Η Μόσχα επιτέλους σχολίασε τις νέες φήμες που θέλουν την Τουρκία να επανέρχεται στο πρόγραμμα μαχητικών F-35 υπό την προϋπόθεση να αποσύρει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 από το οπλοστάσιό της.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Τουρκία νομικά δεν διαθέτει το δικαίωμα μεταπώλησης αυτών των συστημάτων σε τρίτες χώρες διότι αυτό αναγράφονταν στην συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με την Μόσχα.
Απαγορεύεται να Μεταπουλήσει τους S-400 η Τουρκία
«Τα συμβόλαια εξαγωγής οπλικών συστημάτων περιλαμβάνουν τέτοιες ρήτρες» εξήγησε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης, προσθέτοντας πως «για να μεταπουλήσει μία χώρα συστήματα τα οποία έχει εισάγει από άλλη χώρα, πρέπει πρώτα να λάβει την άδεια από την χώρα προμηθευτή».
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ελληνικές αναφορές μέσων υποστήριξαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία ένα λεπτομερές πλάνο που αποσκοπεί στην επίλυση του ζητήματος των τουρκικών S-400. Φαίνεται πως απώτερος στόχος αυτής της πρότασης είναι να «ξεφορτωθεί» η Τουρκία τα ρωσικά συστήματα για να μπορέσει να επιστρέψει στο πρόγραμμα προμήθειας stealth μαχητικών F-35.
Βάσει των αναφορών, το αμερικανικό πλάνο αφορά την μεταφορά του ελέγχου των τουρκικών συστημάτων S-400 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσα τα συστήματα αυτά θα βρίσκονται ακόμη εντός των συνόρων της Τουρκίας. Εννοείται πως οι φήμες εξόργισαν τους Ρώσους, διότι εάν η Τουρκία συμφωνήσει στην εν λόγω πρόταση ουσιαστικά θα προδώσει την Μόσχα. Συγκεκριμένα λέγεται πως η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να μεταφέρει όλους τους εκτοξευτές S-400 σε μία αεροπορική βάση της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας εντός της Τουρκίας.
Παλαιότερα πηγές πρότειναν πως η Δύση ενθάρρυνε την Άγκυρα να αποστείλει τα συστήματα στην Ουκρανία, ωστόσο αυτό το σενάριο δεν θεωρείται καθόλου πιθανό να συμβεί.
Όπως και να έχει, ο Λαβρόφ μέσω των νέων του δηλώσεων υπενθύμισε στην Τουρκία και στον διεθνή τύπο πως η Άγκυρα δεν είναι σε θέση να μεταπωλήσει ή να μεταφέρει κανένα σύστημα S-400 χωρίς την άδεια της Μόσχας. Και εννοείται πως είναι απίθανο οι Ρώσοι να συμφωνήσουν ποτέ σε κάτι τέτοιο, διότι αυτό θα έδινε την ευκαιρία στην Δύση να μελετήσει την τεχνολογία των ρωσικών συστημάτων.
Κάποιοι πιστεύουν μάλιστα πως η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει στην μεταπώληση των τουρκικών S-400 σε καμία τρίτη χώρα, ακόμη και εάν αυτή είναι η ουδέτερη Ινδία.