“Βόμβα” έριξε ο Τούρκος δημοσιογράφος Aslı Aydıntaşbaş, ο οποίος είναι επίσης συνεργάτης του ECFR, περιγράφοντας να τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία ως «σκόπιμη παραμέληση».
Ο ίδιος τονίζει με εμφατικό τρόπο ουσιαστικά ότι ο Μπάιντεν θέλει να σταματήσει το τουρκικό αλισβερίσι του Τούρκου προέδρου, και το “καζάν-καζάν”, απαιτώντας να δοθεί λύση άμεσα με S-400, Halkbank και ανθρώπινα δικαιώματα, αλλιώς δεν θα υπάρξει επικοινωνία.
“Οι δύο εκφράσεις «βασική αδιαφορία» και «εσκεμμένη παραμέληση» θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί η πολυαναμενόμενη κλήση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί προς τον Ερντογάν, μέχρι σήμερα 3 Μαρτίου.
Και αν πράγματι αυτή είναι η προσέγγιση που υποστηρίζεται από τη νέα κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον, αυτό σίγουρα δεν είναι καλή είδηση για τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Καταρχάς, η Άγκυρα ζητά εδώ και καιρό να έχει έναν ολοκληρωμένο διάλογο με την Ουάσινγκτον, μιλάμε για ένα είδος “μεγάλης” διαπραγμάτευσης μέσω του οποίου θα προσπαθήσει να διευθετήσει διαφορές σε διάφορα θέματα (Α.Μεσόγειο, Αφρική, Συρία)”, αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος με έδρα την Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν διάθεση για αυτό το είδος μεγάλης συμφωνίας, σύμφωνα με τον Aytıntaşbaş, ο οποίος είναι καλά συνδεδεμένος με πηγές στην Ουάσιγκτον.
“Πράγματι, δεν θα είναι λάθος να πούμε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις. Ακριβώς επειδή δεν έχει περιθώρια διαπραγματεύσεων ειδικά για ένα ζήτημα όπως τα πυραυλικά συστήματα S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία.
Θέλει επίσης να δώσει στην Τουρκία το μήνυμα ότι δεν έχει όρεξη για πιθανά παιχνίδια τύπου “καζάν-καζάν”, όπως αυτό που πρότεινε ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, για τους S-400.
Η πρόταση του λεγόμενου «μοντέλου της Κρήτης» που ήρθε πολύ αργά, δεν εντυπωσίασε την Ουάσινγκτον.
Εν πάση περιπτώσει, η ανακοίνωση του Προέδρου Ερντογάν ότι η Τουρκία συνεχίζει τις συνομιλίες για την αγορά της δεύτερης παρτίδας των S-400 απέδειξε ότι η Ουάσινγκτον είχε δίκιο να μην λάβει πολύ σοβαρά τις δηλώσεις του Ακάρ.
Γνωρίζοντας πολύ καλά την τακτική του Ερντογάν, η Ουάσινγκτον δεν θέλει να του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει την γνωστή πολιτική του.
Δεν θέλει να ξεκινήσει τις δωροδοκίες, οι οποίες συνεπάγονται διαπραγμάτευση πολλών ζητημάτων, τα οποία θα επέτρεπαν στον Ερντογάν να κερδίσει παραχωρήσεις σε ζητήματα όπως οι S-400 ή η υπόθεση Halkbank.
Έτσι, αντί να ξεκινήσουν μια διαπραγμάτευση που είναι καταδικασμένη να αποτύχει σε αυτό το στάδιο, οι ΗΠΑ φαίνεται να λένε στην Τουρκία ότι θέλει να δουν τις αλλαγές πρώτα στο ζήτημα των S-400, αλλιώς δεν έχει διάλογο”, τονίζει ο ίδιος.
Ο Τούρκος ειδικός επισημαίνει ότι “εάν ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, ο Τούρκος πρόεδρος θα το χρησιμοποιούσε για να δώσει ένα θετικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, βοηθώντας στην ελάττωση της πίεσης στην τουρκική οικονομία'.
“Ωστόσο, εάν οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε αδιέξοδο, όπως προβλέπουν οι ΗΠΑ, η Τουρκία θα τηρήσει διαφορετική στάση και ο Ερντογάν είναι πιθανό να το χρησιμοποιήσει για να δαιμονοποιήσει τις ΗΠΑ, μια τακτική που καταφεύγει συχνά για να εδραιώσει την εγχώρια στήριξή του.
Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Άγκυρα σαφές μήνυμα για τη δημοκρατία Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην είναι πρόθυμες να μη θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις με την Τουρκία, είναι η πρόβλεψή τους ότι ένα νέο στοιχείο θα προσθέσει περαιτέρω πίεση στις σχέσεις.
Αυτό αφορά το δημοκρατικό έλλειμμα και η επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη δώσει το μήνυμα στην Τουρκία ότι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στους διμερείς δεσμούς και αυτό σημαίνει πολλά προβλήματα μεταξύ Ουάσιγκτον και Τουρκίας”, κατέληξε ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Αυτό που έχει σημασία είναι φυσικά το πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα και ειδικά ο Πρόεδρος Ερντογάν και η ομάδα του, οι οποίοι παραπαίουν, αφού τάζουν οθωμανικές αυτοκρατορίες και οικόπεδα στην Σελήνη στους πεινασμένους Τούρκους πολίτες.