ΗΠΑ

Πως η Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ επιχειρεί να σπάσει το άτυπο εμπάργκο από τις δυτικές αμυντικές βιομηχανίες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες  που επικαλείται σε άρθρο του τουρκικό ΜΜΕ, σχετικά με τα κυριότερα σημεία της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 6-7 Απριλίου, "τα μέλη της συμμαχίας αποφάσισαν να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία και να στηρίξουν άλλους περιφερειακούς εταίρους που τελούν υπό πίεση

Στη συνάντηση, όπου προσκλήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας, της Φινλανδίας, της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, όπου τα μέλη της συμμαχίας αποφάσισαν να επιταχύνουν τη συνεργασία με τους εταίρους στην Ασία-Ειρηνικό καθώς η κρίση έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συζήτησαν επίσης την παροχή βοήθειας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στην Ουκρανία, καθώς και εξοπλισμό για προστασία από χημικές και βιολογικές απειλές, και αξιολόγησαν τη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ που θα καθοδηγεί τα επόμενα 10 χρόνια.

https://www.youtube.com/watch?v=WUqpxEjy2Ok

Η τουρκική ατζέντα

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο  Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με πολλούς από τους ομολόγους του και συζήτησε την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, εξηγώντας  τα βήματα της Τουρκίας  για να φέρει κοντά τα  δύο μέρη για τον τερματισμό του πολέμου 

Μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις που σημειώθηκαν στην ατζέντα της Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ του Τσαβούσογλου, ήταν με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Στην συνάντηση, ο Τσαβούσογλου επέστησε την προσοχή στα βήματα που έγιναν με στόχο τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την οριστική ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ο Κουλέμπα, από την άλλη, χαρακτήρισε την Τουρκία αληθινό και αξιόπιστο εταίρο της Ουκρανίας και τον ευχαρίστησε για τις διπλωματικές του προσπάθειες να τερματίσει τον πόλεμο.

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας Ilia Darchiashvili και εξέφρασε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Γεωργίας κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γεωργία.

Στη συνάντησή του με τον Πορτογάλο Υπουργό Εξωτερικών Joao Gomes Cravinho, ο Τσαβούσογλου αξιολόγησε την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων με αμοιβαίες επισκέψεις και τις οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Πορτογαλίας και συζήτησε με την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Ann Linde τις προκλήσεις ασφαλείας, τις διμερείς σχέσεις και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η Μ.Βρετανία τείνει χείρα βοηθείας στην Τουρκία

Ένας άλλος ομόλογος του  Τσαβούσογλου με τον οποίο συναντήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ήταν η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρους.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΒ, τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και την κατάσταση στην Ουκρανία.

Αξιολογώντας τη συνάντηση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συναντήσεις, ο Τσαβούσογλου είπε:

«Παρακολουθήσαμε τα θέματα που ήρθαν στο προσκήνιο στη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Προέδρου μας σε αυτή την αίθουσα πριν από περίπου 15 ημέρες. Ένα από αυτά είναι το θέμα του κινητήρα του Εθνικού Αεροσκάφους Μάχης TFX». 

Ο Τσαβούσογλου είπε: "Το Ηνωμένο Βασίλειο άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές. Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό, αλλά θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε σημαντικά έργα στην αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων και αεροπλανοφόρων. Παρακολουθήσαμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη βελτίωση της συνεργασίας μας , ειδικά στον ενεργειακό τομέα, μαζί του σήμερα». 

Επισημαίνοντας ότι η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (STA) πρέπει να επεκταθεί, ο Τσαβούσογλου είπε, "Θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν ορισμένα θέματα όπως οι υπηρεσίες. Θα εργαστούμε και για αυτό το θέμα. Θα συνέλθουμε ως 2+2 υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών στο την επόμενη περίοδο»

Η συνάντηση με τον Καναδό ΥΠΕΞ

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Τσαβούσογλου συζήτησε επίσης με την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Melanie Joly τις διμερείς σχέσεις και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στη δήλωσή του σχετικά με τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό παρακολούθησαν τα θέματα που ήρθαν στην ημερήσια διάταξη κατά την τηλεφωνική επικοινωνία:

"Το πιο σημαντικό θέμα εδώ είναι οι περιορισμοί στην αμυντική βιομηχανία. Με άλλα λόγια, είχαμε προβλήματα με τις άδειες εξαγωγής. Ο Πρόεδρός μας έθεσε αυτό το θέμα τηλεφωνικά. Συμφωνήσαμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα με μια επιστολή με την Υπουργό Εξωτερικών Melanie Joly σήμερα.. Οι φίλοι μας εργάζονται επί του παρόντος για το θέμα των επιστολών».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε μια σοβαρή αλλαγή στάσης απέναντι στην Τουρκία.

https://www.youtube.com/watch?v=UXhYlqTc1oI

Η συνάντηση με τον Ιταλό ΥΠΕΞ

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε επίσης με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Λιβύη, την αμυντική και οικονομική συνεργασία.

Αναφορικά με τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου είπε, «Εξετάσαμε ιδιαίτερα τα βήματα που πρέπει να γίνουν σχετικά με την πραγματοποίηση των τριμερών συναντήσεων Τουρκίας-Ιταλίας-Γαλλίας και την αναζωογόνηση του έργου Eurosam, SAMP-T, για το οποίο υπογράψαμε την επιστολή προθέσεων προηγουμένως. " είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν συζήτησε αυτό το θέμα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο της Συνόδου των Ηγετών του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου είπε: «Συμφωνήσαμε να συγκεντρωθούμε για να προετοιμαστούμε για την τριμερή συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, Υπουργών Άμυνας και των ηγετών των 2 χωρών την επόμενη περίοδο»

Το θέμα των F-16S 

Ένα άλλο θέμα που υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ήταν οι εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και την αμυντική βιομηχανία.

Σε ερώτηση, ο Τσαβούσογλου είπε: "Οι διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την αγορά νέων τύπων F-16 συνεχίζονται και προχωρούν θετικά. Φυσικά, στο τελευταίο στάδιο, το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει. Η επιστολή που έγραψε το ΥΠΕΞ  στο Κογκρέσσο  είναι σημαντική». 

Εφιστώντας την προσοχή στον στρατηγικό μηχανισμό που θα επικεντρωθεί στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών και στη θετική ατζέντα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν, τον προσκάλεσε στην Ουάσιγκτον στις 18 Μαΐου."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία επανακάμπτει διπλωματικά και  επιχειρεί να επιστρέψει στους κόλπους της Δύσης, χωρίς όμως να κακοκαρδίζει την φίλη της Ρωσία.

Το περίεργο είναι ότι ΗΠΑ-Μ. Βρετανία σε μεγαλύτερο βαθμό και  δευτερευόντως χώρες της ΕΕ δέχονται αυτό το παιγνίδι της Τουρκίας και την επιβραβεύουν.

Είναι αλήθεια ότι ΗΠΑ-Μ. Βρετανία πρωτίστως είναι εκείνες οι οποίες είναι οι πλέον πολέμιες της Ρωσίας και του Πούτιν, ασκώντας φραστικά δριμύτατη κριτική κατά του Ρώσου Προέδρου , βοηθώντας σημαντικότατα στρατιωτικά την Ουκρανία και όντας οι πρώτες που επέβαλλαν σφοδρές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Μετά από αυτό θα αναμέναμε εύλογα Ουάσιγκτον και Λονδίνο να μην ήταν δεκτικές στην τουρκική επαμφοτερίζουσα στάση και να καυτηρίαζαν σφοδρά τη στάση της Άγκυρας, επιπλήττοντας την για το γεγονός ότι είναι η μόνη χώρα  του ΝΑΤΟ η οποία δεν επέβαλλε κυρώσεις στην Ρωσία, δεν κλείνει τον εναέριο χώρο της στη Μόσχα, και το παίζει δίπορτο με τον Πούτιν, επιτρέποντας του να παρακάμψει μέρος από τις οικονομικές κυρώσεις , κάτι το οποίο άλλωστε είχε κάνει στο παρελθόν η Τουρκία με την περίπτωση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και το γνωστό σε όλους θέμα της Halk Bank.

Μάταια όμως. Φαίνεται ότι το "γεωστρατηγικό χωράφι" που λέγεται Τουρκία είναι κάτι το οποίο θέλουν να έχουν υπό την επιρροή τους οι ΗΠΑ και οι λοιπές δυτικές χώρες και για αυτό έχουν επιλεκτική μνήμη αναφορικά με τις κινήσεις της Άγκυρας την τελευταία 6ετία.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι κινήσεις Τσαβούσογλου επικεντρώθηκαν  κυρίως σε θέματα άρσης της απομόνωσης της Τουρκίας από τις πολεμικές βιομηχανίες δυτικών κρατών. 

Έτσι η Τουρκία επιχειρεί να πάρει 40  μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ  και να εκσυγχρονίσει 80 του ιδίου τύπου που έχει με την συνδρομή της Ουάσιγκτον, να πάρει  εκ νέου κάμερες από τον Καναδά για τα UAV της, για τις οποίες της είχε επιβληθεί εμπάργκο λόγω της συμμετοχής των τουρκικών  drone στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, να ξεπαγώσει το θέμα προμήθειας αντιαεροπορικών κοινής παραγωγής Γαλλίας-Ιταλίας και να προμηθετεί κινητήρα για το μαχητικό αεροσκάφος της TF-X που κατασκευάζει από την Μ. Βρετανία.

Τελικά, αυτά που θα τα χρησιμοποιήσει η Τουρκία;

Πάντως, όχι κατά του Πούτιν , όπως παραμυθιάζει τους Αμερικανούς-Βρετανούς και λοιπούς Ευρωπαίους.

Αποδέκτης της υπεροξοπλιστικής προσπάθειας της Τουρκίας θα είναι οι όμορες χώρες της με πρώτες και καλύτερες την Ελλάδα και την Κύπρο, η υλοποίηση της "Γαλάζιας Πατρίδας" και η ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που τόσο πολύ ονειρεύεται ο Ερντογάν.

https://www.youtube.com/watch?v=ZHGG73YJWM8

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ