ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Διάγγελμα Μπάιντεν : Θα επιτεθούν στο Κίεβο από το έδαφος της Λευκορωσίας, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πυροβολικό και πυραύλους (upd)

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

«Η Ουκρανία βομβάρδισε χωριό στις ρωσόφωνες περιοχές του Ντονμπάς» - Αυτό μετέδωσε πριν λίγη ώρα o τηλεοπτικός σταθμός Open

  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ουκρανικό πυροβολικό χτύπησε με οκτώ τουλάχιστον οβίδες των 122mm οι οποίες είναι απαγορευμένες και από τις Συμφωνίες του Μινσκ το χωριό στην Ανατολική Ουκρανία, καταστρέφοντας τουλάχιστον έξι σπίτια και ένα όχημα.

Στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία «έκοψε ένα μεγάλο κομμάτι από την Ουκρανία» και σήμερα συνέχισε τέτοιες ενέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσική Ομοσπονδία εξαπέλυσε εισβολή στην Ουκρανία.

«Για να το θέσω απλά, η Ρωσία μόλις ανακοίνωσε ότι αποκόπτει ένα μεγάλο κομμάτι από την Ουκρανία», είπε σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, η οποία επικεντρώθηκε στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσική Ομοσπονδία εξαπέλυσε εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η ομιλία του Πούτιν έδειξε παντελή έλλειψη επιθυμίας να συμμετάσχει σε διάλογο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες για διπλωματική εργασία με τη Ρωσία και ελπίζουν για την ίδια διάθεση στη Μόσχα, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Τους τελευταίους μήνες, συντονιστήκαμε στενά με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, προετοιμάζοντας μια απάντηση. Είπα στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν απευθείας πριν από περισσότερο από ένα μήνα τι θα συνέβαινε εάν η Ρωσία αναλάμβανε δράση κατά της Ουκρανίας. Η Ρωσία ανέλαβε δράση κατά της Ουκρανίας, αναμφίβολα, κηρύσσοντας ανεξαρτησία. Γι' αυτό σήμερα ανακοινώνω την πρώτη δόση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στις ενέργειές της. Υιοθετούμε αυτές τις κυρώσεις σε συντονισμό με συμμάχους και εταίρους και θα γίνουν αυστηρότερες εάν η Ρωσία κλιμακώνεται», είπε ο Μπάιντεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις στις ρωσικές ελίτ την Τετάρτη και στο VEB την Τρίτη, είπε ο Μπάιντεν.

Αναγνώρισε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υποσχέθηκε να προστατεύσει την αμερικανική οικονομία. Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρακολουθούν στενά την κατάσταση στις ενεργειακές αγορές σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη για να προστατεύσουν τη Βαλτική, αλλά δεν σκοπεύουν να πολεμήσουν με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκτίμησε: 

"Κατανοούμε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα επιτεθούν στο Κίεβο από το έδαφος της Λευκορωσίας, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πυροβολικό και πυραύλους", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε ξανά εμπιστοσύνη στις πληροφορίες για τα σχέδια της Ρωσίας.

"Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει περαιτέρω και να προχωρήσει βαθιά στην Ουκρανία. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί. Αλλά ρωσικά στρατεύματα ύψους 150 χιλιάδων στρατιωτικών γύρω από την Ουκρανία... Η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα, προμήθειες αίματος, γιατί χρειάζεται αυτό;" ρώτησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρακολουθήστε το διάγγελμα του Μπάιντεν: 

https://twitter.com/WhiteHouse/status/1496203261979901953

Αρχικό κείμενο

Εδώ αι 15 μέρες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ γράφει πως έρχονται με συνταγή Huawei οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Και κατά πως φαίνεται ήρθε η ώρα....Αναμένοντας και τι θα πεί στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε λίγη ώρα... 

Εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να της στερήσει ένα τεράστιο εύρος αμερικανικών και ξένων προϊόντων χαμηλής και υψηλής τεχνολογίας, από εμπορικά ηλεκτρονικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι ημιαγωγούς και εξαρτήματα αεροσκαφών, δήλωσαν στο Reuters άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα το πετύχαινε αυτό απαιτώντας από τις εταιρείες που επιθυμούν να στείλουν έναν διευρυμένο κατάλογο αγαθών στη Ρωσία να λάβουν άδειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η κυβέρνησή του θα αρνιόταν στη συνέχεια τις άδειες αυτές, είπαν οι ίδιες πηγές.

Τα μέτρα, οι λεπτομέρειες των οποίων δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, αποτελούν μέρος μιας αρχικής δέσμης κυρώσεων για τον έλεγχο των εξαγωγών που έχουν ετοιμάσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για να πλήξουν τη ρωσική οικονομία, στοχεύοντας από λέιζερ μέχρι τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και ναυτιλιακά είδη.

Το πακέτο, το οποίο εξακολουθούσε να τελειοποιείται το Σαββατοκύριακο που πέρασε και θα μπορούσε να αλλάξει, έρχεται ακόμη και όταν ορισμένοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν δεσμευτεί να γλιτώσουν τον Ρώσο καταναλωτή από το κύριο βάρος των κυρώσεων.

Ο στόχος των μέτρων ελέγχου των εξαγωγών "είναι πραγματικά να υποβαθμιστεί η ικανότητα της Ρωσίας να έχει βιομηχανική παραγωγή σε μερικούς βασικούς τομείς", δήλωσε ο Πίτερ Χάρελ, ο οποίος συμμετέχει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σε ομιλία του. "Σκεφτόμαστε πώς θα υποβαθμίσουμε τη βιομηχανική παραγωγή της Ρωσίας και τους τομείς υψηλής τεχνολογίας και όχι πώς θα στοχεύσουμε τον ρωσικό λαό γενικότερα", πρόσθεσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να πλήξει τη Μόσχα με ένα ισχυρό κοκτέιλ τραπεζικών κυρώσεων και ελέγχων των εξαγωγών εδώ και εβδομάδες, ως απάντηση στη συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.

Το Reuters ανέφερε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προετοιμάσει ένα αρχικό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει την απαγόρευση των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να διεκπεραιώνουν συναλλαγές για μεγάλες ρωσικές τράπεζες.

Η εφαρμογή τους φαίνεται όλο και πιο πιθανή μετά την αναγνώριση τη Δευτέρα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας και την εντολή προς το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας να αναπτύξει στρατεύματα στις δύο περιοχές για να "διατηρήσει την ειρήνη", αυξάνοντας την ένταση με τη Δύση για την Ουκρανία.

Μακράν το πιο σαρωτικό μέτρο που περιλαμβάνεται στην αρχική δέσμη μέτρων ελέγχου των εξαγωγών θα αντιγραφεί από τους περιορισμούς που είχε θέσει στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei Technologies Co Ltd ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Θα επεκτείνει δραματικά το πεδίο εφαρμογής του λεγόμενου Κανόνα για τα Άμεσα Ξένα Προϊόντα, που απαιτεί από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αμερικανικά εργαλεία για την παραγωγή τεχνολογίας στο εξωτερικό να λαμβάνουν άδεια των ΗΠΑ πριν τα στείλουν στη Ρωσία.

"Είναι εξαιρετικά καινοτόμος και έχει τη δυνατότητα να είναι πολύ πιο σημαντικός από τους ελέγχους μόνο στις εξαγωγές αυτών των ειδών από τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο δικηγόρος της Ουάσινγκτον Κέβιν Γουλφ, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Τα περισσότερα τσιπ κατασκευάζονται με αμερικανικό εξοπλισμό, γεγονός που δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δυνατότητα να ελέγχουν τη ροή ηλεκτρονικών ειδών προς τη Ρωσία.

Οι Aμερικανοί προμηθευτές θα πρέπει επίσης να λάβουν άδειες για ορισμένα είδη που κατευθύνονται προς τη Ρωσία και που σήμερα δεν απαιτούνται, όπως τα εξαρτήματα πολιτικών αεροσκαφών. Το αν η Ευρώπη θα ακολουθήσει το παράδειγμά της Αμερικής με παρόμοια μέτρα μένει να φανεί, αλλά οι αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δήλωσαν ότι προετοιμάζουν μια συντονισμένη αντίδραση.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προτείνονται στη δέσμη μέτρων, οι αιτήσεις αδειών, με τη σειρά τους, θα αντιμετωπίζουν ένα αυστηρό πρότυπο εξέτασης "πολιτικής άρνησης", που σημαίνει ότι μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις η διοίκηση θα τις εγκρίνει.

Επιπλέον, οι ρωσικές εταιρείες που αναφέρονται ως λεγόμενοι στρατιωτικοί τελικοί χρήστες για τους φερόμενους δεσμούς τους με τον ρωσικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων μιας μερίδας παραγωγών αεροσκαφών, θα προστεθούν σε μια εμπορική μαύρη λίστα γνωστή ως κατάλογος οντοτήτων. Αυτό θα διεύρυνε το πεδίο των ειδών που οι εταιρείες θα χρειάζονταν άδειες για να αποκτήσουν.

Τέλος, η αμερικανική κυβέρνηση θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των προϊόντων που θα χρειάζονται έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να πάνε σε Ρώσους στρατιωτικούς τελικούς χρήστες.

Η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν υποστήριξαν το σχέδιο ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Σύμφωνα με το Foreign Policy, τα εν λόγω μέτρα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου κυρώσεων που στοχεύουν να πλήξουν τη ρωσική οικονομία και τον τεχνολογικό τομέα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...