Λίγες ημέρες πριν αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει σήμερα το πρόγραμμά του για τον εμβολιασμό και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας με πακέτο που μπορεί να υπερβαίνει τα 1,5 δισ. δολάρια – Θα προτείνει περισσότερα χρήματα προς τις Πολιτείες για την αναθέρμανση της οικονομίας
Εκατό εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κορωνοϊό μέσα στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησής του, στήριξη στις Πολιτείες και πακέτο ανάκαμψης που υπερβαίνει τα 1,5 δισ. δολάρια αλλά και την εισαγωγή μέτρων για τήρηση κοινωνικών αποστάσεων, χρήση μασκών και αποφυγή εσωτερικών συγκεντρώσεων αναμένεται ότι θα εξαγγείλει σήμερα ο Τζο Μπάιντεν, λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η διαχείριση της πανδημίας έχει τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής του Μπάιντεν, ήδη από την προεκλογική περίοδο και σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης από τις ΗΠΑ. Την ημέρα που ο Μπάιντεν θα ορκιστεί, θα έχει περάσει ένας ακριβώς χρόνος από την επίσημη καταγραφή του πρώτου κρούσματος στη χώρα, που σήμερα μετρά πάνω από 384.000 νεκρούς λόγω της πανδημίας.
Στο επίκεντρων των ανακοινώσεων του Τζο Μπάιντεν είναι μια καμπάνια μαζικού εμβολιασμού και στενότερο συντονισμό σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ελπίζω ότι με μια πολυδιάστατη στρατηγική, την οποία θα ανακοινώσει στην ομιλία του, θα θέσει τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης μέχρι το τέλος των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησής του. «Θα είναι δύσκολο» παραδέχθηκε ο Μπάιντεν τη Δευτέρα, όταν έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου. «Δεν θα είναι εύκολο. Αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.
Το πρόγραμμά του προβλέπει την εστίαση με πειθαρχία στον εμβολιασμό, κάτι που μπορεί μεν να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά ως διαδικασία χρειάζεται πολλά για να γίνει. Επίσης, ο Μπάιντεν θα ζητήσει από τους Αμερικανούς να βάλουν στην άκρη την κόπωσή τους από την πανδημία και να δεσμευτούν εκ νέου στο να φορούν μάσκες, να τηρούν τις αποστάσεις και να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα όταν είναι μεγάλες. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους τα μέτρα αποστασιοποίησης παραμένουν ο πιο βέβαιος τρόπος για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Σύμφωνα με το Associated Press, ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει ότι ζητά από το Κογκρέσο να δώσει περισσότερα χρήματα στις Πολιτείες, με στόχο να συνεισφέρει στις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της πανδημίας και να ενισχύσει τα άδεια ταμεία, προκειμένου να πληρώσουν βασικές υπηρεσίες. Ήδη, οι δημοκρατικοί είναι πρόθυμοι να στηρίξουν οικονομικά κίνητρα 2.000 δολαρίων στους Αμερικανούς. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ έχει δηλώσει ότι το πακέτο Biden κατά της Covid-19 θα είναι η προτεραιότητα αυτόν τον χρόνο.
Παράλληλα, αναμένεται ότι θα ανακοινώσει οικονομικό πακέτο που μπορεί να υπερβαίνει και τα 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ έμφαση θα δοθεί και στις μειοψηφικές κοινότητες της χώρας.
Πάντως, πολλοί ειδικοί σημειώνουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μπάιντεν θα είναι να κερδίσει τους Αμερικανούς να ακολουθήσουν την ηγεσία του.
Ένα μήνα μετά τον πρώτο εμβολιασμό, η εκστρατεία εξελίσσεται πολύ αργά. Ο Μπάιντεν σκοπεύει να επιταχύνει τη διαδικασία με την παροχή περισσότερων εμβολίων και με τη στενή συνεργασία πολιτειακών και τοπικών κοινοτήτων, προκειμένου να φτάσουν οι δόσεις πιο γρήγορα στους πολίτες. Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε το εμβόλιο στις πολιτείες και έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς. Ωστόσο, άφησε πολλές πρωτοβουλίες σε πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους να οργανώσουν τη δική τους εκστρατεία.
Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει θέσει ως στόχο να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις στις πρώτες 100 ημέρες. Ο ρυθμός αυτή τη στιγμή είναι περίπου 1 εκατομμύριο δόσεις την ημέρα, ωστόσο για να πιάσει τον στόχο, θα πρέπει να διπλασιαστεί.
Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική Μπάιντεν βρίσκεται στον αντίποδα των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ ότι ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί μόνος του.
Θετικά αντιδρούν οι αγορές
Εν αναμονή της ορκωμοσίας, οι αγορές φαίνεται ότι αντιδρούν θετικά, καθώς οι συνεδριάσεις των δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου βαδίζουν σε καθεστώς ομαλοποίησης.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος θα είναι πιο σταθερός και πιο παραδοσιακός στην άσκηση των καθηκόντων του από τον προκάτοχό του, που προκάλεσε μεγάλη αστάθεια στους δείκτες.
Από την ημέρα της εκλογής του Μπάιντεν, το χρηματιστήριο έχει κερδίσει περίπου 13%. Ωστόσο η αγορά δεν περιμένει ότι η ορκωμοσία του θα οδηγήσει στο τέλος της αβεβαιότητας, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι τα κέρδη θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης. Μετά τις 20 Ιανουαρίου, οι εκτιμήσεις μιλούν για ανοδικές τάσεις του χρηματιστηρίου, πιθανών με πιο χαμηλές ταχύτητες.