Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Άγκυρα ξεκίνησε τα παρακάλια στον Μπάιντεν: ''Θέλουμε τα F-35''

Τα πάνω κάτω φέρνει για την Τουρκία η πιθανή αγορά των υπερμαχητικών αεροσκαφών F-35 για την ελληνική πολεμική αεροπορία, αφού ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι “αυτός και η χώρα του ανυπομονούν να συνεργαστούν με την νέα κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες".

Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει πολλά, πάρα πολλά για να αποφύγει τον σκόπελο των σοβαρών αμερικανικών κυρώσεων.
 
«Θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με τους ομολόγους μας στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ακάρ σε συνέντευξή του στο Διεθνές Φόρουμ Ασφαλείας του Χάλιφαξ.

Είναι τέτοιος ο αντίκτυπος της ελληνικής κίνησης με την επιστολή για την πρόθεση αγοράς μαχητικών 5ης γενιάς, που ο Ακάρ “σβήνει” τα πάντα με τις ΗΠΑ παίζοντας το γνωστό του ανατολίτικο παιχνίδι.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τουρκος υπουργός άμυνας αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στους ρωσικούς πυραύλους S-400, η αγορά των οποίων ώθησε την Ουάσινγκτον να εκδιώξει την Άγκυρα από το πρόγραμμα μαχητικών F-35, τόνισε ότι αποτελεί για τον ίδιο θέμα ήσσονος σημασίας.

"Παρακαλώ λάβετε υπόψη ότι ο μόνος μας στόχος είναι να παρέχουμε ασφάλεια για 83 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες και τη χώρα μας. Αυτό είναι", επέμεινε ο ίδιος.

Στην συνέχεια εισήλθε στο “ψητό” αφού πρόσθεσε ότι τα αεροσκάφη F-35 είναι "εξίσου ζωτικής σημασίας για την Τουρκία και  για τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Ο ίδιος ψέλλισε τις προηγούμενες προσφορές της χώρας του  για την επίλυση της διαφοράς, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής μιας τεχνικής επιτροπής για την αξιολόγηση τυχόν κινδύνων από τους S-400 στο ΝΑΤΟ, ενώ ενθάρρυνε επίσης τις Η.Π.Α. να αφήσουν οποιαδήποτε συζήτηση για κυρώσεις.

"Πρέπει να αποφύγουμε τη γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων που δεν είναι τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση των διαφορών μεταξύ σχεδόν 70 ετών συμμάχων", δήλωσε ο Ακάρ.

Ωστόσο, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν, Μάικλ Κάρπεντερ δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία εάν επιλέξει να παραιτηθεί από τους S-400 και ακολουθήσει μια λιγότερο επιβλαβή εξωτερική πολιτική.

https://www.youtube.com/watch?v=MENw5W66O3g

Για την ανατολική Μεσόγειο και τις απειλές κατά Ελλάδος και Κύπρου, ο Ακάρ επανέλαβε τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν στο φόρουμ το Σάββατο.

Ο Ερντογάν μιλώντας στο φόρουμ, αρνήθηκε ότι η Τουρκία ακολουθεί μια «αυτόνομη» εξωτερική πολιτική, αλλά επέκρινε  Ελλάδα και Κύπρο για την άρνηση πρόσβασης της Τουρκίας σε φυσικούς πόρους στην περιοχή.

Αμερικανοί ειδικοί ανέφεραν ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν έκανε μερικές σημαντικές αλλαγές, ήταν για να προσαρμοστεί ώστε να εξυπηρετήσει την νέα κυβέρνηση Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κύρια εκτίμηση για την Τουρκία είναι ότι θα θελήσει να παραδώσει την τεχνολογία των S-400 στην Ουάσιγκτον με αντάλλαγμα την είσοδο εκ νέου στο πρόγραμμα των F-35.

Οι Ρώσοι, έχοντας κατά νου αυτό το σοβαρό ενδεχόμενο έχουν στείλει αρκετά υποβαθμισμένη έκδοση των πυραύλων S-400 στην Άγκυρα, που τρέμει την ελληνική αεροπορική υπεροχή σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, για αυτό και θα κάνει τα πάντα κατά της χώρας μας.

Οι Τούρκοι έχουν γονατίσει από οικονομικής απόψεως και αναζητούν εναγωνίως οικονομικές λύσεις, ενώ μέχρι στιγμής μόνο η Κίνα καλύπτει κάποιες ανάγκες της χώρας, της οποίας ο λαός θα τρώει “κεφτεδάκια” χωρίς κιμά όπως διαφήμιζε η τουρκική τηλεόραση.        

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ