Κοινωνία

Βόλος-Νεκρά ψάρια: Το θυρόφραγμα της Κάρλας δεν μπορούσε να κλείσει σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα

Το θυρόφραγμα της Κάρλας, λόγω του οποίου νερά και τις τελευταίες εβδομάδες τόνοι ψαριών καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, δεν ήταν δυνατό να κλείσει, όπως αναφέρει πολυσέλιδο πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, που είχε διατάξει και πραγματοποίησε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο προκαταρκτική έρευνα.

Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε η μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλλει στις 22 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, μετά από αυτοψία που είχε κάνει στην περιοχή της Κάρλας, καταγγέλλοντας ότι ποσότητες νερών, επιμολυσμένων από νερά του Πηνειού, στον οποίο γινόταν εκτροπή των λυμάτων από τον βιολογικό Λάρισας που υπέστη ζημιά μετά τις πλημμύρες, κατέληγαν στον Παγασητικό Κόλπο.

Για τη μήνυση, την «τύχη» της οποίας αναζητούσε ο δήμαρχος Βόλου, είχε γίνει προκαταρκτική έρευνα και το πόρισμα φαίνεται ότι έρχεται να απαντήσει και στο σημερινό ερώτημα «γιατί δεν είχε κλείσει το θυρόφραγμα» και τόνοι ψαριών από την Κάρλα κατέληξαν στον Παγασητικό Κόλπο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα πολυσέλιδο πόρισμα, βάσει του οποίου το θυρόφραγμα δεν επιτρέπεται να κλείσει. Η έρευνα που διεξήχθη τους χειμερινούς μήνες, κατέληξε σε τρία βασικά σημεία:

- Τα νερά της Κάρλας δεν ήταν μολυσμένα, βάσει μετρήσεων που έγιναν
- Η ποιότητα των νερών του Παγασητικού Κόλπου δεν επηρεαζόταν από την είσοδο σε αυτόν νερών από την Κάρλα
- Το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει επειδή έπρεπε να εκτονωθεί η πλημμυρική κατάσταση. Επίσης, αναφέρεται ότι το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο Νόμος.
Το πολυσέλιδο πόρισμα εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου και μάλιστα υποβλήθηκε και στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Με απόφαση δύο ανεξάρτητων εισαγγελικών λειτουργών, κρίθηκε ότι στην τότε συγκυρία δεν υπήρχε πρόβλημα και η μήνυση του δημάρχου τέθηκε στο αρχείο.

Το πόρισμα δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, παρά μόνο πρόσφατα και με αφορμή το φαινόμενο των νεκρών ψαριών, εξαιτίας του οποίου έχει ξεκινήσει ξανά δημόσιος διάλογος για το θυρόφραγμα της Κάρλας.

Θα μπορούσε όμως, αν δημοσιοποιούνταν, να αποτρέψει τη συζήτηση που έγινε με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, οπότε και «φωνές» μιλούσαν, χωρίς στοιχεία, για επιμόλυνση του Παγασητικού από την Κάρλα, με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της περιοχής και τη δημιουργία σύγχυσης στους πολίτες για το αν θα έπρεπε να κολυμπούν ή όχι στις ακτές του Παγασητικού που πριν την εμφάνιση των νεκρών ψαριών, είχαν χαρακτηριστεί ως «εξαιρετικής ποιότητας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ