Θα ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον για την εξεύρεση λύσης, σε προβλήματα που προέκυψαν λόγω του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, δήλωσε ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας lsmail Demir.
«Η διαδικασία διαλόγου θα ξεκινήσει στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής σχέσης για να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματά μας σχετικά με τα αεροσκάφη μας δεν θα χαθούν και ότι θα βρεθεί μια λύση, με τρόπο που να μην έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα συμμαχίας με μια προσέγγιση που βασίζεται στο νόμο», είπε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Οικονομικών Ανταποκριτών στις 7 Μαΐου ο Τούρκος αξιωματούχος.
«Είπαμε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αποκλειστεί μονομερώς από το πρόγραμμα F-35. Η τελευταία επιστολή από τις ΗΠΑ μας δικαιολόγησε », τόνισε.
Υπάρχει νομική βάση για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, επειδή αυτή η συνεργασία βασίζεται σε μνημόνιο συμφωνίας, είπε.
Κανένας εταίρος δεν μπορεί να πει ότι απομακρύνει τον άλλο σύντροφο, σύμφωνα με τη συμφωνία, ο Ντέμιρ σημείωσε λέγοντας ότι :«Σύμφωνα με αυτό το κείμενο, η απομάκρυνση οποιουδήποτε εταίρου είναι δυνατή μόνο με την ομόφωνη ψήφο όλων των εταίρων ή όταν μία χώρα αποσύρεται με τη βούλησή της», είπε, προσθέτοντας ότι κανένα από αυτά δεν έχει συμβεί που να δικαιολογεί την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Τουρκία από τη χώρα.
«Σε μια επιστολή που γράφτηκε τον περασμένο μήνα, οι Αμερικανοί το παραδέχτηκαν με κάποιο τρόπο, επειδή είπαν ότι αποσύρθηκαν από αυτό το μνημόνιο συμφωνίας και ότι θα συνέχιζαν με ένα ξεχωριστό μνημόνιο κατανόησης», δήλωσε ο Ντεμίρ.
Έτσι, οι ΗΠΑ σκόπευαν να αποφύγουν το μνημόνιο στην πράξη, αλλά αυτό δεν είναι νομικά δυνατόν, είπε ο αξιωματούχος.
«Από την άλλη πλευρά, έχουν τη βούληση να συνεχίσουν τις επαφές και τους διαλόγους μας για αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Ντεμίρ, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ σιωπούσαν νωρίτερα στα αιτήματα της Τουρκίας για συναντήσεις και έκαναν μόνο δηλώσεις στον Τύπο, προσθέτοντας ότι «Μια αλυσίδα συνομιλιών θα ανοίξει τώρα»
Στη συμφωνία υπάρχει μια πρόταση που αναφέρει, ότι τα μέρη πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ τους σε περίπτωση διαφωνίας, είπε και πρόσθεσε: «Δεν είχε δημιουργηθεί διάλογος για τα μέρη να μιλήσουν μεταξύ τους μέχρι τώρα. Τουλάχιστον αυτό το έδαφος έχει πλέον ανοίξει. "
Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 F-35 και κατασκεύαζε ανταλλακτικά για το εν λόγω μαχητικό, αλλά το 2019, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το ρωσικό S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια στα F-35, αλλά η Τουρκία είπε ότι αυτοί οι φόβοι ήταν αβάσιμοι και έχει προτείνει επανειλημμένα τη σύσταση επιτροπής για την αποσαφήνιση του ζητήματος.
Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, στοχοποιώντας την αμυντική βιομηχανία και τους ανώτερους αξιωματούχους του τομέα της.