ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Κομβική κίνηση! Γιατί οι ΗΠΑ "παντρεύουν" το Κατάρ με το ΝΑΤΟ και ποιες οι συνέπειες για Ελλάδα και ΕΕ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ, τη Δευτέρα ότι θα αναγορεύσει  σύντομα το Κατάρ ως σημαντικό σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ, δίνοντας ειδικό καθεστώς σε έναν βασικό φίλο σε μια ταραγμένη περιοχή.

Με νόμο που ψηφίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα το 1987, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν συμπεριέλαβε σε αυτή την κατηγορία την Αυστραλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Από την περιοχή του Κόλπου, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ συμπεριλήφθηκαν σε αυτή την κατηγορία από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους

Κατά τη διάρκεια συνάντησης τους  στο Οβάλ Γραφείο, ο Μπάιντεν είπε ότι σχεδίαζε να ενημερώσει σύντομα το Κογκρέσο των ΗΠΑ για τον ορισμό, ο οποίος χορηγείται από τις ΗΠΑ σε στενούς συμμάχους εκτός ΝΑΤΟ που έχουν στρατηγικές  σχέσεις με τον αμερικανικό στρατό.

«Το Κατάρ είναι καλός φίλος και αξιόπιστος και ικανός εταίρος. Θα ενημερώσω το Κογκρέσο ότι θα ορίσω το Κατάρ ως σημαντικό σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ για να αντικατοπτρίζει τη σημασία της σχέσης μας. Νομίζω ότι έχει καθυστερήσει πολύ», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους με τον εμίρη να κάθεται στο πλευρό του.

Το Κατάρ είναι η 18η χώρα που λαμβάνει αυτόν τον χαρακτηρισμό, όπου η τελευταία ήταν η Βραζιλία το 2019. Η ονομασία παρέχει στους διεθνείς εταίρους οφέλη στους αμυντικούς εξοπλισμούς και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της επιλεξιμότητας για προγράμματα δανείων και  παράδοσεις  προτεραιότητας για ορισμένες στρατιωτικές πωλήσεις.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για αυτή τη σπουδαία σχέση», δήλωσε ο  εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να βρούμε τρόπους και μέσα για να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή μας».

Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και μπορεί να εκτρέψει τις προμήθειες προς  την Ευρώπη εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία διαταράξει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ήπειρο.

Ο Μπάιντεν και ο Ταμίμ χρησιμοποίησαν επίσης τη συνάντηση της Δευτέρας για να συζητήσουν την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής και την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου οι ανθρωπιστικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί μετά την περσινή στρατιωτική αποχώρηση των ΗΠΑ και την ανάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης το καθεστώς των προσπαθειών των ΗΠΑ για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν επαίνεσαν το Κατάρ που βοήθησε στη στρατιωτική εκκένωση χιλιάδων Αμερικανών πολιτών και Αφγανών κατά τη διάρκεια του χαοτικού τερματισμού του αμερικανικού πολέμου με τους Ταλιμπάν.

Το Κατάρ συνεχίζει να εκτελεί πτήσεις για όσους φεύγουν από το Αφγανιστάν και έχει χρησιμεύσει ως ενδιάμεσος σταθμός για τις ΗΠΑ καθώς επεξεργάζεται τις βίζες για χιλιάδες ανθρώπους που φεύγουν από τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Ο πρεσβευτής του Κατάρ στην Καμπούλ συνόδευσε ακόμη και προσωπικά κομβόι αποχωρούντων στο αεροδρόμιο για να εξασφαλίσει την ασφαλή τους διέλευση

Ο Ταμίμ συναντήθηκε επίσης χωριστά με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας και συζήτησε μαζί  ζητήματα για  πωλήσεις όπλων και άλλα στρατιωτικά ζητήματα με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, δήλωσε αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Ο Μπάιντεν είπε ότι αυτός και ο εμίρης είχαν πολλά στην ατζέντα τους τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας.

Χαιρέτισε τη νέα συμφωνία που υπέγραψε η Qatar Airways Group με την Boeing, η οποία είπε ότι θα δημιουργήσει «δεκάδες χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας».

Η Boeing Co. εξασφάλισε εντολή συνεργασίας από την Qatar Airways για μια νέα έκδοση του επιβατικού αεροσκάφους της 777X και μια προσωρινή παραγγελία για 737 τζετ MAX σε τελετή στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα.

Ο Μπάιντεν είπε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέστησαν  μια επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσαν οι Χούτι από την Υεμένη την Κυριακή. «Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές», είπε.

Είπε τέλος ότι έδωσε εντολή στον ΥΠΑΜ Όστιν, να κάνει ότι μπορεί για να παρέχει με την υποστήριξη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και σε ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το Κατάρ αναβαθμίζεται κατακόρυφα σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ διαβλέπουν ότι η κρίση των σχέσεων τους με τη Ρωσία για το ζήτημα της Ουκρανίας  και η λήψη οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, είναι πάρα πολύ πιθανό να οδηγήσει σε λήψη μέτρων από πλευράς Πούτιν, με  κυρίως όπλο την διακοπή τη ροή φυσικού αερίου προς την ΕΕ

Αυτό θα εξωθούσε σημαντικές χώρες της ΕΕ να διαφοροποιηθούν έναντι τέτοιων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, πράγμα το οποίο ήδη βλέπουμε από Γερμανία-Γαλλία-Κροατία

Προ αυτού του ενδεχομένου οι ΗΠΑ ενεργοποιούν το Κατάρ το οποίο είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και  το οποίο μπορεί να εκτρέψει τις προμήθειες προς  την Ευρώπη εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία διαταράξει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ήπειρο.

Σε αντάλλαγμα για αυτή την πολύ μεγάλη βοήθεια που θα παράσχει το Κατάρ στις ΗΠΑ, οι τελευταίες το εντάσσουν σε αυτό το club κρατών , ως σημαντικό σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ

Στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα πρέπει να έχουμε ότι οι ΗΠΑ μέσω του θεσμού αυτού, ενδεχομένως  επιχειρούν να δημιουργήσουν μια αλυσίδα φίλα προσκείμενων κρατών προς το ΝΑΤΟ, προκειμένου AUKUS και NATO μέσω αυτών των χωρών να έχουν εδαφική συνέχεια από την Ευρώπη-Μ. Ανατολή-Άπω Ανατολή-Ειρηνικός

Το άσχημο με την εξέλιξη αναβάθμισης των σχέσεων ΗΠΑ-Κατάρ, είναι ότι το Κατάρ είναι στενότατος σύμμαχος με την Τουρκία, έχοντας αποστείλλει μαχητικά αροσκάφη στο έδαφός της, μεταξύ αυτών και Rafale, ενώ μετέχει με την Qatar petroleum και στην εξόρυξη φυσικού αερίου από την Κυπριακή ΑΟΖ μεαί με την Exxon Mobil, την ώρα που οι ΗΠΑ ήραν τη στήριξη τους στην κατασκευή του East-Med

Η Ουάσιγκτον δεν θέλει την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ και για αυτό αγκάλιασε το Κατάρ για παροχή φυσικού αερίου σε αυτήν

Από την άλλη δεν θέλει και αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ λόγω της δημιουργίας του Ευρωστρατού

Το θέμα είναι η ΕΕ τι θα πράξει;

Αν θέλει να έχει ενεργειακή αυτοτέλεια θα πρέπει να στηρίξουν οι Βρυξέλες την κατασκευή του East-Med και την δημιουργία Ευρωστρατού

Διαφορετικά θα είναι ο κομπάρσος σύμμαχος των ΗΠΑ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...