ΗΠΑ

"Μουδιασμένες" οι χώρες του Κόλπου για την ανάληψη της Προεδρίας από τον Μπάϊντεν

Προβληματισμός και αναμονή είναι τα κυρίαρχα συστατικά του αραβικού τύπου αναφορικά με την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάϊντεν.

Λόγω της θητείας του ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομπάμα, ο νύν Αμερικανός Πρόεδρος είναι παλαιός γνώριμος των περισσότερων ηγετών των αραβικών κρατών του Κόλπου, οι οποίοι διερωτώνται αν και κατά πόσο θα ακολουθήσει τη γνώριμη πολιτική του Ομπάμα αναφορικά με το Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως γνωστόν ο τέως Αμερικανός Πρόεδρος, ακολουθούσε κατευναστική πολιτική έναντι του Ιράν.

Οι ηγέτες του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ και του Κουβέιτ συνεχάρησαν τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, ενώ αυτοί της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν, δεν το έχουν πράξει ακόμη.

“Αντίο Τραμπ, καλωσήλθες Μπάιντεν”, ήταν ο λιτός τίτλος του Σαουδάραβα χρονικογράφου Αμπντελράχμαν αλ Ρασίντ στην εφημερίδα Asharq al Awsat.

Όπως και πολλοί άλλοι αρθρογράφοι στον Κόλπο, που συνήθως πρόσκεινται στα καθεστώτα, ο Ρασίντ αναφέρει πως φοβάται ότι η πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης θα είναι ίδια με αυτή του Ομπάμα.

Αντίθετα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υιοθέτησε την πολιτική της “μέγιστης πίεσης” απέναντι στο Ιράν, ο Μπάιντεν αναμένεται να επιστρέψει σε μια πιο συμβατική πολιτική.

Υπό τον Τραμπ οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και σκότωσαν τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, υπεύθυνο για τη στρατηγική της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.

Στο Μπαχρέιν η εφημερίδα Akhbar A Khaleej εκφράζει τη λύπη της για την αποχώρηση του Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι του αξίζει “αναγνώριση και ευχαριστίες”.

“Οι θέσεις του Τραμπ για το Ιράν δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα και θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση Μπάιντεν να τις αλλάξει εντελώς”, εκτιμά ο αρθρογράφος της εφημερίδας Σαγιέντ Ζάχρα.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα στήριξε “καταστροφικές δυνάμεις στις αραβικές χώρες, επιζητώντας να τους δώσει εξουσία”, αναφερόμενος στη φερόμενη στήριξη της τότε αμερικανικής κυβέρνησης στη Μουσουλμανική Αδελφότητα .

Η σαουδαραβική εφημερίδα Okaz διερωτάται αν η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα “αγκαλιάσει τους συμμάχους της”, που είναι οι αραβικές χώρες του Κόλπου, ή αν “θα ανανεώσει (τους δεσμούς της) με τους εχθρούς τους, το Ιράν.

Εκτίμηση

Ο νυν Πρόεδρος Μπάϊντεν είναι αλήθεια ότι με δηλώσεις του αλλά και με την επιλογή των στενών συνεργατών του φωτογραφίζει θα έλεγα τις συγκαταβατικές προθέσεις του αναφορικά με το Ιράν και την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015, από την οποία απεχώρησαν επί Προεδρίας Τράμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό ωστόσο αποτελεί το ένα σκέλος της πολιτικής Μπάϊντεν στη Μ. Ανατολή, αυτό με το Ιράν και μόνο ως προς το αρχικό του στάδιο, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει τις καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες του κόλπου, ακολουθώντας τη ρήση "έχε το φίλο σου κοντά (αραβικές χώρες του Κόλπου) και τον εχθρό σου (Ιράν) κοντύτερα".

Αυτό όμως θα είναι μόνο η αρχή, γιατί αν το Ιράν, δεν αλλάξει τακτική, πράγμα που θεωρώ σχεδόν βέβαιο, τότε ο Μπάϊντεν θα  "πιέσει" το Ιράν πολύ περισσότερο.

Προβληματισμός υπάρχει από πλευράς Σαουδικής Αραβίας, αναφορικά με την αντιμετώπιση της δολοφονίας Κασόγκι από τις ΗΠΑ, αφού φέρεται να έχει ανάμειξη ο διάδοχος του θρόνου της εν λόγω Αραβικής χώρας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ