Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκδήλωσε την Τρίτη, την ανησυχία του σχετικά με μία αναφορά του ΟΗΕ, που δείχνει ότι η Βόρεια Κορέα επεξεργάζεται πιθανόν πυρηνικό καύσιμο για την παραγωγή βομβών, δηλώνοντας ότι μία τέτοια δραστηριότητα θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση με την Πιονγκγιάνγκ.
Ο υποναύαρχος Μάικλ Στάντμαν, υπεύθυνος των υπηρεσιών πληροφοριών στην αμερικανική Διοίκηση της Ασίας και του Ειρηνικού, δήλωσε ότι η δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας που επισημάνθηκε αυτή την εβδομάδα από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ενδέχεται να σχεδιάσθηκε για να προσελκύσει την προσοχή της κυβέρνησης Μπάιντεν και ως διαπραγματευτικό χαρτί για να πιέσει για τη χαλάρωση των κυρώσεων.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην παρούσα περίοδο επανεξετάζει την αμερικανική πολιτική απέναντι στη Βόρεια Κορέα.
«Το πού θέλει να πάει η Βόρεια Κορέα είναι βαθιά ανησυχητικό», δήλωσε ο Στάντμαν σε ψηφιακή εκδήλωση για την τεχνολογία και την ασφάλεια.
Σε έκθεσή του, τη Δευτέρα, προς το συμβούλιο διοίκησης της ΙΑΕΑ, ο γενικός διευθυντής της, ο Ραφαέλ Γκρόσι αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Γιονγκμπιόν και Κανγκσόν.
Ο ίδιος ανέφερε ότι στις εγκαταστάσεις αυτές υπήρξαν πρόσφατες ενδείξεις λειτουργίας μιας εγκατάστασης ατμού, η οποία εξυπηρετεί ένα ραδιοχημικό εργαστήριο. Η Βόρεια Κορέα έχει χρησιμοποιήσει το ραδιοχημικό εργαστήριο στο Γιονγκμπιόν για την επανεπεξεργασία πλουτωνίου από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που υπάρχει εκεί, για την παραγωγή πυρηνικών βομβών.
Ο Γκρόσι χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη πυρηνική δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ και «βαθιά λυπηρή».
Κάνοντας αναφορά στην ανακοίνωση του Γκρόσι, ο Στάντμαν δήλωσε: «το συμβούλιο διοίκησης της ΙΑΕΑ εξέδωσε μία ανακοίνωση, αναφορικά με την ύπαρξη αποδείξεων, ότι οι Κορεάτες επανεπεξεργάζονται πιθανώς πυρηνικό καύσιμο. Αν αυτό αληθεύει, τότε θα μπορούσε να μας φέρει σε ένα διαφορετικό επίπεδο έντασης με την Κορέα» είπε ο ίδιος.
«Αυτό μπορεί να είναι η αρχή [μιας στρατηγικής] που σχεδιάστηκε για να επηρεάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν. Είναι ενδεχομένως το πρώτο μέσο για να επικεντρωθεί η προσοχή της νέας κυβέρνησης εδώ, ίσως η Βόρεια Κορέα να χρησιμοποιήσει αυτή την εξέλιξη ως διαπραγματευτικό χαρτί για κάποια χαλάρωση των κυρώσεων».