ΗΠΑ

Θα χάσει το Ισραήλ τη θέση του «Numero Uno» ως η πιο ισχυρή Πολεμική Αεροπορία στη Μέση Ανατολή; Οι ΗΠΑ πουλούν F-15 στην Αίγυπτο

Το Ισραήλ, αναμφίβολα, έχει την πιο ισχυρή Πολεμική Αεροπορία στη Μέση Ανατολή. Από τη δεκαετία του 1960, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην άμυνα της χώρας, ανατρέποντας τους εχθρούς.

Μια χώρα που πάντα αλλά ανεπιτυχώς αμφισβήτησε την ισραηλινή αεροπορική κυριαρχία ήταν η Αίγυπτος. Η χώρα παρεκκλίνει από την πορεία της στην πολιτική προμήθειας όπλων, αγοράζοντας περισσότερα από έθνη όπως η Ρωσία και η Γαλλία, και η τελευταία ήταν η προσθήκη αεροσκαφών Rafale.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την πιθανή απώλεια επιρροής στο Κάιρο, με το ισλαμικό έθνος να συνεχίζει να ενισχύει τη στρατιωτική του ισχύ ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ. Η τελευταία συμφωνία της Αιγύπτου, είναι να προμηθευτεί επιπλέον 30 γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F3-R Rafale για 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία Rafale ανεβάζει τον αριθμό τέτοιων αεροσκαφών στην Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία σε 54, από την προηγούμενη παρτίδα των 24 αεριωθούμενων αεροσκαφών που εισήχθησαν το 2015. Το Rafale 4,5 γενιάς προσφέρει στη χώρα άνευ προηγουμένου δυνατότητες, τις οποίες προηγουμένως αρνούνταν οι ΗΠΑ, όπως πύραυλοι αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, προηγμένοι αισθητήρες και συστήματα στόχευσης.

Η τελευταία μεγάλη συμφωνία όπλων μεταξύ των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, ήταν το 2010 για την πώληση 20 μαχητικών αεροσκαφών F-16C. 

Ο διοικητής όλων των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή ( επικεφαλής της USCENTCOM ),  είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να εγκρίνει το εδώ και χρόνια αίτημα της Αιγύπτου για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-15, παρά τη σχεδόν βέβαιη αντίθεση μεταξύ των νομοθετών λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κάιρο.

"Στην περίπτωση της Αιγύπτου, νομίζω ότι έχουμε καλά νέα, καθώς πρόκειται να τους παρέχουμε F-15", είπε ο στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών Kenneth "Frank" McKenzie στα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας σήμερα.

Ο McKenzie είπε ότι η διαδικασία έγκρισης «ήταν μια μακρά, σκληρή βραδύτητα» και πρόσθεσε ότι οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ένιωσαν ότι «άργησε πάρα πολύ».

«Αυτή είναι η βασική κριτική της ικανότητάς μας να παρέχουμε όπλα στους φίλους και τους συνεργάτες μας: χρειάστηκε πολύς χρόνος για να τα αποκτήσουνε», είπε ο ΜακΚένζι απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή Tommy Tuberville  κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει, επικαλούμενος τη μακροχρόνια πολιτική για πιθανές πωλήσεις όπλων που δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί επίσημα στο Κογκρέσο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι το CENTCOM δεν έχει τον τελικό λόγο για τις ξένες πωλήσεις όπλων. Το Κογκρέσο το κάνει, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ακόμη επισήμως ενημερώσει τους νομοθέτες για αυτήν την πρόταση.

Γιατί έχει σημασία

 Η παρατήρηση του στρατηγού McKenzie υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, είναι πρόθυμη να παρακάμψει τις υποσχέσεις της για μια προσέγγιση εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα - και να διακινδυνεύσει μια πιθανή αναμέτρηση με τους νομοθέτες - προκειμένου να βελτιώσει τους δεσμούς της Ουάσιγκτον με το Κάιρο, ενώ η αντίπαλη Ρωσία παραμένει βαλτωμένη  στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η κυβέρνηση Μπάιντεν, είπε ότι θα κατευθύνει εκ νέου 130 εκατομμύρια δολάρια από τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην  ετήσια βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, αφού το Κάιρο απέτυχε να εκπληρώσει τα κριτήρια αναφοράς για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είχε θέσει η Ουάσιγκτον.

Ο γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι, του οποίου η προσπάθεια να εμποδίσει την πώληση μεταγωγικών αεροπλάνων Super Hercules C-130-J στην Αίγυπτο , απορρίφθηκε με 81-18 σε ψηφοφορία στη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα, χαρακτήρισε την απόρριψη «χαστούκι στο πρόσωπο. ”

Το ψήφισμα του Paul απορρίφθηκε σε μεγάλο βαθμό, με επιχειρήματα ότι το αεροσκάφος C-130-J δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιθετικό όπλο, σε αντίθεση με το F-15.

Ο γερουσιαστής Chris Murphy , ο οποίος έχει υποστηρίξει την απόκρυψη της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναζητά πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την προτεινόμενη πώληση F-15 από την κυβέρνηση Μπάιντεν, δήλωσε στο Al-Monitor βοηθός του Κογκρέσου.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πει ότι περίπου 60.000 πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν στις φυλακές της Αιγύπτου, με ελάχιστα σημάδια διακοπής από τότε που ο πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Ελ-Σίσι ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2013.

Παρά το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στηριχθεί στην Αίγυπτο ως σύμμαχο στην περιοχή, επαινώντας τον ρόλο της κυβέρνησης Σίσι στη διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πέρυσι.

Το πλαίσιο

 Το ενδιαφέρον της Αιγύπτου για τα F-15 χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, αλλά η έγκριση της Ουάσιγκτον παρέμενε «άπιαστη», ακόμη και όταν οι περιφερειακοί γείτονες Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Κατάρ έχουν λάβει το αεροσκάφος Boeing.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν επίσης ιστορικά να περιορίσουν την απόκτηση από την Αίγυπτο πυραύλων αέρος-αέρος με βεληνεκές μεγαλύτερη από 80 χιλιόμετρα (50 μίλια).

Αφού οι ΗΠΑ διέκοψαν τις πωλήσεις όπλων στο Κάιρο, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον σημερινό Πρόεδρο Abdel Fattah El-Sisi το 2013, η Αίγυπτος προσπάθησε να διαφοροποιήσει την προμήθεια στρατιωτικού υλικού, υπογράφοντας συμφωνίες για γαλλικά μαχητικά Rafale και ρωσικά Sukhoi Su-35.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπό την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, εξαρτούσαν την πιθανή αγορά F-15 από την Αίγυπτο εν μέρει με την ακύρωση της συμφωνίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2018, με τη Μόσχα για την αγορά έως και 30 Su-35 , σύμφωνα με πρώην Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει άμεσα τις διαπραγματεύσεις.

Το καθεστώς αυτής της συμφωνίας παραμένει ασαφές, αν και η Αίγυπτος αναφέρθηκε ότι έλαβε τουλάχιστον μερικά από τα Su-35 πέρυσι, πριν επιλέξει επιπλέον Rafales αντί για περαιτέρω παραδόσεις Sukhoi.

Ο ΜακΚένζι ανέλαβε την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ το 2019 και έχει υποστηρίξει προσωπικά την πώληση των F-15 στην Αίγυπτο και κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ και Μπάιντεν, δήλωσαν δύο πρώην αξιωματούχοι.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επίσης σηματοδοτήσει την υποστήριξή τους για την πώληση F-15 τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο δεύτερος πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο απερχόμενος αρχηγός της CENTCOM και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, προειδοποίησαν τους ομολόγους τους ότι το Κάιρο θα διακινδύνευε τις κυρώσεις της CAATSA, με εντολή του Κογκρέσου και θα λάβει ένα κατώτερο αεροσκάφος εάν ολοκληρώσουν τη συμφωνία για τα Su-35.

Δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης πώλησης F-15, είπε ένας από τους πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξει χρόνος για να αυξηθεί η αντίθεση στο Κογκρέσο προτού η κυβέρνηση εκδώσει την επίσημη ειδοποίησή της.


 


 

 


 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ