ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν από την συγκέντρωση του Ρωσικού στρατού κοντά στην Ουκρανία

Η στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία δεν προκαλεί ακόμη κανένα συναγερμό στην Ουάσιγκτον.

Ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματικός των Ηνωμένων Πολιτειών την Τετάρτη δήλωσε ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν τις στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας, χαρακτηρίζοντάς τες ως «σημαντικές» αλλά και ως «όχι απροκάλυπτα επιθετικές».

«Το έχουμε ξαναδεί αυτό», είπε ο στρατηγός Mark Milley, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, σε φόρουμ ασφαλείας στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι οι ετήσιες ασκήσεις Zapad της Ρωσίας συχνά περιλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

"Λοιπόν, τι σημαίνει αυτό? Δεν ξέρουμε ακόμα», είπε η Milley. «Αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με όλες τις δυνατότητές μας».

Αξιωματούχοι του στρατού και των πληροφοριών των ΗΠΑ εξέφρασαν επανειλημμένες ανησυχίες τον περασμένο Απρίλιο, αφού η Ρωσία συγκέντρωσε έως και 150.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τη συγκέντρωση αυτή τη μεγαλύτερη από την εισβολή της Μόσχας στην Κριμαία το 2014.

Αλλά τα σχόλια του Milley έρχονται καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι και πάλι στα ύψη.

Η Ρωσία αυτή την εβδομάδα παραπονέθηκε για τη δραστηριότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς οι ναυτικές της δυνάμεις εξασκούνταν στην καταστροφή εχθρικών στόχων στη Μαύρη Θάλασσα.

Και τον περασμένο μήνα, η Ρωσία ανέστειλε τη διπλωματική της αποστολή στο ΝΑΤΟ ως αντίποινα για την απέλαση οκτώ Ρώσων αξιωματούχων.

Σε μια προφανή προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε αυτή την εβδομάδα τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Γουίλιαμ Μπερνς, στη Μόσχα για μια σειρά συνομιλιών.

Σύμφωνα με δήλωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, ο Μπερνς επρόκειτο να συναντηθεί με «μέλη της ρωσικής κυβέρνησης για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων στις διμερείς σχέσεις».

Αν και δεν σχολίασε απευθείας τις συνομιλίες, ο Milley εξέφρασε την υποστήριξή του.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν πρέπει να μιλάμε μόνο με τους συμμάχους και τους εταίρους και τους φίλους μας, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε να συνομιλούμε και με τους αντιπάλους και τους εχθρούς μας», δήλωσε ο Milley την Τετάρτη. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτός ο κόσμος, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιοσδήποτε άλλος, είναι ένας πόλεμος μεγάλων δυνάμεων. Και έτσι, ο βαθμός στον οποίο εμείς οι στρατιωτικοί ή το ΝΑΤΟ, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τη Ρωσία, την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, νομίζω ότι είναι στα πράγματα που πρέπει να κάνουμε».

Τον περασμένο Ιούνιο, οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία ένα πακέτο ασφαλείας 150 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ