Μπάιντεν και Ερντογάν
ΗΠΑ

"Γυρνούν σελίδα" οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας με τον Μπάϊντεν Πρόεδρο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον επερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αναμένει σημαντικά από την Άγκυρα να ενεργήσει ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, καθώς η Ουάσιγκτον θα ήταν υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία.

Αυτό δήλωσε ο Οzgür Ünlühisarcıklı, διευθυντής του γερμανικού ταμείου Marshall του γραφείου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, στη Φωνή της Αμερικής την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα καθορίσουν τη διμερή σχέση, δήλωσε ο Ünlühisarcıklı, αλλά η πορεία τους θα καθορίσει πώς εφαρμόζονται οι κυρώσεις.

Στις 14 Δεκεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Τουρκικής Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και αρκετών κορυφαίων αξιωματούχων για το ρόλο τους στην απόκτηση ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400

Οι κυρώσεις εφαρμόστηκαν βάσει του νόμου Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), που στοχεύει χώρες που προμηθεύονται ρωσικά οπλικά συστήματα.

Τα ρωσικά όπλα θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία των σχέσεων Τουρκίας-Αμερικής και η ατζέντα τόσο του Μπάιντεν, όσο και της Τουρκίας θα ήταν να τερματίσει τη διαδικασία κυρώσεων εάν είναι δυνατόν, δήλωσε ο Ünlühisarcıklı.

Το ότι οι κυρώσεις εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ θα μπορούσε να δώσει στον Μπάιντεν την ευκαιρία να ανοίξει μία νέα σελίδα ή να ξεκινήσει έναν θετικό κύκλο για τις σχέσεις, είπε.

«Ίσως το πρώτο βήμα που αναμένεται από την Άγκυρα θα ήταν να εγκαταλείψει τη διαδικασία προσέγγισης με τη Ρωσία και να γυρίσει ξανά στη διατλαντική συμμαχία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η μόνη κυρίαρχη πολιτική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική αυτή τη στιγμή ήταν να φέρει τις σχέσεις με την Ευρώπη πιο κοντά, δηλαδή να ενισχύσει ξανά τη διατλαντική συνεργασία.

Αν και η Κύπρος δεν είναι χώρα του ΝΑΤΟ, μπορεί επίσης να αναμένεται ότι ο Μπάιντεν θα ενθαρρύνει την Τουρκία και την Κύπρο να συνεργαστούν για τη μείωση των εντάσεων στη Μεσόγειο, είπε.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα για τον Biden θα είναι η υπόθεση Halkbank. Ο Ünlühisarcıklıoğlu είπε ότι η υπόθεση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Μάρτιο μετά τις εκλογές της επιτροπής.

Ένας από τους μεγαλύτερους κρατικούς δανειστές της Τουρκίας, η Halkbank κατηγορείται για ξέπλυμα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξ ονόματος της ιρανικής κυβέρνησης και άλλων συνδεδεμένων ιδρυμάτων μεταξύ του 2010 και του 2016.

Η τουρκική κυβέρνηση θα έχει ακόμα στο τραπέζι την έκδοση του Fethullah Gülen, ενός μουσουλμάνου κληρικού που ζει σε αυτοεπιβαλλόμενη εξορία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον οποίο η Τουρκία θεωρεί υπεύθυνο για αρκετές απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης και τις προσπάθειες της χώρας κατά των κουρδικών δυνάμεων στην Τουρκία και τη Συρία σύμφωνα με τον Ünlühisarcıklıoğlu.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Άγκυρα κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση ότι υποστηρίζει τη Συριακή κουρδική ομάδα Λαϊκές μονάδες προστασίας (YPG), την οποία υποστηρίζει ότι συνδέεται άμεσα με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Το PKK αγωνίζεται στο τουρκικό έδαφος για περισσότερα από 30 χρόνια και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το YPG δεν έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από κανέναν, εκτός από την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει στείλει πολλαπλά αιτήματα έκδοσης για τον Γκουλέν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, βάσει της φερόμενης εμπλοκής του στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

https://youtu.be/4wZEt6W8jhk

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ