Αφρική

Τι ήθελε λιβυκό Embraer EMB-135BJ στην Αθήνα; -Ετοιμάζεται τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη κατά του Χαφτάρ;

Σύντομη ημερήσια επίσκεψη αεροσκάφους Embraer EMB-135BJ Legacy 600 της Λιβυκής Αραβικής Κυβέρνησης στην Ελλάδα, αναφέρουν ελληνικές δημοσιογραφικές πηγές.

Ο λόγος της επίσκεψης του κυβερνητικού αεροσκάφους είναι άγνωστος εν μέσω φημών για κυοφορούμενο άγριο εμφύλιο πόλεμο στην Λιβύη, στον οποίο θα εμπλακούν οι Τούρκοι.

Σκούρα είναι τα πράγματα στην Λιβύη, αφού οι Τούρκοι καιροφυλακτούν να επέμβουν, πιθανόν με την έγκριση και των ΗΠΑ, για να επιβάλουν καθεστώς Βόρειας Συρίας ή Βόρειου Ιράκ, αφού δεν αντέχουν τον έλεγχο του λιβυκού στρατού από τον Αγκίλα Σαλέχ ( πρόεδρο της κοινοβουλίου της χώρας).

Το λιβυκό κοινοβούλιο (που ελέγχεται από την κυβέρνηση με έδρα το ανατολικό Τομπρούκ) ψήφισε την Τρίτη υπέρ του τερματισμού της αντίπαλης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) που εδρεύει στην Τρίπολη, υπό την ηγεσία του φιλότουρκου πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίτ Ντειμπά, ο οποίος αρχικά προοριζόταν ως προσωρινός πρωθυπουργός αλλά στη συνέχεια αρνήθηκε να παραιτηθεί μέχρι να γίνουν εκλογές.

Το λιβυκό κοινοβούλιο ψήφισε επίσης ότι η ανατολική κυβέρνηση του Οσάμα Χαμάντ ήταν η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη έως ότου διεξαχθούν εκλογές για την εκλογή μιας νέας, ενοποιημένης κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, το Κοινοβούλιο όρισε τον Αγκίλα Σαλέχ ( επικεφαλής του κοινοβουλίου της χώρας) ως νέο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης.

Το GNU (του τουρκόφιλου Ντειμπά) που εδρεύει στην Τρίπολη ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι γίνονται κινήσεις στα ανατολικά από τον στρατηγό Χάφταρ, ο οποίος φιλοξενήθηκε πρόσφατα στην Αίγυπτο, κάτι που υποδηλώνει ότι το λιβυκό έθνος ποντάρει ξανά στον Χάφταρ να επιβάλει τέλος στο χάος και την ισλαμική τρομοκρατία.

Υπάρχει όμως και η Τουρκία που σίγουρα έχει άλλα σχέδια

Η Άγκυρα ελέγχει την αεροπορική βάση στην Αλ Βατίγια, έχει πρόσβαση στην ναυτική βάση στην Μισράτα και ελέγχει γενικά την Τρίπολη της Λιβύης.

Σε καμία περίπτωση οι Τούρκοι δεν θα κάνουν πίσω και πιθανότατα θα επέμβουν στρατιωτικά με κάποια νομιμοφανή δικαιολογία, όπως έκαναν σε Συρία και Ιράκ .

Οι διευρυμένες στρατιωτικές, αμυντικές και μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας κρύβονται πίσω από ειδικές αμυντικές συμφωνίες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποβάλει στις 12 Αυγούστου μνημόνιο κατανόησης (MoU) στο κοινοβούλιο σχετικά με το καθεστώς των τουρκικών δυνάμεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λιβύη.

Η συμφωνία, η οποία υπογραμμίζει την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, παρέχει στις τουρκικές δυνάμεις ευρεία νομική προστασία και υλικοτεχνική υποστήριξη ενώ επιχειρούν στο λιβυκό έδαφος.

Το μνημόνιο, που υπογράφηκε την 1η Μαρτίου 2024 στην Αττάλεια, βασίζεται σε προηγούμενες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του Μνημονίου Συνεργασίας Στρατιωτικής Εκπαίδευσης που υπογράφηκε το 2012 και του Μνημονίου Ασφάλειας και Στρατιωτικής Συνεργασίας που υπογράφηκε το 2019

Το ίδιο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: Η Τουρκία θα υποστηρίξει την αναδιάρθρωση και την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης.

Αυτή η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται άμεσα στο αίτημα της Λιβύης για βοήθεια, με στόχο την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες πτυχές του Μνημονίου είναι η ευρεία νομική ασυλία που παρέχει στις τουρκικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το άρθρο 11, τυχόν εγκλήματα που διαπράττονται από το τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό κατά τη διάρκεια των επίσημων καθηκόντων τους ή εντός του πεδίου των αρμοδιοτήτων τους θα διέπονται αποκλειστικά από το τουρκικό δίκαιο.

Αυτό σημαίνει ότι το τουρκικό προσωπικό προστατεύεται αποτελεσματικά από το νομικό σύστημα της Λιβύης σε θέματα που σχετίζονται με τα επίσημα καθήκοντά του, ενισχύοντας τη δικαιοδοσία της Τουρκίας στις δυνάμεις της στο εξωτερικό.

Ωστόσο, εγκλήματα που διαπράττονται εκτός των επίσημων καθηκόντων θα υπάγονται στη δικαιοδοσία της Λιβύης, με ειδικές διατάξεις που διασφαλίζουν ότι τυχόν ποινές ευθυγραμμίζονται με τα νομικά πλαίσια και των δύο εθνών.

Η συμφωνία παρέχει επίσης στις τουρκικές δυνάμεις σημαντικές επιχειρησιακές ελευθερίες στη Λιβύη

Το άρθρο 12 επιτρέπει στο τουρκικό προσωπικό να φέρει προσωπικά και υπηρεσιακά όπλα και να φορά τις επίσημες στολές του ενώ βρίσκεται σε υπηρεσία, αντικατοπτρίζοντας υψηλό επίπεδο αυτονομίας στις επιχειρήσεις του.

Επιπλέον, το άρθρο 7 παρέχει στις τουρκικές δυνάμεις απεριόριστη πρόσβαση στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, εξαιρώντας τις από κατάσχεση ή τυχόν τοπικές επιβαρύνσεις, υπογραμμίζοντας περαιτέρω το επιχειρησιακό εύρος που δίνεται στις τουρκικές δυνάμεις.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης διευκολύνει επίσης την υλικοτεχνική και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα επιτρέποντας στις τουρκικές δυνάμεις να εγκαθιστούν και να διαχειρίζονται τα συστήματα επικοινωνίας τους, όπως περιγράφεται στο άρθρο 9.

Αυτό το άρθρο επιτρέπει την εγκατάσταση τόσο ενσύρματων όσο και ασύρματων συστημάτων επικοινωνίας, διασφαλίζοντας απρόσκοπτο συντονισμό μεταξύ τουρκικών μονάδων και με κέντρα διοίκησης στο Τουρκία.

Επιπλέον, οι τουρκικές δυνάμεις εξουσιοδοτούνται να δημιουργήσουν ταχυδρομεία, υποκαταστήματα τραπεζών και εγκαταστάσεις αναψυχής εντός των περιοχών που τους έχουν ανατεθεί, όπως περιγράφεται στο άρθρο 16.

Η λιβυκή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρέχει εκτεταμένη υλικοτεχνική υποστήριξη στις τουρκικές δυνάμεις, βασικό χαρακτηριστικό του Μνημονίου.

Το άρθρο 9 υποχρεώνει τη Λιβύη να καλύπτει το κόστος βασικών υπηρεσιών, όπως ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, αποχέτευση και Διαδίκτυο στις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι τουρκικές δυνάμεις, να είναι όλα δωρεάν.

Επιπλέον, το άρθρο 7 διευκρινίζει ότι τα καύσιμα και άλλες υλικοτεχνικές απαιτήσεις για τα τουρκικά οχήματα, είτε στην ξηρά, στη θάλασσα ή στον αέρα, θα παρέχονται χωρίς κόστος στην Τουρκία.

Εκτός από την υλικοτεχνική υποστήριξη, το μνημόνιο συμφωνίας προσφέρει σημαντικές οικονομικές εξαιρέσεις στις τουρκικές δυνάμεις.

Το άρθρο 14 απαλλάσσει όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του τουρκικού στρατού από οποιουσδήποτε λιβυκούς φόρους, τέλη ή δασμούς.

Αυτή η διάταξη διασφαλίζει ότι η Τουρκία μπορεί να εφοδιάζει τις δυνάμεις της χωρίς τα οικονομικά βάρη που συνδέονται συνήθως με τις διεθνείς αναπτύξεις.

Επιπλέον, το άρθρο 8 ορίζει ότι το κόστος των συμβάσεων και αγορών που πραγματοποιούν οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη, είτε τοπικά είτε από το εξωτερικό, θα καλύπτονται από τη λιβυκή κυβέρνηση, μετά από διαβουλεύσεις με τις λιβυκές αρχές.

Το μνημόνιο συμφωνίας πρόκειται να παραμείνει σε ισχύ για τρία χρόνια, με δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης ενός έτους, εκτός εάν το ένα μέρος ειδοποιήσει το άλλο για την πρόθεσή του να τερματίσει τη συμφωνία.

Αν αυτό όπως περιγράφεται δεν είναι προοίμιο παράδοση της δυτικής Λιβύης και πιθανής τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στο ανατολικό κομμάτι, τότε τι ακριβώς είναι;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ