Τεράστιο ''χαστούκι'' έλαβε χώρα πριν λίγες ώρες για τους Τραμπ και Ρ. Τ Ερντογάν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το αμυντικό νομοσχέδιο δαπανών για το οποίο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο, όπως αναφέρει το cbsnews.com.
Ενώ η ΕΕ κάνει πως δεν βλέπει τις τουρκικές προκλήσεις, στις ΗΠΑ φαίνεται πως κάποιοι επτέλους ''ξύπνησαν''.
Τώρα πρέπει να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου αναμένεται και πάλι μεγάλη αποδοχή του νομοσχεδίου για την άμυνα. Αναμένεται να περάσει με πλειοψηφία της τάξης του 75%.
Ο Αμερικανός Πλανητάρχης απείλησε να καταθέσει βέτο στο νομοσχέδιο (National Defense Authorization Act) επειδή δεν καταργήθηκε από αυτό μια “ασπίδα” αστικής ευθύνης για τις εταιρείες κοινωνικών μέσων.
Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί υποστηρικτές του νομοσχεδίου ήλπιζαν σε ένα ισχυρό αποτέλεσμα, που θα μπορούσε να νικήσει το πιθανό βέτο του Προέδρου. Τα κατάφεραν με 355 ψήφους υπέρ και 78 κατά. Έτσι ψηφίστηκε ο νόμος για την εθνική άμυνα του 2021, ένας νόμος που αφορά τις δαπάνες του επόμενου έτους για στρατιωτικά και άλλα εθνικά προγράμματα ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του 2021 προβλέπει -μεταξύ άλλων- την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.
Το νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό του νόμου CAATSA). Ως εκ τούτου ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.
«Η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί ‘σημαντική συναλλαγή’ όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ…Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021), ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400», αναφέρεται χαρακτηριστικά.