ΗΠΑ

Δοκιμές κατευθυνόμενων βομβών: Με αυτό το νέο πυρομαχικό οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν καταφύγια της Βόρειας Κορέας ή του Ιράν

Τις περισσότερες φορές όταν μιλάμε για βόμβες – «αποθήκες» γίνεται αναφορά στη διάσημη βόμβα GBU-43/B  massive Ordnance Air Blast 22.000 λιβρών, μερικές φορές αποκαλείται ΜΟΑΒ για την μητέρα της Όλης Βόμβας και έγινε γνωστή για την χρήση της σε δίκτυα σπηλαίων στο Αφγανιστάν, όπως καθώς και η 57 λιβρών GBU-30.000 Α/Β Massive Ordnance Penetrators  σχεδιασμένα για τον εξοπλισμό των Βομβαρδιστικών Β-2.

Αλλά αυτά τα πυρομαχικά είναι τόσο ακριβά στην κατασκευή όσο και πολύπλοκα στην χρήση, ενώ το ΜΟΑΒ μπορεί, για παράδειγμα να απελευθερωθεί μόνο από ένα μεταφορικό αεροσκάφος  C-130.

Ενώ συνεχίζουν να αυξάνονται οι κίνδυνοι επέμβασης εναντίον στόχων με ισχυρή υπεράσπιση , έγινε επείγον για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να αναπτύξει ένα νέο πυρομαχικό ικανό να καταστρέψει ανθεκτικούς στόχους και το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από πολεμικό αεροσκάφος με πιθανότητες επιβίωσης σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Αυτός είναι ο ρόλος  του νέου   GBU -72 Advanced 5K Penetrator ( 2.268 κιλών ) εξοπλισμένη με αδρανειακό και δορυφορικό σύστημα  JDAM και σχεδιασμένο για  να χτυπήσει τον στόχο του με μεγάλη ακρίβεια για να καταστρέψει τα καλύτερα  προστατευμένα καταφύγια και αυτό μπορεί να εφαρμοστεί από ένα μαχητικό F-15 Strike Eagle.

Στην διάρκεια  μιας δοκιμαστικής πτήσης νωρίτερα φέτος ένα από αυτά τα αεροσκάφη που ανήκουν στην 96η Πτέρυγα Δοκιμής στην Αεροπορική Βάση Eglin έριξε αυτήν την βόμβα από υψόμετρο 35.000 ποδιών για πρώτη φορά εναντίον ενός στόχου με αισθητήρες για να εκτιμήσει την ακρίβεια και τις πιθανές ζημιές σε έναν πολύ σκληρυμένο στόχο.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αυτό το νέο πυρομαχικό το οποίο αναμένεται να παραγγελθεί το 2022 σε πρώτη φάση σε 125 μονάδες έναντι 36 εκατομμυρίων δολαρίων είναι κατάλληλο εάν είναι απαραίτητο για να κτυπήσει και να καταστρέψει καταφύγια της Βόρειας Κορέας ή του Ιράν ιδίως εγκαταστάσεις που στεγάζουν βαλλιστικούς πυραύλους.   

Μα κατευθυνόμενη βόμβα JDAM, η οποία λειτουργεί ως τορπίλη κατά πλοίων επιφανείας δοκίμασε η Αεροπορία των ΗΠΑ.  Η δοκιμή έγινε από τρία μαχητικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagles της 85ης Μοίρας Δοκιμών και Αξιολογήσεων στις 26 Αυγούστου. 

Το πρόγραμμα είναι γνωστό ως «Quicksink». Στις δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν βόμβες GBU-31 των 2.000 λιβρών κατά στατικών και κινούμενων στόχων επιφανείας. Εάν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί με επιτυχία θα επιτρέψει στην Αμερικανική Αεροπορία να προσβάλει εχθρικά πλοία από σχετική ασφάλεια.

Επίσης, θα μπορεί να προσβάλει ένα εχθρικό πλοίο με τακτική κορεσμού, δηλαδή με πολλαπλές JDAM, τόσες που το σύστημα αυτοπροστασίας των πλοίων δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σύγχρονη εναέρια κρούση κατά πλοίων επιφανείας απαιτεί πυραύλους cruise, στην αερομεταφερόμενη εκδοχή τους, όπως π.χ. ο Exocet (που διαθέτει και η Ελλάδα). Ο λόγος είναι προφανής, το επιθετικό αεροσκάφος δεν διακινδυνεύει να βρεθεί εντός ακτίνας βολής των αντιαεροπορικών πυραύλων ενός πλοίου, οπότε η επιλογή ενός πυραύλου με μεγάλη εμβέλεια που μπορεί να εκτοξευθεί με ασφάλεια είναι η καλύτερη.

Πρόσφατα όμως η Αμερικανική Αεροπορία δοκίμαζε τη χρήση κλασικών JDAMs, δηλαδή κατευθυνόμενων βομβών, κατά ναυτικών στόχων. Οι βόμβες ήταν GBU 31, 2.000 λιβρών με κατεύθυνση GPS. Το τελευταίο στοιχείο είναι αυτό που δίνει στο αεροσκάφος την απαιτούμενη ασφάλεια, καθώς μπορεί να αποδεσμεύσει τη βόμβα και να αποχωρήσει. Αντίθετα, αν η βόμβα ήταν με στοχοποίηση laser, το αεροπλάνο, ή κάποιο άλλο ιπτάμενο μέσο (π.χ. ένα drone) θα έπρεπε να παραμείνει στην περιοχή για να «φωτίζει» το πλοίο-στόχο με την ακτίνα laser, πάνω στην οποία κλειδώνει η βόμβα.

Ένα ακόμη στοιχείο ενδιαφέροντος είναι πως οι δοκιμές έγιναν με στοχοποίηση συγκεκριμένων μερών ενός πλοίου, ακόμη και με υποθαλάσσια κρούση, δηλαδή με το που πέσει η βόμβα στο νερό  να εκραγεί κάτω από την ίσαλο γραμμή του πλοίου, καταφέρνοντας έτσι ένα χτύπημα παρόμοιο με τορπίλη.

Η δοκιμή έγινε με F-15E από τη βάση Eglin στη Φλόριδα, εκεί που εδρεύει η 85η Μοίρα Δοκιμών. Πάντως είμαστε ακόμη μακριά από την πιστοποίηση τέτοιων όπλων κατά ναυτικών στόχων, αν και η πιθανή θετική έκβαση των δοκιμών, θα προσφέρει ένα νέο (δηλαδή παλαιό αλλά σε σύγχρονη εκδοχή) όπλο χαμηλού κόστους και μαζικής χρήσης στον αεροναυτικό πόλεμο, επιτρέποντας σε κάθε μαχητικό να μετέχει σε αυτόν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ