Operation Highjump
ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Όταν οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κάνουν στρατιωτική βάση στην Ανταρκτική...

Τον Αύγουστο του '46, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης στην Ανταρκτική το οποίο έγινε γνωστό ως Επιχείρηση Άλμα Εις Ύψους (Operation Highjump). Ο σκοπός της επιχείρησης αυτής ήταν να ιδρυθεί μία αμερικανική στρατιωτική βάση στην Ανταρκτική, με το όνομα Little America IV (Μικρή Αμερική 4). 

Το ναυτικό των ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκε το κλίμα της περιοχής για να εκπαιδεύσει προσωπικό σε συνθήκες ολικού ψύχους. Εκτός όμως από την εκπαίδευση νέων μελών, διεξάχθηκαν και στρατιωτικές δοκιμές σε εξοπλισμό και όπλα του αμερικανικού στρατού. Για παράδειγμα, δοκιμάστηκε αρκετές φορές η προσγείωση αεροσκαφών σε παγωμένη επιφάνεια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γενικά θεωρείται πως ο κυριότερος σκοπός της επιχείρησης αυτής ήταν να εκτιμηθεί κατά πόσο βιώσιμη ήταν η δημιουργία και λειτουργία μίας ισχυρής στρατιωτικής βάσης στην Ανταρτική. 

Τα βασικά πλοία του στόλου έφτασαν μόλις τον Ιανουάριο του '47, οπότε και σκοπευόταν να ξεκινήσει η κατασκευή της βάσης. Όμως, λόγω της πρόωρης αύξησης του χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν αρκετά και τον επόμενο μήνα, τον Φεβρουάριο του '47, ο στόλος με το προσωπικό επέστρεψε στις ΗΠΑ. 

Η αποστολή επέφερε και ανθρώπινες απώλειες, αφού τον Δεκέμβριο του 1946, το Martin PBM-5 George 1 έπεσε στην νήσο Θέρστον, σκοτώνοντας τρία μέλη του πληρώματός του. 

Τελικά, ο στρατηγός Byrd ανέφερε μετά την λήξη της αποστολής, πως η επιχείρηση βοήθησε αρκετά στην αμυντική αντίληψη των ΗΠΑ αφού έδωσε στην χώρα χρήσιμες πληροφορίες για μία πιθανή επίθεση από εχθρικές αρκτικές βάσεις. 

https://www.youtube.com/watch?v=E9chz8COYVc

 

GALLERY

Operation Highjump
Operation Highjump
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF