Υγεία

Καθηγητής Λοιμωξιολογίας για στρεπτόκοκκο: Από τα πιο δύσκολα που έχω δει - Βίαιο και επιθετικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Για ένα βίαιο και πολύ επιθετικό παθογόνο, που οδήγησε στο θάνατο τους δύο πρώτους ασθενείς με διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, κάνει λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Παν/μίου Πατρών και Δ/ντης της Παθολογικής Κλινικής-Τμήματος Λοιμώξεων του ΠΓΝΠ Μάρκος Μαραγκός.

Όπως αναφέρει στο ilialive.gr παρά την κατάλληλη και ισχυρή αντιβίωση που έλαβαν οι ασθενείς στο Νοσοκομείο Πύργου, δεν κατάφεραν να επιζήσουν εξ’ αιτίας της ταχύτατης επιθετικότητας του ιού στον οργανισμό, ενώ ο ίδιος, έχοντας εικόνα του πρώτου ασθενούς, δηλώνει ότι ήταν ότι πιο άσχημες λοιμώξεις που έχει δει στην επιστημονική του πορεία.

Maragkos 400«Στα δύο πρώτα περιστατικά, που δυστυχώς κατέληξαν, ήταν πολύ «βίαιο», πολύ επιθετικό το παθογόνο. Παρόλο που οι γιατροί στο Νοσοκομείο του Πύργου, είχαν δώσει την κατάλληλη αντιβίωση, ευρέως φάσματος, το παθογόνο ήταν τόσο επιθετικό που δεν τα κατάφεραν» δηλώνει ο κ. Μαραγκός, ο οποίος είχε προλάβει να έχει οπτική επαφή με τον πρώτο ασθενή, μέσω βιντεοκλήσης από τη ΜΕΘ Πύργου.

«Το πρώτο περιστατικό, ήταν από τα πιο δύσκολα που έχω δει στην πορεία μου. Κάναμε βιντεοκλήση με τον ασθενή στη ΜΕΘ του Πύργου αλλά δυστυχώς κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες. Από την κλινική του εικόνα υπήρχαν σοβαρές υποψίες για στρεπτόκοκκο οι οποίες επιβεβαιώθηκαν με την ιατροδικαστή κα. Τζιόλα και τις εξετάσεις στο εργαστήριο της κ. Παλιογιάννη, που είναι το Μικροβιολογικό εργαστήριο του ΠΓΝΠ. Αυτό το στέλεχος το βρήκαμε από τις καλλιέργειες, από το εργαστήριο της κ. Παλιογιάννη, και θα «τρέξουμε» κι άλλον έλεγχο για να διαπιστώσουμε τα επιθετικά του χαρακτηριστικά. Έχει σταλεί επίσης δείγμα και στα εργαστήρια της Αθήνας για να δούμε το τί ιδιαίτερο είχε αυτό το παθογόνο».

Στο δεύτερο περιστατικό ειδοποιήθηκε ο ΕΟΔΥ

Με την κατάληξη και του δεύτερου περιστατικού ο κ. Μαραγκός ενημέρωσε αμέσως τον ΕΟΔΥ για τις περαιτέρω ενέργειες. «Όταν χάθηκε ο πρώτος ασθενής (σ.σ. ο 48χρονος) και ήρθε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο ο δεύτερος, ο οποίος κατέληξε και αυτός, ειδοποίησα τον ΕΟΔΥ ώστε να δούμε τί γίνεται, γιατί ήταν δύο πολύ δύσκολα περιστατικά από την ίδια περιοχή. Δεν προβλέπεται αυτή η συχνότητα, δύο άτομα να φεύγουν μόλις σε λίγα 24ωρα. Μιλήσαμε με τον κ. Τσιόρδα, και τον κ. Χατζηγεωργίου ώστε να στείλουν επιτελείο κάτω και να γίνει μια επιδημιολογική διερεύνηση».

Όπως σημειώνει ο κ. Μαραγκός, έχει ήδη ενημερωθεί ο ιατρικός κόσμος και τα ΚΥ ώστε αν διαπιστώσουν κυτταρίτιδα, μια φλεγμονή στα μαλακά μόρια να απευθυνθούν στο Νοσοκομείο για εξετάσεις.
«Δεν χρειάζεται πανικός», τονίζει ο καθηγητής Λοιμοξιολογίας. «Είμαστε σε επιφυλακή, αλλά όχι σε πανικό και παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ