Ένοπλες Συρράξεις

Ποιοι λόγοι κάνουν τους Ουκρανούς να πιστεύουν σε "Πύρρειο νίκη" απέναντι στην πάρα πολύ ισχυρότερη στρατιωτικά Ρωσία

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται  και οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επιδοθεί μεθοδικά την απομείωση της ισχύος  της ουκρανικής άμυνας καθημερινά σε όλη την επικράτεια της χώρας με συνεχείς βομβαρδισμούς και καταστροφές όχι μόνο στρατιωτικών στόχων, αλλά και έργων κοινής ωφέλειας, υποδομών, αποθηκών καυσίμων και πυρομαχικών, ενώ παράλληλα καταλαμβάνει νέα εδάφη στο Ντονμπάς, προετοιμάζοντας μια μεγάλη επίθεση εκεί.

Οι δημοσκοπήσεις, στην Ουκρανία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών πιστεύει στην επερχόμενη στρατιωτική νίκη της χώρας τους επί της Ρωσίας.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί  αυτό;

Σχολιάζοντας το έργο των ουκρανικών και ρωσικών διαπραγματευτικών ομάδων, ο Volodymyr Zelenskyy αρνείται την πιθανότητα αποστρατικοποίησης της Ουκρανία 

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι, η αποστρατικοποίηση την οποία ο Ζελένσκι αρνείται προχωρά από μόνη της, αφού ο ουκρανικός στρατός χάνει σταδιακά τη στρατιωτική του υποδομή, την επιμελητεία και τον στρατιωτικό εξοπλισμό του. Και αυτό αποδυναμώνει σταδιακά τη διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας, που εξέφρασε ο ίδιος ο Ζελένσκι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα ή όχι;

Ακόμη και στις αρχές Μαρτίου, όταν τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν ήδη κοντά στο Κίεβο, σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων κατοίκων της Ουκρανίας πίστευαν στην πραγματικότητα της «απόκρουσης της ρωσικής επίθεσης».

Τα πλήρη στοιχεία από την κοινωνιολογική ομάδα Rating, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφέρει ότι τον Ιανουάριο μόνο το 56% ήταν πεπεισμένο για τη νίκη, ενώ  σήμερα είναι  το 95%.

Ακόμη και τις πρώτες ημέρες της " ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SVO)", σύμφωνα με τους Ρώσους, οι Ουκρανοί ήταν λιγότερο σίγουροι για τις δυνάμεις τους σε ποσοστό  70%. 

Αυτή η βεβαιότητα σίγουρα τρέφεται  από  πολλές πηγές  ταυτόχρονα και συνεχώς, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Σύμμαχοι και στρατιωτική βοήθεια

Όπως και να έχει, η Ουκρανία δεν είναι μόνη στον αγώνα της. Πολύ πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ο ουκρανικός στρατός άρχισε να λαμβάνει από το εξωτερικό όχι μόνο βοήθεια, αλλά και θανατηφόρα όπλα. Από την έναρξη του πολέμου, οι  σύμμαχοί του Zελένσκι εξοπλίζουν  την Ουκρανία πέρα ​​από κάθε μέτρο.

Ειδικά αφού οι αρχές του Κιέβου σταμάτησαν να ζητούν  την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τη  δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων , οι Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας προχώρησαν σε πιο αληθινά πράγματα, όπως στην προμήθεια βαρέων όπλων.

Από τις 20 Μαρτίου, ο όγκος της μόνο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως  ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Αυτό είναι εντυπωσιακά διαφορετικό από τις παραδόσεις στην αρχή του έτους, όταν η ΕΕ έστελνε στην Ουκρανία κράνη και στρατιωτικό νοσοκομείο.

Εκτός από τα όπλα,  στις  Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας παρέχονται στρατιωτικές πληροφορίες από τους Συμμάχους τους,  όπου χωρίς αυτές, η επίθεση λόγου χάρη  στην εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στο Μπέλγκοροντ θα ήταν αδύνατη. Επισήμως, μια τέτοια συμφωνία ισχύει από τα τέλη Μαρτίου. 

2. Αντιρωσικές κυρώσεις

Οι Ρώσοι κατηγορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας  ότι κρύβονται πίσω από αμάχους, προσκολλώνται στον αστικό ιστό και μάχονται εντός αυτού, ενώ  καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις, παίζοντας με τον χρόνο.

Εμείς θα λέγαμε ότι η ανώτατη ηγεσία της Ουκρανίας έχει πιθανώς μια λογική εκτίμηση των δυνατοτήτων της σε αντιπαράθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ως εκ τούτου προσαρμόζει τις ενέργειές της, μαχόμενη σε αστικά κέντρα όπου περιορίζονται δραματικά οι επιχειρησιακές δυνατότητες αρμάτων , ΤΟΜ, ΤΟΜΑ, ενώ περιορίζεται και η δράση επιθετικών ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών.

 Η Ουκρανία κερδίζει χρόνο αφήνοντας τις κυρώσεις να λειτουργήσουν, οι οποίες  σε αντίθεση με τις προηγούμενες (2014-2015), είναι πολύ πιο σκληρές, παγώνοντας  συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και δημιουργώντας ασφυξία στη Ρωσική οικονομία.

3.  Η αποχώρηση των Ρωσικών δυνάμεων στο Βορρά

Στα τέλη Μαρτίου, οι ελπίδες  των Ουκρανών σίγουρα ενισχύθηκαν όταν οι Ρώσοι έκαναν λόγο για  υποτιθέμενη  αναδιάταξη των στρατευμάτων  τους από το Κίεβο βάση σχεδίου, προσπαθώντας να παραποιήσουν με αυτόν τον τρόπο την αδυναμία κατάληψής του και την ήττα τους εκεί.

Μετά από αυτό, ολόκληρη η βόρεια ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποσύρθηκε από το Κίεβο. Το Πεντάγωνο σωστά επισημαίνει ότι αυτές οι δυνάμεις θα βρεθούν σύντομα στο Ντονμπάς.

4. Η ικανοποίηση των αιτημάτων της Ουκρανίας από την ΕΕ

Η δυναμική της αύξησης των επιθυμιών του Κιέβου και η εκπλήρωσή τους από τους συμμάχους του δίνει επίσης ελπίδα στους Ουκρανούς.

Είπαμε ήδη ότι αντί για παλιά κράνη, τώρα προμηθεύονται τανκς, φορητά αντιαρματικά «Javelins»  και φορητά αντιαεροπορικά.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες απαιτήσεις.

Οι πρεσβείες της Ουκρανίας στέλνουν  μηνύματα στα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών υποδοχής τους με ατελείωτες απαιτήσεις να διακόψουν κάθε επαφή με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Μόνο στα τέλη Μαρτίου ο Ζελένσκι μίλησε πολύ σκληρά με διπλωμάτες, και μάλιστα ανακάλεσε τους πρεσβευτές από τη Γεωργία και το Μαρόκο.

Η Ευρώπη σταδιακά αποδέχεται αυτές τις απαιτήσεις. Έχει ήδη αποσταλεί  ένα αίτημα να κλείσουν τα λιμάνια των χωρών της  για ρωσικά πλοία, αν και στις αρχές Μαρτίου πολλοί θεώρησαν ότι ένα τέτοιο βήμα ήταν περιττό. Δεν αποκλείεται να έρθει και εμπάργκο πετρελαίου.

Οι εικόνες από το μαιευτήριο  και το θέατρο της Μαριούπολης, και την Bucha μεγάλωσαν τη συμπάθεια των Ευρωπαίων έναντι του Ουκρανικού λαού.

5. Η αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε

Στις 28 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Προέδρων της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) ολοκληρώθηκαν με μια συμφωνία για μια γρήγορη διαδρομή - μια επιταχυνόμενη πορεία που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της διεύρυνσης της ΕΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις Βρυξέλλες,  θα πρέπει να προηγηθεί θετικό συμπέρασμα από την ΕΕ σχετικά με την ετοιμότητα της Ουκρανίας για το καθεστώς υποψηφίου σε λίγους μήνες», ενώ  τον Ιούνιο η Ουκρανία υποτίθεται ότι πρέπει να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

Για την πλειοψηφία  των Ουκρανών που έχουν από καιρό επιθυμούν  την ένταξη τους στην ΕΕ, μια τέτοια προοπτική είναι ένας μεγάλος λόγος τόσο για να πολεμήσουν και να καταστρέψουν τα απομεινάρια της σοβιετικής ένωσης

https://www.youtube.com/watch?v=OsnEd8lyet4

Eπίλογος

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ουκρανία, λόγω της απρόσμενης ομολογουμένως από εχθρούς και φίλους επιτυχίας και αντίστασής της στα πεδία των μαχών απέναντι στην υπερδύναμη που λέγεται Ρωσία και χάρη στη βοήθεια και αρωγή της ενωμένης υπέρ της Δύσης, ελπίζει και προσδοκά νίκη.

Ωστόσο, κατά την άποψή μας αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να επισυμβεί τελικά, αφού οι Ρώσοι έχουν επί της ουσίας καταλάβει την Μαριούπολη και αναμένεται να ρίξουν όλη τους την επιθετική ισχύ στο Ντονμπάς, όπου αναμένουμε σφοδρή αιματοχυσία.

Εάν τελικά , πράγμα που επισημαίνουμε εκ των προτέρων ως εξαιρετικά δύσκολο, οι Ουκρανοί καταφέρουν να αντέξουν στο Ντονμπάς και επιμηκυνθούν χρονικά και εκεί οι επιχειρήσεις όπως έγινε  στο Κίεβο, τότε θα μιλάμε για νίκη των Ουκρανών, η οποία όμως θα έχει κοστίσει τη διάλυση της χώρας, αφού όσες ημέρες συνεχίζεται ο πόλεμος τόσα χρόνια προστίθενται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...