ΗΠΑ

Έδωσαν τα χέρια ΗΠΑ-ΗΑΕ-Ινδία και Ισραήλ - Πως μπαίνει στο κάδρο η Ελλάδα

 Οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία και το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, επέλεξαν να ξεκινήσουν ένα φόρουμ οικονομικής συνεργασίας, όπου συζήτησαν κοινές επιχειρήσεις στις μεταφορές, την τεχνολογία και το εμπόριο, μεταξύ άλλων τομέων.

Η συνάντηση τόνισε την έκταση του μετασχηματισμού του γεωπολιτικού χάρτη  της Δυτικής Ασίας  μετά από την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ πέρυσι.

Η Ουάσιγκτον, το Άμπου Ντάμπι, το Δελχί και το Τελ Αβίβ έχουν ήδη ισχυρές σχέσεις μεταξύ τους.

Το Ισραήλ είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων στην Ινδία, ενώ τα Εμιράτα είναι ζωτικής σημασίας χώρα  για την ενεργειακή ασφάλεια της Ινδίας. Τα ΗΑΕ φιλοξενούν επίσης εκατομμύρια Ινδούς εργάτες, συμβάλλοντας έτσι μαζικά στις εισροές εμβασμάτων της Ινδίας.

Η Ινδία είναι ήδη μέλος του Quad με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, βάσει κοινών συμφερόντων στην Ανατολική Ασία. Η σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ δεν χρειάζεται επεξεργασία και η υπογραφή των «Συμφωνιών του Αβραάμ» μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ είναι αποκαλυπτική από μόνη της.

Και οι τέσσερις χώρες έχουν ήδη εντείνει τη συνεργασία τους στο εμπόριο και τις επενδύσεις και έχουν δείξει σθεναρή υποστήριξη η μία για την άλλη σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα.

Νωρίτερα φέτος, τα Εμιράτα προσπάθησαν να εκτονώσουν τις εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και το Ντουμπάι υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με το Δελχί για την κατασκευή υποδομής που θα περιλαμβάνει πύργους πληροφορικής, κέντρα logistics και ένα νοσοκομείο, στο ελεγχόμενο από την Ινδία Κασμίρ.

Απαντώντας στην άνοδο της Κίνας

Αν και το «νέο Quad» ισχυρίζεται ότι έχει περιορισμένη ατζέντα ασφαλείας και δεν υπάρχει ορατή στρατιωτική συνιστώσα, φαίνεται να έχει στρατηγικούς τόνους που στοχεύουν στην περικύκλωση και τον περιορισμό της Κίνας.

Ενώ η πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν υποδήλωνε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε τελικά να περιορίσει την παρουσία της στη Δυτική Ασία, η Ουάσιγκτον δημιούργησε τη συμμαχία Aukus τον Σεπτέμβριο.

Η τριμερής συμφωνία μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό της κινεζικής επέκτασης στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο σχηματισμός του νέου Quad φαίνεται επίσης να συνδέεται με την πολιτική περιορισμού της Κίνας της κυβέρνησης Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουάσιγκτον απαντάει τώρα ενεργά στην άνοδο της Κίνας σε πολλαπλά μέτωπα: στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό.

Η νέα συμμαχία σηματοδοτεί την επιθυμία της Ουάσιγκτον να ωθήσει το Άμπου Ντάμπι και το Τελ Αβίβ μακριά από το Πεκίνο.

Ένα παρόμοιο κίνητρο φαίνεται να οδηγεί την Ινδία. Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Δελχί, ειδικά μετά την αντιπαράθεση στα σύνορά τους πέρυσι, δεν ήταν στα καλύτερά τους. Υπάρχει τώρα μια αυξανόμενη αναγνώριση στους ινδικούς κύκλους χάραξης πολιτικής ότι αυτή η απειλή πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Επιπλέον, η φυγή του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι αντιπροσώπευε μια σημαντική οπισθοδρόμηση για την Ινδία στο Αφγανιστάν, ενώ έδωσε στο Πακιστάν ανανεωμένη προβολή στη χώρα.

Αυτό έδωσε στο Δελχί μια περαιτέρω ώθηση για τη δημιουργία νέων συμμαχιών, και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ να αναδεικνύονται σε ισχυρούς τεχνολογικούς κόμβους και  πολύτιμους  εταίρους.

Τι δείχνουν οι εξελίξεις σε Ιράν-Αφγανιστάν

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι από τότε που το Ιράν και η Κίνα υπέγραψαν μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση τον Μάρτιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων., η Τεχεράνη έγινε επίσημα μέρος της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI).

Παράλληλα η ειρήνη στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν, ενισχύοντας το παγκόσμιο αποτύπωμα της Κίνας και το ανάστημα όλων των χωρών που συνδέονται με το BRI, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν και του Ιράν. Το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν στην Καμπούλ έχει ήδη αποκαλέσει την Κίνα τον «σημαντικότερο εταίρο» της και εξέφρασε ενδιαφέρον να είναι μέρος της CPEC. Αυτό είναι κάτι που καμία από τις χώρες του Quad 2 δεν θα καλωσόριζε.

https://www.youtube.com/watch?v=krXB52-SExE

Τα επακόλουθα της νέας οικονομικής συμμαχίας Ινδίας, Ισραήλ, ΗΑΕ και ΗΠΑ

Ταυτόχρονα, η νέα συμμαχία θα αυξήσει την πίεση στη Σαουδική Αραβία να επισημοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Θα ωθήσει επίσης την Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν και την Τουρκία να αυξήσουν την οικονομική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, ενώ δείχνει ότι ο αγώνας για τον παλαιστινιακό σκοπό έχει ξεχαστεί, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ δεν αντικαθιστούν μια διευθέτηση για το Παλαιστινιακό  κατόπιν διαπραγματεύσεων, η χλιαρή απάντηση της Ουάσιγκτον στην οικοδόμηση νέων οικισμών στην Παλαιστίνη λέει πολλά.

Ενώ μένει να δούμε τι μορφή θα πάρει αυτή η νέα συμμαχία μεταξύ Ινδίας, Ισραήλ, ΗΑΕ και ΗΠΑ, είναι σαφές ότι σηματοδοτεί μια νέα φάση της παγκόσμιας οικονομικής κούρσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στάση της Ελλάδας

Η Ελλάδα στην παρούσα χρονική περίοδο διατηρεί άριστες σχέσεις με ΗΠΑ-Ισραήλ-ΗΑΕ και πολύ καλές με την Ινδία.

Η χώρα μας έχει κάθε όφελος από την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών της με τις παραπάνω χώρες, αφού η  η τουρκική στάση στην Α. Μεσόγειο προδιαθέτει για επικίνδυνες εξελίξεις.

Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να "φέρει" την Ινδία κοντά της με κοινές ασκήσεις στην Α. Μεσόγειο, κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που κάνει η Τουρκία με το Πακιστάν.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ οι οποίες χτίζουν τη μια συμμαχία πίσω από την άλλη, όπως QUAD, AUKUS και τώρα το "νέο οικονομικό QUAD", θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σε στρατιωτικό επίπεδο μια τολμηρή αλλά πολύ σωστή κίνηση από πλευράς Ελλάδας, θα ήταν η ενοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας με το Ισραήλ αρχικά και στη συνέχεια μέσω αυτού με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία,  στην οποία έχουμε ήδη στείλει πυροβολαρχία Patriot για ενίσχυση της αντιαεροπορικής της προστασίας έναντι των ανταρτών Χούτι της Υεμένης.

Ειδικότερα με τη σύμμαχο και φίλη χώρα του Ισραήλ θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για "φιλοξενία" μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων σε περίπτωση που ήθελε απαιτηθεί στην Ελλάδα, αφού λόγω της εδαφικής διαμόρφωσης της χώρας και του βεληνεκούς  των πυραυλικών συστημάτων αλλά και της τακτικής που αναμένεται να ακολουθήσουν Χαμάς-Χεζμπολάχ και Ιράν σε μια στρατιωτική αναμέτρηση τους με το Ισραήλ, αναμένουμε τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας να πληγούν.

Η πρόσφατη πολεμική αναμέτρηση με τη Χαμάς κατέδειξε στο Ισραήλ, ότι ακόμη και το δικό του υπερσύγχρονο, πολυεπίπεδο  και ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας , μπορεί να κορεστεί από πληθώρα εχθρικών πυραύλων και βλημάτων, με αποτέλεσμα να διαπεραστεί και να πληγούν τελικά στόχοι στην Ισραηλινή επικράτεια.

Χέρι βοηθείας σε τέτοια περίπτωση δύναται να παρέχει η Ελλάδα, δίνοντας με την Κρήτη, Ρόδο και τα υπόλοιπα νότια  νησιά  του Αιγαίου αλλά και την Πελοπόνησο, με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια τους  το απαραίτητο στρατηγικό βάθος ασφαλείας στις αεροναυτικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Οι εξελίξεις τρέχουν και η Ελλάδα θα πρέπει να ηγείται αυτών και όχι να τις ακολουθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ