Κόσμος

Ο Ερντογάν ζητά τηλεφωνική συνάντηση με Μπάιντεν αλλά... "η κλήση προωθείται"

Με μόλις επτά ημέρες έως ότου αναλάβει το αξίωμα ο Τζο Μπάιντεν, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τηλεφωνική κλήση, ένα ασυνήθιστο χτύπημα για έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Τρία άτομα που είναι γνώστες του ζητήματος, δήλωσαν στο Middle East Eye ότι το γραφείο του Ερντογάν ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν τον περασμένο μήνα, αλλά εβδομάδες αργότερα δεν έχει κανονιστεί μια συνομιλία.

Η απόφαση του Μπάιντεν να μην σηκώσει το τηλέφωνο δεν προκαλεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλιά του πέρυσι στους New York Times, όπου είπε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση απέναντι στον Ερντογάν και να υποστηρίξει την τουρκική αντιπολίτευση.

Ο Ερντογάν επίσης δεν ήταν πολύ ένθερμος στο να συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις 3 Νοεμβρίου, καθώς η Άγκυρα είχε στο νου της τις θερμές σχέσεις της με την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ο τελευταίος παγκόσμιος ηγέτης που το έκανε, σε ένα μήνυμα που εστάλη τον Νοέμβριο.

Τόσο η ομάδα του Μπάιντεν όσο και η τουρκική προεδρία απέφυγαν να δώσουν στο Middle East Eye άμεσες απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το θέμα…

Πέρα από το ζήτημα της τηλεφωνικής κλήσης, Τούρκοι αξιωματούχοι στην Άγκυρα έχουν δηλώσει δημόσια ότι είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν μια εποικοδομητική σχέση με τη νέα κυβέρνηση.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο επικεφαλής σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ερντογάν, δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση την Κυριακή ότι οι επαφές της Άγκυρας με την ομάδα του Μπάιντεν που ασχολείται με την μεταβίβαση της εξουσίας, ήταν «πολύ θετικές».

«Λένε ότι θέλουν να αναπτύξουν καλές σχέσεις με την Τουρκία και να γυρίσουν μια νέα σελίδα», πρόσθεσε ο Καλίν.

Ωστόσο, η απροθυμία του να μιλήσει με τον Ερντογάν, ενώ καλεί όλους τους ηγέτες των μεγάλων συμμάχων, από τη Νότια Κορέα έως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, υποδηλώνει ότι ο Μπάιντεν δεν θα δείξει σπουδή να γυρίσει αυτή την σελίδα σελίδα με την τουρκική κυβέρνηση, σημειώνει το Middle East Eye.

«Όλοι καταλαβαίνουν τη σημασία της Τουρκίας για αυτό το μέρος του κόσμου, και η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει επίσης να έχει μια σχέση χωρίς προβλήματα με την Άγκυρα», δήλωσε στο Middle East Eye ο Asli Aydintasbas, ανώτερος πολιτικός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR. «Υπάρχουν όμως εκκρεμή ζητήματα και μια τοξική αφήγηση στους διμερείς δεσμούς.»

Ο Aydintasbas είπε ότι το πρώτο ένστικτο της νέας διοίκησης θα είναι να έχει μια μικρή απόσταση στη σχέση: «Ούτε υποστηρίζει την Τουρκία ως πρότυπο για την περιοχή ούτε βάζει στο στόχαστρο την Τουρκία ως γεωπολιτικό ταραχοποιό. Απλώς ουδετερότητα και απόσταση. »

Η προσωπική ιστορία του Μπάιντεν και του Ερντογάν ανάγεται στο 2011, όταν ο τότε αντιπρόεδρος επισκέφθηκε τον Τούρκο Πρόεδρο στην προσωπική του κατοικία αφού είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ομπάμα, ο Μπάιντεν έπαιξε το ρόλο του συνομιλητή, διοχετεύοντας τα μηνύματα δυσαρέσκειας του Ερντογάν στη διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο, προς το τέλος της διοίκησης, ο Μπάιντεν αναγκάστηκε να ζητήσει δύο φορές συγγνώμη από τον Ερντογάν επειδή προκάλεσε την οργή του.

Το 2014, ο Μπάιντεν κατηγόρησε την Τουρκία και τα ΗΑΕ για την ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους μέσω των πολιτικών τους, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αποτυχία της Άγκυρας να σφραγίσει τα σύνορα για να αποτρέψει τη ροή ξένων μαχητών στη Συρία. Ένας θυμωμένος Ερντογάν είπε εις απάντηση ότι ο Μπάιντεν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, διαφορετικά θα γίνει «ιστορία για αυτόν» (σσ θα πρέπει να τον ξεχάσει, να διακόψουν τις σχέσεις). Και ο αντιπρόεδρος το έπραξε.

Στη συνέχεια, το 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Άγκυρα, ο Μπάιντεν επισκέφτηκε τον Ερντογάν και ζήτησε συγγνώμη δημοσίως για το ότι δεν έκανε ταξίδι νωρίτερα, δείχνοντας την υποστήριξή του στην τουρκική κυβέρνηση.

Αλλά τα θερμά συναισθήματα του Μπάιντεν – συνεχίζει το Middle East Eye – άρχισαν να αλλάζουν εκτός γραφείου, ειδικά όταν η Τουρκία πραγματοποίησε επίθεση τον Οκτώβριο του 2019 εναντίον των Κούρδων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη Συρία.

«Η Τουρκία είναι το πραγματικό πρόβλημα εδώ», είπε ο Μπάιντεν εκείνη τη στιγμή, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης για το Δημοκρατικό Κόμμα. «Θα έκανα μια  συνομιλία με τον Ερντογάν και θα τον ενημέρωνα ότι θα πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για αυτό που έχει κάνει», είχε προσθέσει.

Τούρκοι αξιωματούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη του Τραμπ στις περιφερειακές πολιτικές της.

Ο Ερντογάν είχε ήδη κάνει μια σειρά από διαβήματα προς το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα ώστε να έχει χώροι για ελιγμούς, ενόψει της ορκωμοσίας του Μπάιντεν την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ