ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει προσέγγιση με την Τουρκία

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν φαίνεται ότι έχει καταλήξει στις επιλογές του για την κυβέρνηση του ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2021.

Μεταξύ αυτών που επιλέχθηκαν περιλαμβάνονται ο πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Α. Μπλίνκεν και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να είναι ο υποψήφιος του Μπάιντεν για την θέση του ΥΠΕΞ και ο Σάλιβαν για την θέση του ΥΠΑΜ στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπλίνκεν έχει πολύ καλή εμπειρία με την Τουρκία. Ο ίδιος είχε συνοδεύσει  τον Αύγουστο του 2016 τον τότε Αντιπρόεδρο Μπάιντεν στην Άγκυρα, ένα μήνα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου και οι δύο είχαν εκφράσει την αμέριστη δέσμευση των ΗΠΑ στην χώρα αυτή.

Αφότου ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος, ο Μπλίνκεν επέκρινε την πολιτική του νέου προέδρου προς την Τουρκία, ιδιαίτερα στη Συρία, ενώ ενθάρρυνε την Ουάσινγκτον να συνεχίσει να υποστηρίζει τους Κούρδους της Συρίας, ανεξάρτητα από τις ανησυχίες της Τουρκίας.

Με τον Μπλίνκεν ως ΥΠΕΞ και τον Σάλιβαν ΥΠΑΜ στον Λευκό Οίκο, το περίγραμμα της πιθανής προσέγγισης του Μπάιντεν στην Τουρκία έχει γίνει πιο ξεκάθαρο ως προς την μελλοντική στάση των ΗΠΑ που θα είναι πάνω κάτω η ίδια αφού η Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον.

Ο Σάλλιβαν  υποστηρίζει εδώ και χρόνια μια πιο ξεκάθαρη, αλλά και πιο συναλλακτική προσέγγιση με την Άγκυρα, ενώ ο Μπλίνκεν στηρίζει μια στάση που θα ωθήσει τις ΗΠΑ να διεκδικήσουν έντονα τα δικά τους συμφέροντα στις σχέσεις τους με Τούρκους αξιωματούχους.

Σε ένα άρθρο του Μπλίνκεν στο Politico που συνγράφτηκε με τον πρώην Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία Eric Edelman τον Φεβρουάριο του 2018, αναφέρονταν ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να ακολουθήσουν μια "σαφή και σκληρή προσέγγιση προς την Τουρκία", αφού ο Ερντογάν απείλησε να επιτεθεί στις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία.

"Η μακροχρόνια τάση των ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν προσεκτικά την Τουρκία, έχει πείσει τον Ερντογάν ότι η Ουάσιγκτον βλέπει τη σχέση της με την Άγκυρα ως πολύ σημαντική για να αποτύχει. Αυτό αυξάνει μόνο την όρεξή του Τούρκου προέδρου για προκλήσεις και επομένως το ενδεχόμενο σύγκρουσης”, τόνιζε ο Μπλίνκεν.

Ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ είναι οπαδός των αποτελεσματικών κυρώσεων ενάντια στην τουρκική αδιαλλαξία με κύριο σκοπό την αποθάρρυνση της περαιτέρω επιθετικότητας των Τούρκων εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων.

Όσον αφορά την αγορά των πυραύλων S-400 από την Τουρκία και τη συνεργασία της με τη Ρωσία , ο Σάλλιβαν τόνισε σε παρατηρήσεις του στο Ινστιτούτο Ειρήνης των ΗΠΑ (USIP) ότι, αυτή η σχέση πιθανότατα θα συνεχιστεί στην τρέχουσα μορφή της, αλλά η Ουάσιγκτον πρέπει να ξεκαθαρίσει τους κινδύνους προς τους αντιπάλους της από την χρήση ρωσικών όπλων.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να είναι υπεύθυνη στις διαπραγματεύσεις της με τους Κούρδους στην επικράτειά της, και ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για να διαχωρίσουν το κουρδικό YPG από το PKK, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις τουρκο-κουρδικές συνομιλίες.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι Κούρδοι θα πρέπει να να είναι πιο λογικοί στα αιτήματά τους για αυτονομία, και ότι "πρέπει να είναι διαφανείς με τους Τούρκους σε όλα τα θέματα και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες τους".

"Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για να δείξουν στην Τουρκία ότι η πορεία που ακολουθεί έχει αρχίσει να δημιουργεί σημαντικάς επιχειρησιακά προβλήματα , καθώς και πολιτικές και διπλωματικές προκλήσεις", δήλωσε ο Σάλιβαν.

Ωστόσο, η υποστηριζόμενη προσέγγιση του Σάλιβαν στην Τουρκία αποσκοπεί λιγότερο στην τιμωρία της, όπως πολλοί στο Κογκρέσο επιθυμούν διακαώς, και αφορά περισσότερο έναν τρόπο που θα κατανοεί η Άγκυρα.

Αυτές οι απόψεις των δύο υποψηφίων αξιωματούχων ταιριάζουν πολύ καλά με τις απόψεις του Μπάιντεν, ο οποίος είναι πιστός οπαδός της ξεκάθαρης και ειλικρινής προσέγγισης στην εξωτερική πολιτική.

Σε μια συνέντευξη του 2016, ο Μπάιντεν περιέγραψε τη φιλοσοφία του, δίνοντας  έμφαση στην προσωπική σχέση με ομολόγους του όπως ο Ερντογάν, μια στάση την οποία ο ίδιος τείνει να προτιμά.

"Όλα εξαρτώνται από την προσωπική συμπεριφορά στην εξωτερική πολιτική", δήλωσε ο Μπάιντεν στον Steve Clemons του Atlantic για τις πεποιθήσεις του για την εξωτερική πολιτική.

Τον Ιούλιο, ο Μπλίνκεν δήλωσε σε διάλεξη στο Ινστιτούτο Hudson ότι η προσωπική εμπειρία του Μπάιντεν με τον Ερντογάν έδειξε ότι η διαπροσωπική διπλωματία είναι η πιο αποτελεσματική όταν ασχολείται κάποιος με τον Τούρκο ηγέτη, κάτι ανάλογο όμως υλοποιούσε  και ο Τραμπ .

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζοντας το πιθανό σχήμα μιας κυβέρνησης του Μπάιντεν εξέφρασαν αμφιβολίες τόσο για τον Μπλίνκεν όσο και για τον Σάλιβαν επειδή διαθέτουν την δική τους άποψη στην Ουάσινγκτον, αλλά μάλλον " ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα".

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν δημόσια ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν με την νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι αναμένουν δείγμα γραφής και από την νέα αντιπρόεδρο.

Μιλώντας στο Διεθνές Φόρουμ Ασφαλείας του Χάλιφαξ το Σαββατοκύριακο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χούλουσι Ακάρ δήλωσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τη κυβέρνηση του Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κακά τα ψέμματα, Μπάιντεν και Ερντογάν γνωρίζονται καλά από παλαιά κάτω από δύσκολες συνθήκες όπως το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Εκτίμηση πολλών ειδικών είναι ότι ο Ερντογάν θα συνεχίζει να “βασιλεύει” αφού οι ΗΠΑ θέλουν απεγνωσμένα την Τουρκία εντός ΝΑΤΟ, ασχέτως αν ο Τούρκος πρόεδρος έχει “κουνήσει μαντίλι” με τις πράξεις του.

Γενικά όλες οι μεγάλες χώρες, Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία συμπλέουν με τον Τούρκο πρόεδρο που ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει από όλους τους ηγέτες με την “προσωπική πολιτική” του.

Η Τουρκία ομιλεί ισότιμα με μεγάλες δυνάμεις στον πλανήτη και κινείται με νεο-οθωμανικά κριτήρια, μέχρι κάποια στιγμή να αποφασίσουν όλοι αυτοί να την “τεμαχίσουν”, για τα δικά τους και μόνο συμφέροντα βέβαια.

Η Ελλάδα δεν έχει να αναμένει καμία βοήθεια από κανέναν και από πουθενά, για αυτό και θα πρέπει να συνεχίσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα και την διπλωματική “επίθεση” σε ακόμα πιο μεγάλο βαθμό, διότι πιθανότατα θα έχουμε εξελίξεις στην περιοχή μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ