Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκία θα αντικαταστήσει S-400 και Patriot με δικά της αντιαεροπορικά συστήματα

Η Τουρκία θα συνεχίσει να αναπτύσσει νέα συστήματα αεράμυνας ως μέρος εγχώριων προγραμμάτων πυραυλικής άμυνας το 2022, τα οποία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν  τόσο τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400  όσο και τα αμερικανικά συστήματα Patriot, ανέφεραν τουρκικά  μέσα ενημέρωσης  (ΜΜΕ), την Τρίτη.

HISAR A+, HISAR O+,SIPER

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, το 2022 η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται στα εγχώρια προγράμματα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) HISAR και SIPER.

Τα HISAR A+ και HISAR O+ έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία, καταστρέφοντας στόχους υψηλής ταχύτητας.

Έτσι, η Τουρκία  είναι ένα βήμα πιο κοντά στο σύστημα αεράμυνας SIPER, το οποίο θα προκύψει ως εναλλακτική λύση έναντι των S-400 και Patriot.

Το σύστημα, το οποίο σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, αναφέρεται ότι εξαλείφει όλες τις απειλές που εμφανίζονται στον αέρα με τον πιο αξιόπιστο τρόπο.

https://www.youtube.com/watch?v=m2FTNQsP3Mg

Η Τουρκία αναπτύσσει δύο τύπους συστημάτων SAM HISAR, συμπεριλαμβανομένου του HISAR-A, ενός συστήματος αεράμυνας μικρής εμβέλειας, ικανό να αναχαιτίζει στόχους έως και 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια), και το HISAR-O, ένα σύστημα μεσαίου βεληνεκούς με εμβέλεια 25 χιλιόμετρα (15,5 μίλια).

Τα συστήματα HISAR αναπτύσσονται με την υποστήριξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και τη συμμετοχή των ASELSAN, ROKETSAN και άλλων εταιρειών. Το συγκρότημα HISAR-O προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για την προστασία στρατιωτικών και άλλων στρατηγικά σημαντικών εγκαταστάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία θα προμηθεύσει S-400 στην Τουρκία

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε συνέντευξή του σε Ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Τουρκία, με τη δεύτερη παρτίδα συστημάτων αεράμυνας S-400.

«Ξέρετε, η παλιά σας φίλη Τουρκία, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει πολύ ανεπτυγμένες σχέσεις, για παράδειγμα, στρατιωτικά και τεχνικά με τη χώρα μας. Σχεδιάζουμε διμερή έργα μαζί τους, γιατί είναι τόσο κυρίαρχοι που παίρνουν αποφάσεις παρά την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ», είπε ο Πεσκόφ.

Έχουμε συγκεκριμένες συμφωνίες με τους Τούρκους εταίρους μας και το ελπίζουμε, ναι», απάντησε ο εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία θα προμήθευε τη δεύτερη παρτίδα των συστημάτων αεράμυνας.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων ταγμάτων του συστήματος αεράμυνας S-400 αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017. Οι παραδόσεις στην τουρκική πλευρά πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2019.

Το συμβόλαιο περιελάμβανε μια επιλογή για ένα ακόμη Σύνταγμα S-400.

Τον Αύγουστο του 2021, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία για την αγορά ενός δεύτερου συντάγματος S-400 από τη Ρωσία. Η Rosoboronexport είπε ότι η σύμβαση για το δεύτερο σύνταγμα θα υπογραφεί το 2021.

Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεθ, δήλωσε σε δήλωση ότι το Κογκρέσο ενδέχεται να επιδιώξει νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας εάν η χώρα αποκτήσει πρόσθετα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

«Ήμασταν ξεκάθαροι όταν γράφαμε τον νόμο CAATSA [Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act]: Οι κυρώσεις επιβάλλονται για κάθε οντότητα που έχει σημαντικές συναλλαγές με τον ρωσικό στρατό ή τους τομείς πληροφοριών», είπε ο Μενέντεζ τη Δευτέρα. «Οποιεσδήποτε νέες αγορές από την Τουρκία πρέπει να σημαίνουν νέες κυρώσεις».

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η συνεχής πίεση στην Τουρκία για την αγορά του συστήματος S-400 είναι απαράδεκτη, ενώ επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν λάθος αρνούμενοι να πουλήσουν μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία με το πρόσχημα της αγοράς S-400.

https://www.youtube.com/watch?v=7jLfedepBBg

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη και την τήρηση των εξαγγελθέντων χρονοδιαγραμμάτων από τους Τούρκους, θα ήταν τουλάχιστον επισφαλής για να μην πω σίγουρα λάθος.

Οι βασικοί  λόγοι που συνηγορούν προς τούτο είναι δύο.

Ο πρώτος είναι η κάκιστη τουρκική οικονομία που οδηγεί την χώρα προς την καταστροφή, με συνέπεια να μην υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι χρηματοδότησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας.

Ο δεύτερος  είναι η ρευστή και πολωμένη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές ή ακόμη και σε ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τυχόν αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας, θα σημάνει και προσπάθεια προσέγγισης της νέας τουρκικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και ΕΕ σε κάποιο βαθμό καλύτερο τουλάχιστον από αυτόν του Ερντογάν σήμερα, γεγονός που μπορεί να έχει τη δυναμική εξοπλιστικού επαναπροσδιορισμού της Τουρκίας.

Σε όποια των περιπτώσεων η δημιουργία μελλοντικά ενός ενιαίου αντιαεροπορικού συστήματος σε χαμηλό, μέσο και μεγάλο υψόμετρο με τους εγχώριους τουρκικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους HISAR A+, HISAR O+, και SIPER  αντίστοιχα είναι κάτι πολύ φιλόδοξο από τους Τούρκους αλλά και ταυτόχρονα κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Η απόσυρση των ρωσικών S-400 δεν εκτιμούμε ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων ότι θα πραγματοποιηθεί την προσεχή τριετία. Τουναντίον "παίζει" σημαντικά η απόκτηση και νέου Συντάγματος S-400 , σύμφωνα με τον Πεσκώφ αλλά και Τούρκους αξιωματούχους.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ