ΗΠΑ

Νέος πετρελαϊκός άξονας Κίνας-Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας

Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να λειτουργεί με πετρέλαιο. Παρέχει το ένα τρίτο της παγκόσμιας ενέργειας και τροφοδοτεί πάνω από το 90% των μεταφορών. Η φθηνή ενέργεια οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου λειτουργούν σαν οπισθοδρομικός φόρος για τα πάντα και τους πάντες.

Πόλεμοι και εκλογές γίνονται ακόμα για τα κοιτάσματα πετρελαίου και τους αγωγούς φυσικού αερίου. Κατά συνέπεια, η ανάδειξη ενός νέου πετρελαϊκού άξονα είναι στρατηγικής σημασίας. Θα επηρεάσει τη γεωπολιτική, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και σε καλό δρόμο, για να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Παρά την κατασκευή περισσότερων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, με καύση άνθρακα από ότι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί το 2020, η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα συνεχίζει να αυξάνεται.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο. Είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές της Κίνας και αμφότεροι, σχεδιάζουν να αυξήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου τους. Ο ενεργειακός άξονας που έχει προκύψει μεταξύ Πεκίνου, Μόσχας και Ριάντ βασίζεται σε σταθερά οικονομικά συμφέροντα και έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια πολιτική συνιστώσα.

Η αμερικανική εφημερίδα Dallas Morning News, γράφει ότι οι ΗΠΑ «θα πρέπει να καταστρέψουν τον νέο πετρελαϊκό άξονα Κίνας-Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας», καθώς διακυβεύονται οι τιμές της βενζίνης και ο διεθνής ρόλος του δολαρίου .

Η εφημερίδα υπενθυμίζει, ότι το 2014 η Δύση επέβαλε οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας. Ένα πολύ προβλέψιμο αποτέλεσμα ήταν η δραματική επέκταση της σινο-ρωσικής οικονομικής συνεργασίας, ιδίως στον τομέα των εξαγωγών ενέργειας. Ο αγωγός φυσικού αερίου Power of Siberia, που τέθηκε σε λειτουργία το 2019, μεταφέρει τώρα περίπου 38 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα ετησίως.

Στους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσαν ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα θα αυξηθούν σύντομα κατά 25% και οι εξαγωγές πετρελαίου κατά 12,5%, σύμφωνα με το Dallas Morning News.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ, επέδειξαν επίσης ένα νέο επίπεδο πολιτικής συνεργασίας, λέγοντας ότι «η φιλία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας δεν γνωρίζει σύνορα».

Ο Σι υποστήριξε τον Πούτιν στην αντιπαράθεσή του με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ουκρανία, εκδίδοντας μια δήλωση κατά της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ. Τόσο τα οικονομικά όσο και τα πολιτικά ζητήματα είναι πιθανό να ωθήσουν τη Ρωσία και την Κίνα σε στενότερη συνεργασία, γράφει το Dallas Morning News.

«Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σαουδική Αραβία, ο φύλακας της Μέκκας και της Μεδίνας, στάθηκε σταθερά στο πλευρό της Δύσης και αρνήθηκε τις διπλωματικές σχέσεις με άθεους στη Μόσχα ή στο Πεκίνο. Οι καιροί έχουν αλλάξει», αναφέρει το άρθρο.

Η Κίνα και  όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επί του παρόντος, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας. Πέρυσι, οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στην Κίνα ξεπέρασαν ακόμη και τις ρωσικές. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να προμηθεύουν το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού υλικού της Σαουδικής Αραβίας, ήταν η Κίνα που παρείχε τους βαλλιστικούς πυραύλους και την τεχνολογία για να τους κατασκευάσει σε τοπικό επίπεδο.

Για δεκαετίες, η δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στον Περσικό Κόλπο να τιμολογούν τις εξαγωγές πετρελαίου σε δολάρια, έχει διατηρήσει την προνομιακή θέση του δολαρίου, γράφει το Dallas Morning News. Εάν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, αποφασίσει ποτέ να κάνει εμπόριο με κάποιον άλλο τρόπο, θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυριαρχία των ΗΠΑ στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία και η Κίνα  δεν φέρεται να  κρύβουν την επιθυμία τους να υποκαταστήσουν το δολάριο και ήδη αποτιμούν περισσότερο από το ήμισυ των ενεργειακών τους συμφωνιών σε άλλα νομίσματα. Η Σαουδική Αραβία μπορεί να ενταχθεί, καθώς η ταχεία κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης άφησε τους Σαουδάραβες και άλλα κράτη του Κόλπου να αμφισβητούν την αξιοπιστία των εγγυήσεων ασφαλείας των ΗΠΑ.

Η Σαουδική Αραβία αισθάνεται ότι απειλείται από την εμπλοκή του Ιράν στην Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ. Η ταχεία κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης έκανε τους Σαουδάραβες και άλλα κράτη του Κόλπου, να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία των αμερικανικών εγγυήσεων ασφαλείας: έναν φόβο που η Μόσχα και το Πεκίνο ελπίζουν να εκμεταλλευτούν. Προσεγγίζοντας οικονομικά τη Ρωσία και την Κίνα και ολοένα και πιο αβέβαιες για την Αμερική πολιτικά, τα κράτη του Κόλπου προσπαθούν σκληρά να μην πάρουν πλευρά στον επόμενο ψυχρό πόλεμο.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους, η Σαουδική Αραβία ήδη διαπραγματεύεται με το Πεκίνο να πουλήσει πετρέλαιο σε γιουάν.

Η ζήτηση πετρελαίου επιστρέφει στα προ-COVID-19 επίπεδα και, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, είναι πιθανό να αυξηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. Ωστόσο, οι αυξημένοι φόροι, οι κανονισμοί, οι ακυρώσεις αγωγών και οι κοινωνικές πιέσεις μειώνουν όλες τις επενδύσεις και συνεπώς την προσφορά πετρελαίου. Η Αμερική δεν είναι πλέον ενεργειακά ανεξάρτητη. Η μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες θα πάρει χρόνο και δεν είναι σαφές εάν οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης, θα ενθαρρύνουν ή θα καθυστερήσουν αυτή την αλλαγή.

Όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μέσης Ανατολής Μπρετ ΜακΓκουρκ, ζήτησαν πρόσφατα από τους Σαουδάραβες να σπάσουν τη συμφωνία τους με τη Ρωσία και να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο, απορρίφθηκαν ευγενικά. Εάν επιθυμούνε  ( ΗΠΑ ) να μειώσουνε τις τιμές της βενζίνης και να διατηρήσουνε τον ρόλο του δολαρίου, θα πρέπει να τερματίσουνε τον πόλεμο κατά των υδρογονανθράκων και να βελτιώσουνε τις σχέσεις τους με τη Σαουδική Αραβία.

Αυτή τη στιγμή δεν κάνουν τίποτα από τα δύο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ