Το MQ-9B SeaGuardian, είναι το θαλάσσιο αντίστοιχο του συστήματος τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών SkyGuardian. Το drone μπορεί να μείνει στον αέρα έως και 30 ώρες (ανάλογα με τη διαμόρφωση) και λειτουργεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
Το SeaGuardian είναι το πρώτο τηλεκατευθυνόμενο σύστημα αεροσκαφών στην κατηγορία του, που προσφέρει αναζήτηση και περιπολία σε πραγματικό χρόνο πάνω και κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Διαθέτει προηγμένη ικανότητα θαλάσσιας νοημοσύνης, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR), συμπεριλαμβανομένης μιας σουίτας αισθητήρων που του επιτρέπει να παρακολουθεί και να ανιχνεύει πλοία επιφανείας σε πραγματικό χρόνο σε μεγάλες αποστάσεις.
Επιπλέον, το αεροσκάφος έχει ένα ωφέλιμο φορτίο Ηλεκτρονικών Μέτρων Υποστήριξης (ESM) ενσωματωμένο στα πτερύγια του, το οποίο μπορεί να ανιχνεύει, να αναγνωρίζει και να εντοπίζει γεωγραφικά εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων. Είναι επίσης, βασικό στοιχείο στις επιχειρήσεις επιτήρησης και αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας.
Το SeaGuardian έχει εμβέλεια 1.200 ναυτικών μιλίων (1.381 μίλια/2.222 χλμ.) στην τυπική θαλάσσια διαμόρφωση του, καθιστώντας το μια λύση χαμηλού κόστους για επιχειρήσεις και μια ιδανική ενιαία πλατφόρμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε επανδρωμένες-μη επανδρωμένες ομαδικές αποστολές.
Η General Atomocs, η εταιρεία τεχνολογίας που σχεδίασε το MQ-9 Reaper, που χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό για επίθεση και συλλογή πληροφοριών, παρουσίασε το νέο SİHA.
Το γεγονός ότι το concept SİHA είναι το ίδιο με το Bayraktar TB3, δεν πέρασε απαρατήρητο από τους χρήστες των social media. Ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά του SİHA, που εισήγαγε η General Atomocs ως MQ-9B, είναι η ικανότητά του να προσγειώνεται σε πλωτά συστήματα.
Υποστηρίχθηκε ότι η General Atomocs, μπορεί να είχε εμπνευστεί από αυτό το χαρακτηριστικό που χρησιμοποιήθηκε στην προώθηση του Bayraktar TB3, το οποίο θα κάνει τη Bayraktar ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές της.
Στο βίντεο που κυκλοφόρησε από το Baykar Teknoloji στις 29 Απριλίου, αναφέρθηκε ότι το νέο Bayraktar TB3 SİHA θα είναι ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ικανό να απογειώνεται και να προσγειώνεται από πλοία με σύντομο διάδρομο.
Εκτός από τις αποστολές αναγνώρισης-επιτήρησης και πληροφοριών, το TB3 θα έχει επίσης τη δυνατότητα να εκτελεί επιχειρήσεις με τα εγχώρια έξυπνα πυρομαχικά, που φέρει κάτω από τα φτερά του. Ένα άλλο θέμα από το οποίο εμπνέεται η General Atomocs, είναι η δυνατότητα αναδίπλωσης πτερυγίων.
Η Baykar Teknoloji παρουσίασε το TB3, το οποίο είναι σχεδιασμένο για χρήση σε πλοία ελικοπτέρων και αεροπλανοφόρα με την αναδιπλούμενη δομή πτερυγίων του, στο βίντεο που δημοσίευσε.
Το TB3 θα προσφέρει στον χρήστη, τη δυνατότητα να λειτουργεί με οπλισμένα drones σε αποστολές στο εξωτερικό.
Εν τω μεταξύ, η General Atomics (GA-ASI) ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει το έργο Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS) της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής. Αργότερα φέτος, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9B SeaGuardian της εταιρείας, θα πραγματοποιήσει αποστολές θαλάσσιας επιτήρησης ευρείας περιοχής στην Ιαπωνία.
Για την υποστήριξη των αποστολών της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής, το drone της GA-ASI θα χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση θαλάσσιας επιτήρησης ευρείας περιοχής, όπως "έρευνα και διάσωση, αντιμετώπιση καταστροφών και επιβολή του νόμου στη θάλασσα".
Αυτό το έργο, βασίζεται στις επιτυχημένες δοκιμές πτήσης της Ιαπωνικής Ακτοφυλακής που διεξήχθησαν το 2020, οι οποίες αφορούσαν το drone MQ-9B. Οι πτητικές δοκιμές, επικύρωσαν την ικανότητα του αεροσκάφους να εκτελεί αποστολές θαλάσσιας επιτήρησης ευρείας περιοχής.