SLCM-N
ΗΠΑ

Πυρηνικός Αρμαγεδδών-Ο Τραμπ ενέκρινε νέο υποθαλάσσιο πυρηνικό πύραυλο κρουζ που υπόσχεται να «σώσει» τον κόσμο από Παγκόσμιο Πόλεμο

Από τότε που η Ρωσία εκτόξευσε τον νέο της βαλλιστικό πύραυλο κατά της ουκρανικής πόλης Ντνίπρο, ο διεθνής τύπος επανέφερε στο προσκήνιο τα πυρηνικά εξοπλιστικά προγράμματα των συνήθων υπόπτων: της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.

Ειδικά η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, μίας και αυτή η χώρα ηγείται της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, στην οποία αποτελεί μέρος και η Ελλάδα. Πώς θα κινηθεί άραγε ο Τραμπ όταν αναλάβει τα ηνία του κράτους τον Ιανουάριο του 2025;  

Ο Τραμπ Ξεκίνησε το πρόγραμμα SLCM-N

Αν και είναι άγνωστη η στάση που θα κρατήσει ο Τραμπ την ερχόμενη προεδρική θητεία του αναφορικά με τα πυρηνικά εξοπλιστικά προγράμματα του Πενταγώνου, να ανακαλέσουμε πως στην προηγούμενη θητεία του είχε δώσει το πράσινο φως για έναν επαναστατικό πυρηνικό πύραυλο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Ο λόγος για τον SLCM-N, έναν πύραυλο κρουζ που εκτοξεύεται υποθαλάσσια και μπορεί να εξοπλιστεί με πυρηνικές κεφαλές για πρόκληση τρομερής καταστροφής. 

Η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιτάχυνση της ανάπτυξης αυτού του πολλά υποσχόμενου όπλου, το οποίο ναι μεν είναι πυρηνικό όπλο αλλά δεν είναι στρατηγικό (αλλά τακτικό).

Αυτό σημαίνει πως ο πύραυλος SLCM-N θα μπορούσε να δώσει μία επιπλέον αποτρεπτική δυνατότητα στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, χωρίς όμως να απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια όσο ένας πυρηνικά οπλισμένος βαλλιστικός πύραυλος.

Να αναφέρουμε πάντως πως το SLCM-N είναι ένα αρκετά δαπανηρό πρόγραμμα, το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε να ακυρωθεί το 2022. Αν ο Τραμπ δώσει το πράσινο φως για την συνέχισή του, τότε ο πύραυλος αναμένεται να υιοθετηθεί τα επόμενα χρόνια.

Ο SLCM-N, όταν και εάν γίνει επιχειρησιακός, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του οπλοστασίου των αμερικανικών επιθετικών υποβρυχίων. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει αντίστοιχο όπλο στον κόσμο, ωστόσο η Ουάσιγκτον, η Μόσχα και το Πεκίνο επιχειρούν ισχυρότερους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους υποβρύχιας εκτόξευσης.

Όπως προαναφέραμε, οι πύραυλοι SLCM-N δεν θα εξοπλίζονται με μεγάλες πυρηνικές κεφαλές. 

«Θα ήταν μία ιδανική επιλογή για να απαντούσαμε σε μία εχθρική πυρηνική επίθεση μικρής κλίμακας» σχολίασε ένας Αμερικανός στρατιωτικός ειδικός.

Πράγματι, η Ρωσία διαθέτει υπερσύγχρονους πυραύλους κρουζ που μπορούν να εξοπλιστούν με μικρές πυρηνικές κεφαλές. Ακόμη και οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς Iskander επιδεικνύουν αυτήν την δυνατότητα. Οπότε είναι λογικό που οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δώσουν μία τέτοια επιλογή και στον υποβρύχιο στόλο τους, ο οποίος μπορεί να πλεύσει σχεδόν σε όλον τον κόσμο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ