Κόσμος

Ο Ερντογάν "σκίζει" τη Συνθήκη του Μοντρέ: "Κλείνει" το Βόσπορο στα αμερικανικά πλοία - Πολεμικές αναφορές Τούρκων διπλωματών

Πράξη θέλει να κάνει ο Ερντογάν, αυτό που έχει λεχθεί εδώ και πολλά πολλά χρόνια για τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, ανοίγοντας ταυτόχρονα τους “ασκούς του Αιόλου” σε Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό να αποτρέψει την διέλευση αμερικανικών πολεμικών πλοίων σε βουλγαρικά και ρουμανικά λιμάνια, αλλά και την δημιουργία νατοϊκών ναυτικών βάσεων στον Εύξεινο Πόντο.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα ότι «δεν μας παρέχει κανένα δικαίωμα ως χώρα στα Στενά η συνθήκη του Μοντρέ».

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, όπως έμπειρους πρέσβεις και διπλωμάτες, η συμφωνία αυτή στερεί ναι μεν την πλήρη κυριαρχία στην Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα διατηρεί μια εύθραυστη ειρήνη.

Όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αυτή η συνθήκη που διέπει την στενή λωρίδα γης στην Κωνσταντινούπολη, ευρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, και σε αντίθεση με αυτό που επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος, αναγνωρίζει το δικαίωμα διέλευσης μέσω των Στενών σε όλες τις περιστάσεις.

Η δήλωση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα για την Τουρκία στη Συνθήκη του Μοντρέ, ενεργοποίησε την συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης, που υλοποιήθηκε την 20ή Ιουλίου 1936.

Ο πρώην Τούρκος πρεσβευτής στη Μόσχα Halil Akınci, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρασιατικών Σπουδών, ο πρώην Πρέσβης Αλέβ Κίλιτς και ο διπλωμάτης και συγγραφέας, Δρ Hüner Tuncer, αναφέρουν ότι, “όλα τα παράκτια κράτη έχουν κυριαρχία στα Στενά τους και μόνο η Τουρκία δεν είναι κυρίαρχη στα Στενά, λόγω ακριβώς της συνθήκης του Μοντρέ”.

Σε περίπτωση πολέμου, η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα”, τονίζουν οι ίδιοι.

«Απαιτείται πιθανόν η κύρωση μιας νέας συνθήκης η οποία θα εγγυάται τα δικαιώματα και της Τουρκίας από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας έως τα Δαρδανέλια. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής διέλευση των εμπορικών πλοίων. Ταυτόχρονα, αυτή η νέα κατάσταση, θα πρέπει να παρέχει σημαντικά οφέλη τόσο στον πόλεμο όσο και στην ειρήνη για την Τουρκία.

Στα θετικά όμως της υπάρχουσας  συνθήκης του Μοντρέ, είναι ότι κανείς δεν πολέμησε τον άλλον μέχρι τώρα και όπως και στα υπόλοιπα Στενά του πλανήτη, πολεμικά πλοία περνούν συνεχώς.

Ωστόσο, Βουλγαρία και Ρουμανία εξαρτώνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και το ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ  μέεσω της συμμαχίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις χώρες, για να δημιουργήσουν ναυτικές βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα, βάσεις στις οποίες όμως η Τουρκία δεν θέλει να δώσει πρόσβαση, διότι θα προκληθεί θέμα με την Μόσχα.

"Η Ρωσία υποστηρίζει την συνθήκη του Μοντρέ και έχει μεγάλη επιρροή στην υπογραφή της Σύμβασης”, τονίζει ο πρώην Τούρκος πρεσβευτής στη Μόσχας Halil Akınci.

Υπάρχει διάχυτη η άποψη στην Άγκυρα ότι, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κινούνται επιθετικά στην Μαύρη Θάλασσα, για να αποκλείσουν στα αγκυροβόλια του ρωσικού στόλου, κάτι που δεν θα το επιτρέψει η Μόσχα φυσικά, για τα δικά της συμφέροντα σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο, ειδικά  ετά τις χθεσινές κυρώσεις του Τραμπ, σε ρωσικά έργα κολοσσούς όπως οι αγωγοί Nord Steam και Turk stream, φέρνοντας μια άλλη κατάσταση ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις που ετοιμάζονται να "χτυπηθούν" πιθανόν ακόμα και σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι Τούρκοι “οσφριζόμενοι” ότι θα βρεθούν στην μέση μιας πιθανής παγκόσμιας διένεξης, θέλουν να ελέγξουν τα Στενά πάση θυσία, για να μην στοχοποιηθούν ούτε από την μία, ούτε από την άλλη πλευρά.

Με λίγα και απλά λόγια ότι έπραξαν και στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, θέλουν να πράξουν και τώρα οι Τούρκοι, αποποιούμενοι την θέση τους στο ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις τους στη συμμαχία, ώστε να μην εμπλακούν σε μια πιθανή αντιπαράθεση Ρωσίας και ΗΠΑ.

Το ζήτημα όμως εδώ στην Ελλάδα, είναι αν έχουμε πάρει χαμπάρι το τι ακριβώς έρχεται και αν πρόκειται να λάβουμε και εμείς τα δικά μας μέτρα, έναντι αυτών των καταστάσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ