ΗΠΑ

Κάνει come back! Πως ο Μπάιντεν θα ξανακάνει τον Λευκό Οίκο έδρα του πλανητάρχη-Η στρατηγική του στην G20

Ξεκινά σήμερα Σάββατο 30 Οκτωβρίου η Σύνοδος των ηγετών των G20, των είκοσι μεγαλυτέρων οικονομιών παγκοσμίως. Οι ηγέτες των G20 θα συναντηθούν στη Ρώμη με στόχο να συζητήσουν την αντιμετώπιση της covid-19, την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως την κλιματική κρίση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βλέπει την Σύνοδο σαν μαι ευκαιρία για να ξαναπάρει τα ... ηνιά του πλανήτη και να ξανακάνει τον Λευκό Οίκοι έδρα του αληθινού πανητάρχη για αυτό αι θέλει να προχωρήσει βιαστικά. Θα τα καταφέρει; Αν μη τι άλλο έχει στρατηγικό σχέδιο και αυτό περικλείει συμμαχίες...

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ζωγράφισε την εικόνα της νέας ενότητας στον ουρανό πάνω από τον Ατλαντικό με τα λόγια του για μια άλλη...εικόνα, κατά την πτήση για τη Ρώμη: «Εδώ βλέπετε την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο Μακρόν, τον Πρωθυπουργό Τζόνσον και τον Πρόεδρο Μπάιντεν να τραγουδούν το ίδιο τραγούδι».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Σάλιβαν αναφέρθηκε μόνο στις πιθανές νέες διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά με το Ιράν, αλλά ο Λευκός Οίκος θα ήθελε να δει τη μέγιστη ενότητα μεταξύ των "κρατών ομοϊδεατών" σε όλα τα θέματα σε αυτή τη σύνοδο κορυφής της G20 . Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι αυτό είναι πιο εύκολο από το συνηθισμένο, επειδή οι ηγέτες Βλαντιμίρ Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν θα είναι προσωπικά παρόντες.

https://www.youtube.com/watch?v=21n_zx6_RpY

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν παρευρίσκεται για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής της G20.

Αλλά σχεδόν καμία σύνοδος κορυφής των μεγάλων βιομηχανικών εθνών δεν είχε τόσα πολλά υπαρξιακά ζητήματα για συζήτηση, τα οποία μπορούν να επιλυθούν μόνο από κοινού και σίγουρα όχι χωρίς τη συμμετοχή της Κίνας, της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτό το Σάββατο αφορά πρώτα την παγκόσμια υγεία - δηλαδή την υγεία των ανθρώπων και της οικονομίας, που αλληλοεξαρτώνται. Γιατί μόνο όπου οι άνθρωποι προστατεύονται από τον κορονοϊό μπορεί να ανθίσει ξανά η οικονομία. Και όπου η οικονομία είναι ακόμα σε ύφεση υπάρχει έλλειψη κεφαλαίων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Συγκοινωνούντα δοχεία...

Την Κυριακή οι G20 θέλουν να συζητήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής . Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι μία από τις λίγες κυβερνήσεις στον κόσμο που θεωρούν την εθνική ασφάλεια της χώρας τους ως εξαιρετικά απειλούμενη από την κλιματική αλλαγή. Για πρώτη φορά πριν από περίπου μια εβδομάδα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δημοσίευσαν μια κοινή αξιολόγηση που κατέληξε στο συμπέρασμα: «Η τρέχουσα ταχύτητα της μετάβασης σε χαμηλές ή κλιματικά ουδέτερες πηγές ενέργειας δεν είναι αρκετά γρήγορη για να επιτρέψει στη θερμοκρασία να ανέβει πάνω από το Στόχο του Παρισιού για 1,5 βαθμούς Κελσίου σχετικά με αποτροπή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δίνουν μια ζοφερή εικόνα για ένα μέλλον γεμάτο οικονομική και πολιτική αστάθεια και αυξανόμενες συγκρούσεις λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Κάποια στιγμή κρίνουν σκληρά εκείνες τις χώρες που μιλούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής χωρίς να λάβουν μέτρα...

Ορισμένες χώρες δίνουν υποσχέσεις για να κρύψουν την έλλειψη αποφασιστικότητας τους.

Εάν ο Τζο Μπάιντεν θέλει πραγματικά να ηγηθεί σύμφωνα με το σύνθημά του «Η Αμερική επέστρεψε», τότε και αυτός πρέπει να τηρήσει ολοσχερώς τις υποσχέσεις του. Με την πρώτη ματιά, έχει ακόμα λίγα να δείξει, αλλά αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πολύ μπροστά από τους ομολόγους του στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου σε τρία βασικά σημεία:

 

-Έχει σχεδιάσει μια συνολική ιδέα για μια θεμελιώδη ανατροπή στη χώρα του προς μια πιο βιώσιμη, φιλική προς το κλίμα, οικονομικά και κοινωνικά δίκαιη κοινωνία, η οποία αποτελείται από τρεις μεγάλες νομοθετικές προτάσεις συνολικού όγκου σχεδόν πέντε τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το τριπλό άλμα από τη βοήθεια για τον κορονοϊό, τα μέτρα υποδομής και το κοινωνικό και κλιματικό πακέτο βασίζεται στη γνώση ότι μπορεί κανείς να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα μόνο εάν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μεταμορφωθούν. Αυτό με τη σειρά του θα πετύχει μόνο εάν γίνουν τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές, μελλοντικές τεχνολογίες και εκπαίδευση ταυτόχρονα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην βιώνουν την αλλαγή όχι μονάχα ως απειλή, αλλά και ως ευκαιρία.

-Τα απαραίτητα κεφάλαια πρόκειται να χρηματοδοτηθούν λιγότερο μέσω υψηλότερων εθνικών χρεών και περισσότερο -ακόμη και ως επί το πλείστον- μέσω αυξήσεων φόρων για τις παγκόσμιες εταιρείες και τους υπερπλούσιους .

 

-Επιπλέον, σε μια συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Μπάιντεν συνέδεσε το δικό του πολιτικό μέλλον , αυτό του κόμματός του, ακόμη και της χώρας του, με αυτό το έργο μαμούθ. Διότι αν οι Δημοκρατικοί αφήσουν τα νομοθετικά του πακέτα να αποτύχουν ή εάν τα μέτρα δεν έχουν αντίκτυπο στον λαό της χώρας το αργότερο μέχρι το επόμενο φθινόπωρο , τότε οι Δημοκρατικοί και ο πρόεδρός τους θα χάσουν τις πλειοψηφίες στο κοινοβούλιο και δύο χρόνια αργότερα και την εξουσία στον Λευκό Οίκο. Μια επιστροφή του Τραμπισμού θα μπορούσε να καταστρέψει κάθε πρόοδο στη διαδικασία μετασχηματισμού και να αφήσει την αμερικανική δημοκρατία να διολισθήσει στον αυταρχισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Χωρίς ανατροπές η κλιματική αλλαγή δεν θα σταματήσει

 

Ναι, δύο από τους τρεις νόμους δεν έχουν ψηφιστεί ακόμη, αλλά σύντομα θα ψηφιστούν. Και μόνο με την τόλμη του έργου και με την προθυμία του να βάλει τα πάντα σε αυτήν την αλλαγή δεδομένων, ο Τζο Μπάιντεν διαφέρει από τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής της G20 εδώ στη Ρώμη.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως - και αυτό ισχύει και για τον πιθανό διάδοχο της Μέρκελ – οι ηγέτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συνδέσουν την πολιτική τους μοίρα με μια παρόμοια εκτεταμένη ανατροπή. Γιατί χωρίς αυτό, η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να σταματήσει.

Αυτές τις δύο ημέρες μπορεί να φανεί εάν τα υποτιθέμενα ηγετικά έθνη αυτού του κόσμου θέλουν πραγματικά να ηγηθούν - με έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο για τις μεγάλες εταιρείες, ο οποίος θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ ετησίως και περίπου οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία επιπλέον στο κρατικό ταμείο, με μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση των πανδημιών και με μια κοινή, αποφασιστική πορεία στην περιβαλλοντική πολιτική, η οποία μετατρέπει τα λόγια σε δράση στην επόμενη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Γλασκώβη.

 

Για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν 

Παράλληλα, καθώς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σημειώνει ανησυχητικές προόδους, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να στριμώξει σήμερα τους Ευρωπαίους συμμάχους στην λογική της προαναφερθείσης στρατηγικής.

Η συνάντηση με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας - γνωστή ως E3 - έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το Ιράν συνεχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ανησυχητικά επίπεδα.. Ο Μπάιντεν προσπαθεί να αναβιώσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015 και να επαναφέρει το Ιράν σε συμμόρφωση με το σύμφωνο που θα κρατούσε την Ισλαμική Δημοκρατία τουλάχιστον ένα χρόνο μακριά από τη δυνατότητα να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε υφίσταται «μελέτη σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς το Ιράν ήταν ένας από τους τομείς της πιο βαθιάς απόκλισης μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και των Ευρωπαίων».

Ο Οργανισμός Ατομικής Επιτήρησης του ΟΗΕ είπε ότι το Ιράν παραβιάζει ολοένα και περισσότερο τη συμφωνία, γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και οι ΗΠΑ συμμετείχαν έμμεσα σε συνομιλίες με στόχο να φέρουν εκ νέου σε συμμόρφωση την Τεχεράνη. Αυτές οι συνομιλίες στη Βιέννη βρίσκονται σε παύση από τον Ιούνιο, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ιρανός Πρόεδρος Ebrahim Raisi. Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν μέρος της συμφωνίας. Ο Σάλιβαν είπε ότι η ομάδα θα στείλει «ξεκάθαρα μηνύματα» στο Ιράν ότι το παράθυρο για διαπραγματεύσεις «δεν είναι απεριόριστο».

 

Μετά λοιπόν την νοσηρή εικόνα από την χαοτική απόσυρση από το Αφγανιστάν και την προσβολή στη Γαλλία στη συμφωνία για τα υποβρύχια με την Αυστραλία, αλλά και τις ολοένα και περισσότερες φήμες για την κατάσταση της υγείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος “παίζει τα ρέστα” του σήμερα και αύριο ...

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ