Η αύξηση των συγκρούσεων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, έχει μετατοπίσει την παγκόσμια εστίαση πίσω στις μεταφορές όπλων μεταξύ των χωρών.
Για δεκαετίες, χώρες που είναι ικανές στην κατασκευή όπλων έχουν προμηθεύσει όπλα σε άλλες χώρες που τα ζητούν και στο τιμόνι αυτών των συναλλαγών βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Ρωσία, οι οποίες, όπως αναφέρει παρακάτω ο Anshool Deshmukh του Visual Capitalist, αντιπροσώπευαν το 57% όλων των διεθνών συναλλαγών όπλων τα τελευταία 10 χρόνια.
Ποιοι είναι λοιπόν οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων από αυτές τις δύο χώρες και ποια είναι η στρατιωτική αξία αυτών των συναλλαγών;
Με τη βοήθεια πληροφοριών από τη βάση δεδομένων μεταφοράς όπλων του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το παραπάνω γράφημα του Ruben Berge Mathisen απεικονίζει τους 50 μεγαλύτερους παραλήπτες όπλων σε αξία τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τη Ρωσία την τελευταία δεκαετία.
Η στρατιωτική αποτίμηση των μεταβιβάσεων όπλων
Η στρατιωτική αποτίμηση των όπλων μετράται με βάση τις τιμές του δείκτη τάσης (TIV). Αυτή η αποτίμηση αντικατοπτρίζει τη στρατιωτική ικανότητα ενός συγκεκριμένου αντικειμένου και όχι την οικονομική του αξία.
Κάθε όπλο που εμπίπτει στον συμβατικό ορισμό των μεγάλων όπλων έχει ένα TIV. Τα παρακάτω είναι τα πιο κοινά όπλα και εξαρτήματα στα οποία πρέπει να εκχωρηθεί ένα TIV.
- Αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα
- Πυροβολικό (>100mm σε διαμέτρημα)
- Αισθητήρες και κατευθυνόμενοι πύραυλοι, μεγάλα πυροβόλα όπλα αεράμυνας, τορπίλες και βόμβες
- Πλοία οπλισμένα με πυροβολικό διαμετρήματος 100 mm (εκτόπισμα >100 τόνων)
- Δορυφόροι αναγνώρισης και συστήματα εναέριου ανεφοδιασμού
Αντί να εστιάζει στον προϋπολογισμό, η εξέταση του TIV διευκολύνει τη μέτρηση των τάσεων στη ροή όπλων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών και περιοχών με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν δείκτη τιμών στρατιωτικής ικανότητας.
Οι μεγαλύτεροι αποδέκτες οπλισμού των ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων παγκοσμίως, υπεύθυνες για το 35% των παγκόσμιων εξαγωγών τα τελευταία 10 χρόνια σε περίπου 130 χώρες.
Πιο πρόσφατα, η μεγαλύτερη αγορά για πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ ήταν στη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία να είναι ο πιο σημαντικός αποδέκτης όπλων. Την τελευταία δεκαετία, η χώρα έχει αγοράσει το 24% των συνολικών εξαγωγών όπλων των ΗΠΑ, με εξαρτήματα αξίας άνω των 18 δισεκατομμυρίων TIV.
Ακολουθεί μια ματιά στους 10 κορυφαίους παραλήπτες όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες:
Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας όπλων παγκοσμίως, ωστόσο, οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένες χώρες μειώθηκαν κατά 21% κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, πέφτοντας από 175 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 138 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
Οι μεγαλύτεροι αποδέκτες ρωσικών εξοπλισμών
Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος έμπορος όπλων στον κόσμο, ήταν υπεύθυνη για το 22% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων μεταξύ 2011 και 2021.
Όσον αφορά τα TIV, η Ινδία παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών όπλων με μεγάλη διαφορά. Η εξάρτηση της Ινδίας από όπλα ρωσικής κατασκευής οφείλεται στον αγώνα της να καταπνίξει τη στρατιωτική δυναμικότητα της Κίνας από τη μια πλευρά και τις συνεχείς αψιμαχίες της κατά μήκος των πακιστανικών συνόρων από την άλλη.
Όμως, παρά τη συνεχή υποστήριξη της Ρωσίας και του Προέδρου της από τον Ινδό Πρωθυπουργό, ακόμη και στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ορισμένες αναφορές έδειξαν ότι η Ινδία αναζητούσε αλλού όπλα τα τελευταία χρόνια.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους άλλους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικών όπλων σε όλο τον κόσμο:
Μια σημαντική σχέση είναι τα όπλα που παρείχε η Ρωσία στους Ρωσόφωνους Ουκρανούς αντάρτες. Από το 2014, η Ρωσία έχει προσφέρει όπλα και εκπαίδευση σε αυτούς τους αντάρτες στον αγώνα τους. Αυτά περιλαμβάνουν όπλα κάθε είδους, από πιστόλια και νάρκες μέχρι τανκς και εκτοξευτές πυραύλων.
Επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στο εμπόριο όπλων
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του SIPRI, το διεθνές εμπόριο όπλων μειώθηκε κατά 4,6% την τελευταία πενταετία. Παρόλα αυτά, η Ευρώπη έχει γίνει ένα νέο hotspot για εισαγωγές όπλων, σημειώνοντας αύξηση 19% στις μεταφορές όπλων την ίδια χρονική περίοδο.
Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Νορβηγία ήταν οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς και άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η έξαρση αποδίδεται στην καταρρέουσα σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Ανησυχούμενες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες επαναξιολογούν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους – όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη δέσμευση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της δύναμη.
Τα επόμενα χρόνια, οι μεγαλύτεροι εταίροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη μεταφορά όπλων είναι πιθανό να αλλάξουν.