Η επιθετική πολιτική πώλησης που ασκείται από την Lockheed Martin για το F-35, θα μπορούσε να καταλήξει να υπογραφεί μια άλλη σημαντική συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη της Ευρώπης, ξεπερνώντας τα Rafales και τα Eurofighter Typhoons.
Στο Πενταπόσταγμα γράψαμε σε άρθρο μας: Η διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ απαιτεί την αγορά F-35: Σειρά παίρνει η Γερμανία. Η Γερμανία κλίνει προς τη λήψη απόφασης για την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, που κατασκευάζει η Lockheed Martin, προκειμένου να αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα Tornado, που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση .
Να υπενθυμίσουμε, ότι η Γερμανία πρέπει να αντικαταστήσει τον πεπαλαιωμένο στόλο των αεροσκαφών Tornado, στο πλαίσιο της συμφωνίας του NATO για τον επιμερισμό πυρηνικών όπλων (σ.σ. nuclear sharing agreement, μέρος του δόγματος της συμμαχίας για τη λεγόμενη «πυρηνική αποτροπή»), κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Το Tornado είναι το μοναδικό γερμανικό αεροσκάφος ικανό να φέρει αμερικανικά πυρηνικά όπλα αποθηκευμένα στη Γερμανία, σε περίπτωση σύρραξης. Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία το χρησιμοποιεί από τη δεκαετία του 1980 και το Βερολίνο σχεδιάζει να το αποσύρει από την υπηρεσία, μεταξύ του 2025 και του 2030.
Η επιλογή αμερικανικού μαχητικού θα αναστάτωνε επίσης τη Γαλλία. Το Παρίσι παρακολουθεί με ανησυχία τις συζητήσεις στη Γερμανία για την επιλογή F-18 ή F-35, καθώς θεωρεί ότι θα υπονομευθεί η ανάπτυξη γαλλογερμανικού μαχητικού επόμενης γενιάς, που υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμο τη δεκαετία του 2040.
Το ερώτημα είναι εάν η FCAS θα μπορούσε να συνυπάρξει με μια γερμανική απόκτηση F-35, ειδικά δεδομένου ότι η έκθεση της DPA υποδηλώνει ότι αυτά τα αεροσκάφη θα λειτουργούσαν κατά κύριο λόγο σε εφημερία της ημέρας της κρίσης.
Το eurasiantimes αναφέρει, «το F-35 Joint Strike Fighter αποκτά έλξη στην Ευρώπη. Μετά τις αποφάσεις της Ελβετίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο F-35 Club, η Lockheed Martin είναι έτοιμη να επεκτείνει τη μελλοντική της βάση συντήρησης, κατασκευής και πωλητών στην Ευρώπη. Αυτό ανοίγει το δρόμο για τους ευρωπαίους πωλητές να αναθέτουν υπεργολαβία για τη Lockheed».
Όφελος για τη διαλειτουργικότητα
Ως το πιο παραγωγικό μαχητικό stealth στον κόσμο, το F-35 έχει νόημα από άποψη υλικοτεχνικής υποστήριξης και μακροζωίας. Το F-35 παραμένει στην παραγωγή για το άμεσο μέλλον. Ορισμένοι γείτονες και σύμμαχοι της Γερμανίας πετούν ή θα πετάξουν σύντομα το τζετ, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας , της Δανίας και της Πολωνίας. Αυτό είναι ένα όφελος για τη διαλειτουργικότητα.
Από άποψη δυνατοτήτων, το F-35 είναι επίσης μακράν η πιο βιώσιμη πλατφόρμα που θα μπορούσε να αποκτήσει σήμερα η Γερμανία. Και λαμβάνοντας υπόψη τον στόχο του ΝΑΤΟ για αποτροπή , αυτό από μόνο του είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για την αγορά στο αμερικανικό πρόγραμμα μαχητικών stealth.
Το F-35 ανοίγει φτερά στην Ευρώπη
Το Βέλγιο, η Πολωνία, η Δανία, η Ιταλία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία, εκτός από τη Φινλανδία και την Ελβετία, διαθέτουν μία ή περισσότερες εκδόσεις F-35 ή περιμένουν την παράδοση.
Το Βέλγιο ανακοίνωσε το 2018 ότι επέλεξε τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth της Lockheed Martin πάνω από το Eurofighter Typhoon για να αντικαταστήσει τα ξεπερασμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε μια συμφωνία 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,55 δισεκατομμύρια δολάρια), αναφέροντας το κόστος ως αιτία. Η χώρα πρόκειται να αγοράσει 34 μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Ωστόσο, η Γαλλία εξοργίστηκε από την επιλογή του Βελγίου να αγοράσει το F-35. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε την επιλογή του Βελγίου να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 αμερικανικής κατασκευής πάνω από ευρωπαϊκά αεροπλάνα, λέγοντας ότι «στρατηγικά έρχεται σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».
Οι επικριτές είπαν ότι η επιλογή της Lockheed θα κρατήσει το Βέλγιο εξαρτημένο από τα συστήματα συντήρησης και λειτουργίας των ΗΠΑ, μια μεγάλη οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες της Ευρώπης να προβάλει ένα ενιαίο στρατιωτικό μέτωπο.
Η Φινλανδία και η Ελβετία είναι δύο νεοεισερχόμενες στο κλαμπ F-35. Η συμβατική παραλλαγή απογείωσης και προσγείωσης F-35A έχει επιλεγεί ως το μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς της Ελβετίας. Η απόφαση της χώρας να προμηθευτεί 36 F-35A σε ένα συμβόλαιο 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα τη φέρει στο μεγαλύτερο οπλικό έργο στον κόσμο, μια οικογένεια διασυνδεδεμένων μονοκινητήριων αεροσκαφών για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Περισσότερες παραγγελίες στην ουρά;
Υπάρχουν περισσότερες χώρες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για το αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς stealth. Η Ελλάδα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να αγοράσει το τζετ. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πέρυσι ότι «αργά ή γρήγορα θα συζητηθεί η αγορά F-35», αφού η Ελλάδα και η Γαλλία κατέληξαν σε συμφωνία για την αγορά 18 αεροσκαφών Rafale.
Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε σε άρθρο μας: Οι υδρογονάνθρακες φέρνουν οπλικά συστήματα; “Η Ελλάδα προχωρά σε σχέδια προμήθειας αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35”-Πανικός στην Άγκυρα.
Ειδική ομάδα από το γραφείο προγράμματος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ θα βρεθεί στην Αθήνα τον Φεβρουάριο για να παράσχει στην ελληνική κυβέρνηση ειδικές ενημερώσεις σχετικά με τις απαιτήσεις για την προώθηση του προγράμματος.
Η Ρουμανία ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-35. Οι νέοι τύποι αεροσκαφών που τοποθετούνται στον Στρατό της χώρας, ειδικά τα αεροσκάφη F-16, επιτρέπουν την εξαιρετικά αποτελεσματική εκτέλεση όλων των συγκεκριμένων αποστολών.
«Η διαδικασία εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα σταματήσει εδώ, καθώς σκοπεύουμε να αγοράσουμε αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας F-35», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis μετά από επίσκεψη σε αεροπορική βάση στην Campia Turzii, στην κεντρική Ρουμανία.