Ο Σουλεϊμάν Σόιλου, υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, σταμάτησε σταδιακά κάθε πρακτική συνεργασία μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, από τότε που ανέλαβε το αξίωμα αυτό το το 2016, σύμφωνα με το το Middle East Eye (ΜΕΕ).
Ο Τούρκος ΥΠΕΣ ανέστειλε την κοινή εκπαίδευση και προγράμματα μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών αστυνομικών δυνάμεων, αρνήθηκε την πρόσβαση των ΗΠΑ στην τουρκική αστυνομία για υπόπτους και αρνήθηκε να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες τουρκικές έρευνες σε Αμερικανούς ομολόγους του, όπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο MEE.
Ο Σόιλου και η Ουάσιγκτον έχουν μακροχρόνια εχθρότητα. Το 2018, η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε προσωρινά κυρώσεις στον Σόγλου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλάμ Γκιούτ για τη σύλληψη και κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, πολίτη των ΗΠΑ.
Τον επόμενο χρόνο, οι ΗΠΑ επέβαλαν ξανά κυρώσεις στον Σόιλου και άλλους Τούρκους αξιωματούχους για την επίθεση της Τουρκίας εναντίον Κούρδων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία. «Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη δήλωση ιδιοκτησίας μου από την τελευταία κύρωση», αστειεύτηκε τότε. "Δεν έχω ιδιοκτησία στις ΗΠΑ".
Οι παραπάνω κυρώσεις δεν έχουν εμποδίσει τον Σόιλου να εντείνει τις λεκτικές επιθέσεις στην Ουάσινγκτον και να απομακρύνει την κυβέρνησή του από τη διοίκηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε από καιρό τις ΗΠΑ ότι διαδραμάτισαν ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ισχυρισμό που αρνείται η Ουάσιγκτον.
Άνθρωποι που ήταν κοντά στο Σόιλου δήλωσαν στο MEE ότι είχε πάντα υποψίες για τις ΗΠΑ και ότι οι κυρώσεις εναντίον του επιτάχυναν μόνο τα βήματά του για να αναστείλει τη συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας.
Αντίπαλο δέος του Τούρκου ΥΠΕΣ Σοϊλού για την διαδοχή του Ερντογάν στο AKP, είναι ο ΥΠΑΜ Ακάρ, ο οποίος τηρεί ένα προσεκτικό φιλοδυτικό προσωπείο, αφού η ρητορική του είναι προσεγμένη έναντι των ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται ότι οΤούρκος υπουργός Εσωτερικών Σ. Σοϊλού κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας Χ. Ακάρ για την αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης στο βόρειο Ιράκ που οδήγησε στο θάνατο 13 Τούρκων αιχμαλώτων. Η σχέση μεταξύ των δύο υπουργών είναι τεταμένη έκτοτε σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της CHP.
Ο Σοϊλού διατεινόταν τότε ότι το υπουργείο του θα μπορούσε να σώσει τους 13 Τούρκους, μεταξύ των οποίων ήταν στρατιώτες, αστυνομικοί και αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, που ήταν κρατούμενοι από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) εάν η επιχείρηση διεξαγόταν από αυτόν.
"Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί είχαν το καθήκον να ενημερώσουν από κοινού το κοινοβούλιο. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο Ακάρ δεν θα μπορούσε να το χειριστεί μόνος του και ο Σοϊλού χρειαζόταν από πολιτική άποψη", είχε δηλώσει ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.
Τόσο ο Σοϊλού όσο και ο Ακάρ στις 16 Φεβρουαρίου ενημέρωσαν το κοινοβούλιο της Τουρκίας σχετικά με την επιχείρηση "φιάσκο", που οδήγησε τελικά σε θάνατο τους 13 Τούρκους αιχμαλώτους που κρατούντο από το ΡΚΚ στην Γκάρα του Β. Ιράκ, όπου δέχθηκαν σκληρή κριτική.