Σύμφωνα με προηγούμενο άρθρο μας βασισμένο σε γαλλικές πηγές, η Μόσχα πρότεινε στην Άγκυρα την απόκτηση των μαχητικών της Su-57 και Su-35, αλλά και μεγάλη τεχνολογική βοήθεια στην ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής του εγχώριου αεροσκάφους 5ης γενιάς TF-X.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία σχεδόν σίγουρα έβγαινε από το ΝΑΤΟ, ενώ ραγδαίες εξελίξεις θα ακολουθούσαν την απόφαση αυτή.
Λίγες ημέρες πριν, ακόμα και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτεμπεργκ, “τράβηξε το αυτί” στην Άγκυρα για τη στάση της στην Α. Μεσόγειο και την αγορά S-400 για πολλοστή φορά. Όλα αυτά προμηνύουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Έτσι, ο Αμερικανός αμυντικός εμπειρογνώμονας, Πίτερ Σούσιου, δήλωσε ορθά κοφτά ότι “θα ήταν εφιάλτης για το ΝΑΤΟ, αν η Τουρκία παραλάμβανε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς Su-57”.
“Η Τουρκία ακριβώς λόγω της αγοράς και παραλαβής πυραύλων S-400 από τη Ρωσία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα F-35 και τα έξι αεροσκάφη που προορίζονταν για την τουρκική πολεμική αεροπορία, παραδόθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.
Αν και δόθηκαν θετικά μηνύματα από Μόσχα και Άγκυρα, οι δύο χώρες δεν συμφώνησαν ακόμη για την αγορά αυτών των αεροσκαφών. Η Τουρκία προσδοκά πολλά στην ανάπτυξη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους", τόνισε ο ίδιος.
Η εκπρόσωπος της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικής και τεχνικής Συνεργασίας (FSVTS) Valerie Reşetnikova, ανέφερε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για αεροσκάφη Su-35 και Su-57, με τις σχετικές συζητήσεις να έπονται.
Ο Αμερικανός εμπειρογνωμόνωνας, Peter Suciu, αρθρογράφος μάλιστα του γνωστού περιοδικού National Interest, επέστησε την προσοχή λέγοντας ότι “οι ΗΠΑ μετά την υπόθεση με τους S-400, θα κινηθούν πολύ πιο ασφυκτικά σκληρά σε μια περίπτωση απόκτησης ρωσικών μαχητικών από την Άγκυρα”.
"Θα ήταν εφιάλτης για το ΝΑΤΟ, εάν η Τουρκία πρόκειται να αγοράσει αεροσκάφη Su-57. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αφού δεν υπάρχει δυνατότητα να αγοραστεί το F-35, θα επανεξετάσει την δυνατότητα αγοράς αεροσκαφών Su-35 και Su-57. Ο Ερντογάν είχε την ευκαιρία να εξετάσει προσεκτικά αυτά τα μαχητικά μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην αμυντική έκθεση MAKS-2019 στη Μόσχα" τόνισε και ο Suciu.
Η Τουρκία κινείται ημιεπίσημα και ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια, με την εισβολή σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, ενώ πρόσφατα έμεινε εκτός από τη μεγάλη άσκηση Defender-21, η οποία αφορά πολεμικά σενάρια κατά της Ρωσίας και αυτό μας δείχνει τη νέα στάση της Άγκυρας.
“Οι συνεργάτες μας λένε πολλά σε ειδική έκθεση. Εκτιμάται όμως ότι ως Τουρκία αν δεν μείνουμε μακριά από αυτήν την κατάσταση που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας (κόντρα Ρωσία-ΗΠΑ), πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο να βρούμε ρεαλιστικό έδαφος συζήτησης βασισμένο στην κοινή λογική.
Υπό το πρίσμα όλων των πληροφοριών και των δεδομένων που προαναφέρθηκαν, ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθούν οι απαραίτητοι λόγοι για υγιέστερες συζητήσεις (εννοεί σχετικά με τη συμμαχία)”, ανέφεραν πρόσφατα οι Τούρκοι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Τουρκίας (νυν και πρώην) στο ΝΑΤΟ, Ahmet Üzümcü, Tacan İldem, Fatih Ceylan.
Αν σε αυτή την ανεξάρτητη πορεία προσθέσουμε και την πιθανή προς το παρόν, αγορά ρωσικών μαχητικών 5ης γενιάς, τότε για πρώτη φορά τίθεται λόγος, έστω και έμμεσα για αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.
Ήδη Αμερικανοί ειδικοί προσπαθούν μέσω άρθρων και αναλύσεων, να θέσουν το ζήτημα για την Άγκυρα εντός της συμμαχίας, προμηνύοντας όπως είναι λογικό τρομερές εξελίξεις και στην Α. Μεσόγειο.