ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Φταίει το κλίμα ή ο ...γάιδαρος; Γιατί τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη της Αμερικής συντρίβονται κοντά στην Κίνα;

Εν μέσω εντεινόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού, η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τη στρατιωτική τους παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό. Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια πολυσύχναστη ναυτιλιακή λωρίδα που διεκδικείται από την Κίνα καθώς και από γείτονες όπως το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, έχει αναδειχθεί σε μεγάλη αρένα. 

Η περιοχή έχει επίσης γίνει μια επιρρεπής σε ατυχήματα ζώνη, με μια σειρά ατυχημάτων που αφορούν στρατιωτικό υλικό υψηλής τεχνολογίας που αναφέρθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. Μερικά από τα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένης της υπερηφάνειας των Ηνωμένων Πολιτειών, τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 stealth, έχουν συναντήσει ατυχήματα στην περιοχή. 

Σύμφωνα με το scmp, ο Chen Xiangmiao, βοηθός ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Μελετών για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τις στρατιωτικές δραστηριότητές τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας τον περασμένο χρόνο, για να κάνουν «τους πιθανούς εχθρούς ξεκάθαρα να συνειδητοποιήσουν, ότι το κόστος και οι κίνδυνοι της επιθετικότητας δεν είναι ανάλογες με κανένα πιθανό όφελος».

Υποβρύχιο USS Connecticut

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι το πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο του, USS Connecticut, συγκρούστηκε με ένα «άγνωστο αντικείμενο» ενώ επιχειρούσε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τραυματίζοντας περισσότερα από 10 μέλη του πληρώματος και προκαλώντας μερική ζημιά στο ίδιο το σκάφος. 

Η ανησυχία της Κίνας για το περιστατικό, μπορεί να μετρηθεί από το γεγονός ότι η κρατική Global Times, ξεκίνησε αργότερα μια ηλεκτρονική αναφορά ζητώντας λεπτομέρειες από τον αμερικανικό στρατό σχετικά με το ατύχημα. Η  Global Times ισχυρίστηκε, ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είναι γνωστό ότι ταξιδεύει αλόγιστα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στο όνομα της «ελευθερίας ναυσιπλοΐας» και πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις είναι προκλητικές και αντιεπαγγελματικές, όπως η διέλευση σε κανονικές διαδρομές ιστιοπλοΐας άλλων πλοίων, η παραβίαση σε άλλες ζώνες άσκησης του ναυτικού και εισβολή στα χωρικά ύδατα άλλων χωρών.

F-35C του Αμερικανικού Ναυτικού

Η συντριβή F-35C του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, είναι η τελευταία σε μια αλυσίδα ατυχημάτων F-35 στην περιοχή. Το μαχητικό stealth συνετρίβη (προσγειώθηκε στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson) κατά τη διάρκεια εργασιών ρουτίνας στις 24 Ιανουαρίου, τραυματίζοντας έξι ναύτες και τον πιλότο, ο οποίος εκτινάχθηκε από το αεροπλάνο πριν πέσει στη θάλασσα.

Το Ναυτικό των ΗΠΑ κράτησε χαμηλό προφίλ στις δραστηριότητες ανάκτησης F-35C, αλλά η Ιαπωνική Ακτοφυλακή εξέδωσε μια προειδοποίηση ναυσιπλοΐας στις 29 Ιανουαρίου, δηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης ήταν σε εξέλιξη «μέχρι νεωτέρας», σε μια τοποθεσία στο βόρειο τμήμα του Νότου Θάλασσα της Κίνας.

Προηγουμένως, το Πολεμικό Ναυτικό ανέκτησε ένα ελικόπτερο MH-60S που είχε πέσει στη Θάλασσα των Φιλιππίνων τον Ιανουάριο του 2020, φέρνοντας τα συντρίμμια στην επιφάνεια από βάθος μεγαλύτερο των 3,6 μιλίων.

F-35A της Νότιας Κορέας

Ο πιλότος ενός νοτιοκορεατικού F-35 εκτέλεσε έκτακτη «κοιλιακή προσγείωση» σε αεροπορική βάση στις 4 Ιανουαρίου, μετά από δυσλειτουργία του εξοπλισμού προσγείωσης λόγω τεχνικών δυσκολιών, ανέφεραν οι EurAsian Times .

Μετά από μια αρχική έρευνα, ανακαλύφθηκε ότι η αριστερή εισαγωγή κινητήρα του νοτιοκορεατικού F-35 είχε καταστραφεί από ένα χτύπημα πουλιού πριν συντριβεί. Από την άλλη πλευρά, η διεξοδική έρευνα για τα αεροσκάφη και τον εξοπλισμό προσγείωσης του αεροπλάνου βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ιαπωνικό F-35

Στις 9 Απριλίου 2019, ένα ιαπωνικό F-35A εξαφανίστηκε από τα ραντάρ περίπου 135 χιλιόμετρα (84 μίλια), ανατολικά της αεροπορικής βάσης Misawa. Ήταν ένα από τα τέσσερα F-35A που απογειώθηκαν για εκπαιδευτική αποστολή, από την αεροπορική βάση Misawa στις 6.59 μ.μ., ώρα Ιαπωνίας, εκείνη την ημέρα.

Ο χωρικός αποπροσανατολισμός κατηγορήθηκε από τον ιαπωνικό στρατό για την καταστροφή. Ο χωρικός αποπροσανατολισμός, είναι μια κατάσταση στην οποία ένας πιλότος δεν μπορεί να αντιληφθεί σωστά τη θέση, τη στάση, το ύψος ή την κίνηση ενός αεροπλάνου.

Το F-16 Viper της Ταϊβάν

Στις 11 Ιανουαρίου, ένα πρόσφατα αναβαθμισμένο ταϊβανέζικο μαχητικό αεροπλάνο F-16V (Viper), χάθηκε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής πάνω από τη θάλασσα. Το αεροσκάφος έχασε την επαφή με την αεροπορική βάση στη νοτιοανατολική Ταϊβάν, σύμφωνα με την αεροπορία της Ταϊβάν. Το αεροσκάφος F-16V συνετρίβη σε νερά ανατολικά του νησιού, λίγο μετά την απογείωσή του από την αεροπορική βάση Chiayi.

Το μαχητικό αεροσκάφος που συνετρίβη, προφανώς κυνηγούσε και αντιμετώπιζε μαχητικά αεροσκάφη της PLAAF που διεισδύουν τακτικά στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Ισχυρό F-15 της Ιαπωνίας 

Στις 31 Ιανουαρίου 2022, ένα μαχητικό F-15DJ της Ιαπωνικής Αεροπορικής Δύναμης Αυτοάμυνας (JASDF) συνετρίβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης. Το Mitsubishi F-15J, μια εγχώρια παραλλαγή του McDonnell Douglas F-15 Eagle, είναι ο κύριος αναχαιτιστής του JASDF. 

Ο εξωτερικός πίνακας του αεροσκάφους και οι προμήθειες επιβίωσης ανακτήθηκαν αργότερα, υποδεικνύοντας ότι το αεροπλάνο είχε συντριβεί. Το πλήρωμα δεν έχει βρεθεί ακόμη, επομένως οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται. 

Αιτία για ατυχήματα

Ο Nitin J Ticku, στρατηγικός αναλυτής και Διευθύνων Συντάκτης των The EurAsian Times, λέει ότι η περιοχή Ινδο-Ειρηνικού αναδεικνύεται γρήγορα ως η πιο στρατιωτικοποιημένη ζώνη του κόσμου μπροστά από τη Μέση Ανατολή, όπου οι ΗΠΑ χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους.

Είναι εύκολο να πυροδοτήσει κανείς θεωρίες συνωμοσίας (όπως ένας από τους αναλυτές της Ινδίας, συνέδεσε τη συντριβή του ελικοπτέρου της Ινδίας και των διοικητών άμυνας της Ταϊβάν με την Κίνα, η οποία αργότερα απορρίφθηκε από την κυβέρνηση στην επίσημη έρευνά της).

Δεδομένου ότι ο Ινδο-Ειρηνικός βρίσκεται στο «κέντρο δράσης» και οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους συμμάχους τους με την τελευταία τεχνολογία που δεν είναι πραγματικά αποδεδειγμένη στη μάχη, υπάρχουν λογικές πιθανότητες ατυχημάτων, όπως είδαμε. Θα δείτε ότι είναι κυρίως τα νεότερα ή αναβαθμισμένα αεροσκάφη, που αντιμετωπίζουν ατυχήματα σε σύγκριση με δοκιμασμένα αεροσκάφη.

Ένα άλλο σημείο, θα μπορούσε να είναι οι εκτεταμένες και επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές ασκήσεις και οι πιλότοι μαχητικών που είναι υπερβολικά  εξαντλημένοι, για να αναχαιτίσουν κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη. Μια πρόσφατη έκθεση των EurAsian Times, τόνισε ότι ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη της Ταϊβάν, συνετρίβη κατά τη διάρκεια μιας πρόβας ρουτίνας που υποδηλώνει προβλήματα με την εκπαίδευση πιλότων και την κούραση, από την ανταπόκριση σε συχνές εξόδους της PLA.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ