Οι Γερμανοί προκαλούν μεγάλη ένταση εντός ΝΑΤΟ αφού δεν είναι “ φίλοι” κανενός πάρα μόνο το εαυτού τους, καθώς δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ρήξη ΗΠΑ-Ρωσίας επουδενί τρόπο, ενώ δεν επιτρέπουν την παράδοση "γερμανικών όπλων" μέσω Εσθονίας στην Ουκρανία.
Αρχικά, ο αρχηγός του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος πιθανότατα δεν συνειδητοποίησε ότι οι δηλώσεις του στο Νέο Δελχί μεταδίδονταν ζωντανά, “φώτισε” το πως βλέπει το Βερολίνο της “σύγκρουση” Ρώσων και Αμερικανών.
“Θέλει πραγματικά η Ρωσία μια μικρή λωρίδα εδάφους της Ουκρανίας; Ή να προσαρτήσει την Α.Ουκρανία;, όχι αυτό είναι ανοησία.. Ο Πούτιν μάλλον ασκεί πίεση, γιατί ξέρει ότι μπορεί να το κάνει, διχάζοντας την ΕΕ, αλλά αυτό που πραγματικά θέλει είναι σεβασμός υψηλού επιπέδου», δηλώνει ο αρχηγός του γερμανικού ναυτικού στο Νέο Δελχί, προκαλώντας τριγμούς σε ΝΑΤΟ αλλά και ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ.
Το Βερολίνο δεν δίνει την άδεια στην Εσθονία να παραδώσει γερμανικά όπλα στην Ουκρανία
Η Γερμανία εμποδίζει την Εσθονία, σύμμαχο του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, αρνούμενη να εκδώσει άδειες για όπλα γερμανικής προέλευσης που θα εξάγονται στο Κίεβο, καθώς προετοιμάζεται πιθανή ρωσική εισβολή, αναφέρει μεγάλη αμερικανική εφημερίδα.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Πολωνία και άλλους συμμάχους, η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να εξάγει φονικά όπλα απευθείας στην Ουκρανία.
Στην περίπτωση της Εσθονίας, μιας μικρής χώρας στα βόρεια σύνορα της Ρωσίας, το Βερολίνο αρνήθηκε να επιτρέψει σε μια τρίτη χώρα να στείλει συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, επειδή τα όπλα προέρχονταN από τη Γερμανία, σύμφωνα με Εσθονούς και Γερμανούς αξιωματούχους.
“Το θέμα θεωρείται από τους δυτικούς ειδικούς ασφαλείας και την Ουκρανία ως δοκιμή της πολιτικής του Βερολίνου για τη μεταφορά όπλων κατά τη διάρκεια μιας αυξανόμενης κρίσης στην Ευρώπη, και υποδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους για να σφυρηλατήσουν μια κοινή απάντηση στη στρατιωτική συγκέντρωση της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία”, αναφέρει η WSJ.
«Η Γερμανία, έχει πολλούς δισταγμούς να μας παραδώσει όπλα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Reznikov σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.
Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αδιέξοδο προκύπτει από μια μακροχρόνια πολιτική σχετικά με τις εξαγωγές όπλων σε τεταμένες περιοχές.
«Η αρχή που διέπει τις εξαγωγές όπλων είναι πάντα η ίδια —είτε προέρχονται απευθείας από τη Γερμανία είτε από τρίτες χώρες—και δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια σε αυτό το στάδιο», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Εσθονός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει τη Γερμανία να αλλάξει γνώμη.
«Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε την έγκριση από τη Γερμανία», δήλωσε ο Κρίστο Εν Βάγκα, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Εσθονίας.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χρειάζονται απελπισμένα όπλα και ότι το να επιτραπεί στην Εσθονία να στείλει το πυροβολικό θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για την αποστολή επιπλέον συστημάτων γερμανικής προέλευσης από άλλες χώρες.
Η άρνηση της Γερμανίας, θεωρείται ως άλλο ένα σημάδι διχασμού στις τάξεις του ΝΑΤΟ.
Ευρύτερες πιέσεις στη δυτική συμμαχία προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να βοηθηθεί η Ουκρανία, με την επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων, στις οποίες αντιδρούν Βερολίνο και Παρίσι.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διαμορφώσει μια αυτόνομη πολιτική έναντι της Ρωσίας που θα συντονίζεται απλά με το ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν επίσης τη γερμανική δέσμευση να μην συνεχιστούν οι εργασίες στον Nord Stream 2, έναν αγωγό φυσικού αερίου ρωσικής κατασκευής.
Το ζήτημα με την Εσθονία αφορά οβιδοβόλα D-30, που εκτοξεύουν βλήμα 122 mm σε απόσταση 20 χιλιομέτρων.
Τα οβιδοβόλα, αρχικά κατασκευασμένα στη Σοβιετική Ένωση, βρίσκονταν στην πρώην Ανατολική Γερμανία.
Μετά την επανένωση της Γερμανίας, το Βερολίνο έδωσε τα οβιδοβόλα στη Φινλανδία τη δεκαετία του 1990, η οποία στη συνέχεια τα παρέδωσε στην Εσθονία το 2009.
"Αυτό είναι ένα πρώιμο τεστ για να δείξει ο νέος καγκελάριος ότι ο συνασπισμός του μπορεί να ανταποκριθεί σε μια διεθνή κρίση", δήλωσε ο Μάικλ Ο' Χάνλον του Ινστιτούτου Brookings, ενός ερευνητικού κέντρου πολιτικής της Ουάσιγκτον.
«Εάν δεν μπορεί να κάνει αυτό το είδος μέτριας αλλαγής στον νόμο, θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις ηγετικές του ικανότητες στην εξωτερική πολιτική», τόνισε ο ίδιος.
Η Εσθονία τις τελευταίες εβδομάδες ζήτησε άδεια από το Βερολίνο για να στείλει τις μονάδες πυροβολικού στην Ουκρανία, κάτι που απαιτείται σύμφωνα με τους νόμους περί εξαγωγών της Γερμανίας, δήλωσαν Γερμανοί και Εσθονοί αξιωματούχοι.
Η Φινλανδία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, απαιτείται επίσης να εγκρίνει την παράδοση των όπλων κατόπιν συμφωνίας με τη Γερμανία.
Οι ΗΠΑ στέλνουν συνεχώς όπλα στην Ουκρανία
Ένα στρατιωτικό φορτίο, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, βάρους άνω των 90 τόνων έφτασε στην Ουκρανία, ανέφερε το Σάββατο η υπηρεσία Τύπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
"Το πρώτο φορτίο βοήθειας που αποφασίστηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στην Ουκρανία έφτασε στην Ουκρανία απόψε. Αυτή η αποστολή περιλαμβάνει σχεδόν 90 τόνους θανατηφόρας βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών για τους υπερασπιστές της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας", δημοσίευσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Twitter.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα επιβεβαίωσε πληροφορίες από δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι το Κίεβο θα λάβει στρατιωτική βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ουάσιγκτον.
Σημείωσε ότι η χώρα έλαβε συνολικά 650 εκατ. δολάρια για αυτούς τους σκοπούς από τις ΗΠΑ πέρυσι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, τα τελευταία 200 εκατ. δολάρια δεν ήταν προγραμματισμένα και ήταν μια «επείγουσα αμυντική βοήθεια».
Φουντώνει η κόντρα Μόσχας και Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Ρωσία να μην δημοσιεύσει την απάντηση στις προτάσεις της για τις εγγυήσεις ασφάλειας, τις οποίες υποσχέθηκε να παράσχει την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη πηγές της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αποκλείει ότι η Μόσχα θα δημοσιεύσει την απάντηση των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πηγές της Washington Post, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι η αποστολή απάντησης με απόρριψη των βασικών ρωσικών αιτημάτων θα είναι χρήσιμη, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξοικειωθεί προσωπικά με αυτό.
«Είναι προς το συμφέρον μας το άτομο που παίρνει τις αποκλειστικές αποφάσεις στη Ρωσία να γνωρίσει τη θέση μας και να αποφασίσει πώς να προχωρήσουμε», είπε στους δημοσιογράφους πηγή του Λευκού Οίκου.