ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Πάνοπλα αμερικανικά πλοία διέρχονται τα Στενά του Βοσπόρου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν την Τουρκία ότι δύο πάνοπλα με πυραύλους πολεμικά πλοία τους  θα διέλθουν τα Στενά του Βοσπόρου στην πορεία τους για την Μαύρη Θάλασσα έως τις 4 Μαΐου, ανακοίνωσε η τουρκική πλευρά πριν λίγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μας εστάλη ειδοποίηση πριν από 15 ημέρες μέσω διπλωματικών καναλιών η οποία ανέφερε ότι δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία ( πιθανότατα αντιτορπιλικά arleigh burke) θα εισέλθουν στον Εύξεινο Πόντο σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ.Τα πλοία θα παραμείνουν στη Μαύρη Θάλασσα έως τις 4 Μαΐου », ανακοίνωσε το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας.

Η συμφωνία του Montreux του 1936 δίνει στην Τουρκία τον έλεγχο στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, περιορίζει την όμως την χρονική παρουσία των πολεμικών πλοίων.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία συγκεντρώνει συνεχώς ισχυρότατες  στρατιωτικές δυνάμεις στα Ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Στη αποκαλούμενη γραμμή επαφής έχουμε καθημερινά πλέον πολεμικά επεισόδια μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των Ρωσόφωνων αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κοντά στην περιοχή του Ντονένσκ.

Η Γερμανία ζήτησε από την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, ενώ η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για συνεχείς προκλήσεις.

Για πιθανά σενάρια γενικευμένου πολέμου μιλά το ρωσικό ΥΠΕΞ

Το Κρεμλίνο την ίδια στιγμή φέρεται να ανησυχεί για μια πιθανή επανάληψη στρατιωτικών συγκρούσεων πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, οι οποίες θα αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος τόνισε ότι μια πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγούσε  σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εντάσεων.

"Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο εμφύλιος πόλεμος της Ουκρανίας θα συνεχιστεί. Και αν ένας εμφύλιος πόλεμος με στρατιωτικές δραστηριότητες πλήρους κλίμακας ξαναρχίσει κοντά στα σύνορά μας, τότε αυτός θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.

Οι τρέχουσες εξελίξεις και η συμπεριφορά της Ουκρανίας γενικά, δημιουργούν τον κίνδυνο στρατιωτικών δραστηριοτήτων πλήρους κλίμακας. Είναι σαφές από διάφορες δηλώσεις ότι το Κίεβο δεν απορρίπτει εντελώς την ιδέα χρήσης βίας για την επίλυση του ζητήματος στην περιοχή", δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κατάσταση ήταν εξαιρετικά ασταθής κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ντονέτσκ.
Οι εντάσεις στην Α. Ουκρανία άρχισαν να αυξάνονται στα τέλη Φεβρουαρίου, αν και τα δύο μέρη είχαν συμφωνήσει για πρόσθετα μέτρα, με σκοπό να διασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός.

Τα συνεχόμενα πολεμικά επεισόδια όμως στη γραμμή επαφής, είχαν ως αποτέλεσμα αρκετά θύματα και από τις δύο πλευρές. Το Κίεβο κατηγορεί τους Ρωσόφωνους, ενώ οι επικεφαλής των  αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ τόνισαν ότι η αποτυχία του Κίεβου να εφαρμόσει τη συμφωνία του Ιουλίου, ως τον κύριο λόγο για την κλιμάκωση των εντάσεων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ