ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία: Πειράματα σε στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας & της Γεωργίας

Σε άρθρο μας  στο Πενταπόσταγμα γράφαμε: Ποιες είναι οι συνέπειες για τον κόσμο, εάν διαδηλωτές στο Καζακστάν καταλάβουν ένα αμερικανικό βιοεργαστήριο;

Μάλιστα, αναφέραμε ότι σύμφωνα  με τον επιστήμονα επιδημιολόγο, Διδάκτορα Ιατρικών Επιστημών, Ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Gennady Onishchenko σε περίπτωση κατάσχεσης του βιολογικού εργαστηρίου που κατασκεύασαν οι Αμερικανοί στο Καζακστάν, μπορεί να μας περιμένουν σοβαρές συνέπειες.

Φαίνεται όμως ότι αμερικανικό βιοεργαστήριο δεν υπάρχει μόνο στο Καζακστάν, καθώς η Βουλγάρα ερευνήτρια δημοσιογράφος Dilyana Gaytandzhieva, δημοσίευσε νέα δεδομένα σχετικά με το έργο των αμερικανικών βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία, τη Γεωργία και άλλες πολιτείες . 

Λέγεται, ότι στη βάση τους βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τον έλεγχο διαφόρων ειδών ιών σε Ουκρανούς και Γεωργιανούς στρατιώτες.

Πειράματα σε 4400 στρατιώτες στην Ουκρανία

"Ενώ οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη για να "προστατέψουν τους συμμάχους τους από τη Ρωσία", εσωτερικά έγγραφα δείχνουν τι σημαίνει στην πράξη "προστασία" των ΗΠΑ", γράφει  η Dilyana Gaytandzhieva, καταδεικνύοντας  ότι το Πεντάγωνο διεξήγαγε βιολογικά πειράματα σε 4.400 στρατιώτες στην Ουκρανία και 1.000 στη Γεωργία.

https://www.youtube.com/watch?v=nvTnZchzHL4

Η Υπηρεσία Μείωσης Αμυντικών Απειλών των ΗΠΑ (DTRA), γράφει η Gaytandzhiyeva, χρηματοδότησε ένα έργο με τη συμμετοχή στρατιωτών στην Ουκρανία, με την κωδική ονομασία UP-8: «Η εξάπλωση του ιού του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό (CCHF) και των ιών χανταϊών στην Ουκρανία και η πιθανή ανάγκη για διαφορική διάγνωση στους ασθενείς με υποψία λεπτοσπείρωσης».

Το έργο ξεκίνησε το 2017 και παρατάθηκε πολλές φορές μέχρι το 2020, όπως αποδεικνύεται από εσωτερικά έγγραφα.

Σύμφωνα με την περιγραφή,  λήφθηκαν δείγματα αίματος από 4.400 υγιείς στρατιωτικούς στο Λβοφ, το Χάρκοβο, την Οδησσό και το Κίεβο.  Από αυτά τα δείγματα  4.000  ελέγχθηκαν για αντισώματα hantavirus και 400 από αυτά για αντισώματα κατά του ιού του αιμορραγικού πυρετού του Κριμαϊκού Κονγκό (CCHF).

Παρόμοιο έργο υλοποιείται και στη Γεωργία. Λήφθηκαν δείγματα αίματος από χίλιους Γεωργιανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια ιατρικής εξέτασης στο νοσοκομείο του Γκόρι, για την παρουσία αντισωμάτων κατά παθογόνων όπως οι βάκιλοι του άνθρακα, ο ιός της εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται από κρότωνες, η νόσος του Lyme και 11 άλλες ασθένειες.

Οι δραστηριότητες της DTRA στη Γεωργία και την Ουκρανία, υπόκεινται σε ειδικές διμερείς σχέσεις. Τα μέρη δεσμεύονται να μην κινήσουν νομικές διαδικασίες, αλλά οι ερευνητές θα αποζημιώσουν για ζημίες που σχετίζονται με απώλεια περιουσίας, θάνατο ή σωματική βλάβη στη Γεωργία και την Ουκρανία.

Το επόμενο έργο που σχετίζεται με βιολογικές δοκιμές σε στρατιώτες, πρόκειται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους στο Βουλγαρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Σόφια, λέει η Dilyana Gaytandzhieva.

Τι είναι γνωστό για τα αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία

Την τελευταία φορά, το θέμα της λειτουργίας των αμερικανικών βιολογικών εργαστηρίων τέθηκε από τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Πατρούσεφ, τον Απρίλιο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιάζοντας την αμερικανική εκδοχή ότι ο κοροναϊός ξεκίνησε από Κινέζους επιστήμονες, κατέστησε σαφές ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να το είχαν κάνει: «Σας προτείνω να δώσετε προσοχή στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα βιολογικά εργαστήρια υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, αυξάνονται αλματωδώς. Και, κατά μια περίεργη σύμπτωση, κυρίως κοντά στα ρωσικά και κινεζικά σύνορα», ανέφερε.

Γενικά, η ιστορία της συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στα βιοεργαστήρια διαρκεί περίπου 20 χρόνια. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, είχαν ήδη υπογράψει συμφωνία για τον περιορισμό της κυκλοφορίας επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών τότε. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεσαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία για το πρόγραμμα. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την ίδια αμερικανική DTRA. Ένας άλλος συμμετέχων του έργου ονομάστηκε - "Επιστημονικό και τεχνικό κέντρο στην Ουκρανία".

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία, σε απάντηση  , αναγνώρισε ότι υπάρχουν βιολογικά εργαστήρια υπό τον έλεγχο του Πενταγώνου στην Ουκρανία . Όμως, σύμφωνα με διπλωμάτες, τέτοια εργαστήρια συνεργάζονται με Ουκρανούς εταίρους , το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Άμυνας, την Κρατική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων και την Προστασία των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών και την Εθνική Ακαδημία Αγροτικών Επιστημών.

Ο σκοπός της δραστηριότητας ονομαζόταν «διασφάλιση της ασφαλούς αποθήκευσης παθογόνων μικροοργανισμών και απειλητικών τοξινών σε δημόσιους φορείς», ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί ειρηνική έρευνα και να αναπτυχθούν εμβόλια.

Το τι ακριβώς γίνεται στα εργαστήρια, έγραψαν οι διπλωμάτες με εξορθολογισμό, αλλά έδωσαν κάποιες περιγραφές των έργων. Για παράδειγμα, τα εργαστήρια αξιολόγησαν τους κινδύνους από ιούς που ενδεχομένως μεταφέρονται από αποδημητικά πτηνά, παρακολούθηση του επιπολασμού των χανταϊών και της λεπτοσπείρωσης στην Ουκρανία (αυτές που ανέφερε η δημοσιογράφος Gaytandzhiyeva), έλεγχος της εξάπλωσης του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Ας ελπίσουμε, ότι δεν είναι όλα τόσο απελπιστικά και ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της βιολογικής ασφάλειας,  κατανοούν τη σημασία αυτής της κατάστασης. 

Λαβρόφ: Μια σχέση «αλληλοσεβασμού» επιδιώκει η Μόσχα από την Ουάσινγκτον

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θέλει να έχει μια σχέση «αλληλοσεβασμού» με την Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό η Ρωσία να λάβει συγκεκριμένες εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

«Θέλουμε καλές σχέσεις, ισότιμες, με αμοιβαίο σεβασμό με τις ΗΠΑ, όπως και με κάθε άλλη χώρα του κόσμου», είπε ο Λαβρόφ σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Ρωσία «δεν θέλει να μείνει σε μια κατάσταση όπου η ασφάλειά της παραβιάζεται συνεχώς». «Κάθε φορά, αποδεικνύεται ότι η γραμμή που πρέπει να υπερασπιστούν (οι χώρες του ΝΑΤΟ) μετακινείται ανατολικότερα. Τώρα, έφτασε ήδη στην Ουκρανία», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα έπληττε σοβαρά τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία. Η Μόσχα θα επιδιώξει επομένως «όχι μόνο να λάβει διαβεβαιώσεις, πολιτικές δεσμεύεις για το θέμα αυτό, αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις» οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τα «νόμιμα συμφέροντα» της Ρωσίας, εξήγησε.

Όπως είπε ο Λαβρόφ, η Ρωσία θα στείλει «επίσημο αίτημα» στις χώρες του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ζητώντας τους να διευκρινίσουν πώς σκοπεύουν να υλοποιήσουν τη δέσμευση που έχουν αναλάβει να μην ενισχύσουν την ασφάλειά τους «εις βάρος της ασφάλειας των άλλων».

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η Μόσχα δεν απειλεί την Ουκρανία. «Δεν θέλουμε πόλεμο. Και δεν τον χρειαζόμαστε. Και αυτοί που τον επιβάλλουν, δηλαδή οι Δυτικοί, επιδιώκουν (να επιτύχουν) τους δικούς τους εγωιστικούς σκοπούς», είπε σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...