ΗΠΑ

«Μάχη» της Αμερικής εναντίον της Ρωσίας στην παγωμένη Αρκτική: Πυρηνική ασπίδα του ΝΑΤΟ η Νορβηγία

Η Νορβηγία δεν είναι ένας ιδαίτερα σημαντικός παίκτης δύναμης στη διεθνή σκηνή. Όμως, με το αρκτικό θέατρο να φιλοξενεί όλο και περισσότερο μια αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, το σκανδιναβικό έθνος έχει γίνει η νεότερη πρώτη γραμμή της Αμερικής.

Με τη μεγάλη ακτογραμμή του και τη βολική βόρεια γεωγραφία του, το Όσλο γίνεται ζωτικής σημασίας για την ολοένα και πιο συγκρουσιακή σχέση του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα. Τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του μπλοκ, απαιτούν μια βάση από την οποία θα στοχεύουν ρωσικούς πυραύλους, οι οποίοι, εάν εκτοξευθούν ως μέρος  αντιποίνων εναντίον της Δυτικής Ευρώπης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πετούσαν στην παγωμένη Αρκτική.

https://www.youtube.com/watch?v=xHc-3lre3fc

Για το λόγο αυτό, η χώρα και τα νερά γύρω της έχουν φιλοξενήσει όλο και περισσότερα ξένα στρατεύματα και ασκήσεις. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον είπε ότι η Νορβηγία έχει να παίξει έναν ρόλο στην αντιμετώπιση της «ρωσικής αυτοκρατορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου», αναπτύσσοντας ένα θαλάσσιο κανάλι Ανατολής-Δύσης στο μερίδιό της στην Αρκτική, σχεδιασμένο για να αντιμετωπίσει τη διαδρομή της Ρωσίας στη Βόρεια Θάλασσα. 

Η μετατροπή της σκανδιναβικής χώρας σε ένα κράτος στο μέτωπο μάχης στον Άπω Βορρά, είναι μια σημαντική ανατροπή στην ιστορία της Αρκτικής, η οποία, μέχρι σχετικά πρόσφατα, ήταν γενικά ένας τομέας συνεργασίας, απομονωμένος από τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό. Υπήρξε επίσης μια μακρά διαδικασία, και ήταν αντίθετη με τις προηγούμενες προθέσεις του Όσλο να ενισχύσει την ειρήνη και να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ εκείνων που έχουν μερίδιο στην περιοχή.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Νορβηγία αποφάσισε ότι η εθνική της ασφάλεια θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με την εξισορρόπηση μεταξύ δύο θέσεων – όντας καλός σύμμαχος των ΗΠΑ και καλός γείτονας με τη Σοβιετική Ένωση. Η Νορβηγία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά είχε μια αυστηρή πολιτική στρατιωτικών βάσεων να μην σταθμεύει ξένα στρατεύματα στο έδαφός της. Αυτή ήταν μια φυσική θέση για μια καπιταλιστική δημοκρατία ευθυγραμμισμένη στενά με τη Δύση, αλλά με σύνορα με τους Ρώσους και με τα βόρεια εδάφη της να απελευθερώνονται από τον Κόκκινο Στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Λόγω της πιο ισορροπημένης προσέγγισης του Όσλο, η Μόσχα αντιμετώπισε τη Νορβηγία πιο θερμά από τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, σε αυτό που αναφέρεται ως «νορβηγική έκπτωση».

Η Μόσχα  βλέποντας την διείσδυση των ΗΠΑ και κατ΄επέκταση του ΝΑΤΟ στην Νορβηγία, πρότεινε στα υπουργεία Άμυνας της Ρωσίας και της Νορβηγίας, να ξεκινήσουν διάλογο υψηλού επιπέδου, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από συνομιλίες με τον Νορβηγό ομόλογό του, Άννικεν Χούιτφελντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Έχουμε σχέσεις με τη Νορβηγία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας. Και θα θέλαμε να δημιουργήσουμε σχέσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των υπουργείων Άμυνας, μαζί με τακτικές διαβουλεύσεις για την ασφάλεια", είπε όταν ρωτήθηκε εάν η Μόσχα και το Όσλο σχεδιάζουν να ενισχύσουν τις διμερείς επαφές, μεταξύ των  υπουργείων  Άμυνας εν μέσω διακοπής των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Η Νορβηγία στο παρελθόν, όπως και οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, εξέφραζε ανησυχίες για τη διατάραξη της πυρηνικής ισορροπίας καθώς η στρατηγική αντιπυραυλική άμυνα, θα μπορούσε να μετατρέψει τα πυρηνικά όπλα σε επιθετικό όπλο, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να αναχαιτίσουν τις πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας που θα επιβίωναν από ένα πρώτο χτύπημα από τις ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ διέσχισαν τα πολεμικά πλοία τους μέσω της Θάλασσας του Μπάρεντς για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 και τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα έχουν τον Jan Mayen,  ένα στρατηγικό νησί της Νορβηγίας, όπου μπορούν να αναχαιτιστούν ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια. Εν τω μεταξύ, ο νορβηγικός στρατός αναβαθμίζει το σύστημα ραντάρ με αμερικανικό εξοπλισμό στον ψηλό βορρά του, στα σύνορα με τη Ρωσία, κάτι που θα είναι ζωτικής σημασίας για ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα περιθωριοποιήσει τις πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας για αντίποινα. Τον Φεβρουάριο του 2021, οι ΗΠΑ έστειλαν πυρηνικά βομβαρδιστικά B-1B στη Νορβηγία για πρώτη φορά στην ιστορία.

Πριν από μερικά χρόνια, η Νορβηγία άρχισε σταδιακά να διαλύει τη βασική της πολιτική, να μην επιτρέπει την εγκατάσταση ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της.

Πρόσφατα, σε κάτι που μοιάζει με τακτική «σαλαμιού», επετεύχθη μια άλλη συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Νορβηγίας, με την οποία η Ουάσιγκτον, αποκτά τον έλεγχο σε τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στη Νορβηγία. Η συμφωνία περιλαμβάνει αποκλειστική και απεριόριστη πρόσβαση των ΗΠΑ στις βάσεις, χωρίς νορβηγική επίβλεψη του στρατιωτικού εξοπλισμού και των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα. 

https://www.youtube.com/watch?v=oRfxCxFzsSg

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα, και άλλο αμυντικό εξοπλισμό στη Νορβηγία από το 1970, και το σχέδιο να τοποθετήσουν πεζοναύτες στην Vaernes βασίζεται στην ανανέωση της συμφωνίας του 2005 μεταξύ του Όσλο και της Ουάσιγκτον, υπό τον τίτλο Πρόγραμμα Προεγκατάστασης Σώματος Πεζοναυτών–Νορβηγία (Marine Corps Prepositioning ProgramNorway).

Ως ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, η Νορβηγία θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες κύριο σύμμαχό της. Από το 1949, το Όσλο πραγματοποιεί ετησίως στρατιωτικές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ, το 2018,  φιλοξένησε τη ΝΑΤΟΙΚΗ άσκηση Trident Juncture, στην οποία  συμμετείχαν περίπου 25.000 στρατιώτες. Η Νορβηγία έχει αρκετές δεκάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ στην χώρα αυτή, και είναι μέλος του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος (επίσης γνωστό ως ISIS).

 Ο Frants Klintsevich,  πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Ρωσικής Δούμας, δήλωσε στο νορβηγικό τηλεοπτικό  κανάλι TV2 ότι «η Νορβηγία θα υποφέρει», αν το Όσλο και η Ουάσιγκτον πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους στην Vaernes. «Δεν είχαμε ποτέ πριν τη Νορβηγία στον κατάλογο των στόχων των στρατηγικών όπλων μας», είπε, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Νορβηγία βάζει τον εαυτό της σε κίνδυνο πυρηνικής επίθεσης.

Ήταν μόλις πέρσι, που ο Ρώσος πρέσβης στην Δανία, Mikhail Vanin , απείλησε αυτήν την χώρα με πυρηνικό πόλεμο αν εντασσόταν στο πυραυλικό αμυντικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα πιθανό σενάριο  εκ μέρους της Ρωσίας, θα συνεπαγόταν την ένταση των παρενοχλήσεων από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη -αν όχι καταφανείς παραβιάσεις- στον νορβηγικό εναέριο χώρο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δοκιμαστεί η αντίδραση του Όσλο, ενώ θα επιδιώκεται η υποδαύλιση μιας διαμάχης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ένα άλλο σενάριο, θα συνεπαγόταν μια μεγάλης κλίμακας ρωσική στρατιωτική άσκηση κοντά στα σύνορα της Νορβηγίας. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μια εκ περιτροπής αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Νορβηγία είναι από μόνη της απίθανο να προκαλέσει είτε το ένα είτε το άλλο σενάριο. Η καθεμιά πορεία δράσης θα καθοδηγηθεί από τις περιστάσεις: Η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει την ανάπτυξη (των αμερικανικών δυνάμεων στη Νορβηγία), ως ένα βολικό πρόσχημα για να απαντήσει σε κάποια άλλη δραματική αλλαγή στην σχέση ΗΠΑ-Ρωσίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η ανάπτυξη Αμερικανών στην Vaernes είναι συνεπής με την πολιτική της Ουάσιγκτον να διαβεβαιώσει τους ανήσυχους Ευρωπαίους συμμάχους της, σχετικά με τις πολιτικές της Μόσχας προς το ΝΑΤΟ και τα κράτη της Βαλτικής ειδικότερα.

https://www.youtube.com/watch?v=umSxvzgmz8Y

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ