ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Συμφωνία μυστήριο: Η Lockheed Martin ανακοίνωσε νέο συμβόλαιο για F-35 "απροσδιόριστης ξένης χώρας"

Στο Πενταπόσταγμα  γράψαμε, ότι ένα βήμα πριν "τρέξει", ως νόμος πλέον των ΗΠΑ, είναι η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ -Ελλάδος καθώς ο Αμυντικός Προϋπολογισμός του 2022 στον οποίο περιλαμβάνεται ως τροπολογία, εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας και χθες υπεγράφη και από τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Μάλιστα αναφέραμε, πως Αμερικανική αντιπροσωπεία είχε ενημερώσει το ελληνικό «Πεντάγωνο» ότι θα βρεθεί στην Αθήνα ώστε να ενημερώσει το ΓΕΑ για τις εξελίξεις αναφορικά με το πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών και πιο συγκεκριμένα για ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και για τον οπλισμό που σκοπεύουν να «απελευθερώσουν» οι ΗΠΑ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί τελικά τον Ιανουάριο, με τους Αμερικανούς της USAF να εστιάζουν στην Φινλανδία και στην απόφασή της να αποκτήσει 64 μαχητικά F-35.

Μια ανακοίνωση της Lockheed Martin όμως, έρχεται να «ταράξει τα νερά» καθώς κέρδισε ένα συμβόλαιο σχεδόν 50 εκατομμυρίων δολαρίων «για την παροχή «μηχανικής υποστήριξης» σε μια παραλλαγή του F-35 Joint Strike Fighter για μια απροσδιόριστη ξένη χώρα», όπως δήλωσε το Πεντάγωνο.

https://www.youtube.com/watch?v=NKoO7LoHQcU

Το πιθανότερο είναι πως η σύμβαση αυτή με τον άγνωστο αποδέκτη δεν αφορά την χώρα μας, αλλά η συγκυρία που λαμβάνει χώρα αν μη τι άλλο δημιουργεί σκέψεις. Να υπενθυμίσουμε πως έχουν κατασκευαστεί ήδη 6 F-35 για την Τουρκία πριν αυτή αποβληθεί από το πρόγραμμα παραγωγής, λόγω της αγοράς των Ρωσικών S-400.

Μάλιστα Τούρκοι ιπτάμενοι που βρίσκονταν ήδη στις ΗΠΑ για την εκπαίδευσή τους, ενημερώθηκαν πως η εκπαίδευση διακόπτεται και εγκατέλειψαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

https://www.youtube.com/watch?v=EMNcQchuAC8

«Η Lockheed Martin Corporation του Φορτ Γουόρθ, Τέξας έχει αναθέσει μια σύμβαση κόστους 49.059.494 $, συν κίνητρο, η οποία παρέχει μηχανική και άλλες σχετικές δραστηριότητες για την υποστήριξη του σχεδιασμού και της ανάπτυξης μιας παραλλαγής αεροσκάφους Joint Strike Fighter προσαρμοσμένης για απροσδιόριστο ξένο Πελάτη Military Sales (FMS)», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση στις 27 Δεκεμβρίου.

Ένα άλλο θέμα που γεννά συνειρμούς, είναι η ανακοίνωση πως οι εργασίες για το έργο έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν πέντε χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2026 ( πολλοί αναφέρουν ότι αυτό είναι  πιθανώς το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα, αν αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το F-35 έχει τρεις παραλλαγές, εκ των οποίων όλες είναι μονοθέσια τζετ

Πρέπει να επισημάνουμε πως το F-35A έχει τυπική λειτουργία απογείωσης και προσγείωσης (Αεροπορία), ενώ το F-35B έχει λειτουργία σύντομης απογείωσης/κάθετης προσγείωσης (Ναυτικό/Σώμα Πεζοναυτών) και το F-35C είναι μια παραλλαγή που βασίζεται σε αερομεταφορέα, αποκλειστικά για το Αμερικανικό ναυτικό. Τόσο το F-35B όσο και το F-35C μπορούν να λειτουργούν από αεροπλανοφόρο.

Το συμβόλαιο των 50 εκατομμυρίων δολαρίων που κέρδισε η Lockheed Martin, ίσως θα μπορούσε να αφορά ορισμένες τροποποιήσεις στην παραλλαγή F-35B, το οποίο διαχειρίζονται οι σύμμαχοι της Αμερικής, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, εκτός από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=Y43i7xO_8cw

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Lockheed Martin , υπάρχουν οκτώ διεθνείς εταίροι προγράμματος ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία και Καναδάς. Μεταξύ πολλών εταίρων FMS, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη βρίσκονται επίσης στη διαδικασία προμήθειας F-35B από τις ΗΠΑ.

https://youtu.be/zW28Mb1YvwY

F-35B Stealth STOVL Jet

Το F-35B είναι το πρώτο αεροσκάφος stealth στον κόσμο με υπερηχητικές ταχύτητες και δυνατότητα STOVL. Το αεροσκάφος σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin.  Έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 27.216 κιλά και μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες 1,8 Mach, τροφοδοτείται από κινητήρες Pratt & Whitney Turbofan.

Το F-35B έχει ύψος 4,6 μέτρα, μήκος 15,4 μέτρα και άνοιγμα φτερών 10,6 μέτρα, όπως και οι άλλες δύο εκδόσεις F-35A και F-35C. Τα έξυπνα πυρομαχικά του, περιλαμβάνουν δύο πυρομαχικά κοινής άμεσης επίθεσης (JDAM), δύο προηγμένους πύραυλους αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς AIM-120 (AMRAAM) και ένα πυρομαχικό αέρος-εδάφους ακριβείας 1.000 λιβρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το F-35B είναι εξοπλισμένο με το πολυλειτουργικό ραντάρ AN/APG-81 Active Electronically Scanned Array (AESA) της Northrop Grumman. Περιλαμβάνει επίσης το AN/AAQ-37 Distributed Aperture System (DAS), το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Barracuda AN/ASQ-239, το σύστημα επικοινωνίας MADL και το σύστημα προειδοποίησης πυραύλων.

Χώρες με αεροσκάφη F-35B

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ διαθέτει επί του παρόντος 80 μαχητικά F-35B σε λειτουργία, οργανωμένα σε πέντε μοίρες και σχεδιάζει να αγοράσει άλλα 353 στο μέλλον. Τα μαχητικά αεροσκάφη F-35B λειτουργούν επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και οι Βρετανοί έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να αγοράσουν 138 μαχητικά F-35 stealth από τη Lockheed Martin, οι ανησυχίες για το υψηλό λειτουργικό κόστος του F-35 έχουν οδηγήσει σε συζήτηση για μείωση της παραγγελίας.

Η Ιταλία παρήγγειλε αρχικά 131 μαχητικά αεροσκάφη F-35, αλλά το 2012 μείωσε την παραγγελία σε 90. Υπάρχουν 60 F-35A και 30 F-35B μεταξύ του στόλου των 90 αεροσκαφών.

Ένας άλλος σύμμαχος των ΗΠΑ, η Ιαπωνία, έχει απαίτηση για 42 F-35B από τα συνολικά 157 F-35 που προμηθεύεται. Ο τελευταίος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιαπωνίας, έχει διαθέσει χρηματοδότηση για άλλα τέσσερα αεροσκάφη το οικονομικό έτος 2022. 

Πάντως για όποια χώρα και να αφορά αυτό το συμβόλαιο, το Πενταπόσταγμα θα ερευνήσει το θέμα και θα επανέλθει με περισσότερες πληροφορίες.

https://www.youtube.com/watch?v=xPcTK5C4SaE

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF