας αντιπαράθεσης, ενισχύοντας τις εντάσεις στην Αρκτική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ