ΗΠΑ

Δολοφονία Κένεντι: Η Τζάκι και όλες οι άλλες θεωρίες συνωμοσίας

Ήταν 22 Νοεμβρίου του 1963 και ώρα 12:30 στο Ντάλας των ΗΠΑ. Ένας ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ πέφτει θύμα δολοφονικής επίθεσης. Λεπτομέρεια: Ήταν ίσως ο πιο δημοφιλής, λαοπρόβλητος και "χολιγουντιανός" πρόεδρος στην ιστορία, ο ιδανικός ηγέτης για τη νέα εποχή που μόλις είχε ανατείλει. Η γιορτινή ατμόσφαιρα για την υποδοχή του προεδρικού ζεύγους, του Τζον και της Τζάκι Κένεντι - δίνει γρήγορα τη θέση της στον πανικό, το χάος, το θρήνο.

Ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, πέφτει νεκρός από τις σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή και η δολοφονία καταγράφεται και αυτή καρέ - καρέ από τις κάμερες. Ο Κένεντι να γέρνει, το κρανίο του να διαλύεται, ο ίδιος να σωριάζεται στην αγκαλιά της γυναίκας του, το ροζ ταγέρ της να βάφεται με αίμα...

Η δολοφονία καταγράφηκε μεν, όχι όμως και ο δολοφόνος. Που σύμφωνα με το τελικό πόρισμα της κυβέρνησης ήταν ένας και μόνο ένας: Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ (που επίσης λίγη ώρα αργότερα δολοφονηθεί με πυροβολισμό εξ' επαφής). Τα συστατικά αυτά είναι αρκετά για να κάνουν τις θεωρίες συνωμοσίας να οργιάζουν. Ήταν η CIA, ήταν η Μαφία, ήταν οι Σοβιετικοί, ήταν οι Κουβανοί, ήταν ακόμη και... η ίδια η Τζάκι.

Το γεγονός ότι οι έρευνες ήταν λειψές και προβληματικές από την αρχή δεν διευκόλυνε τα πράγματα. Ούτε και ότι τα πιο απόρρητα αρχεία δεν έχουν ακόμη αποχαρακτηριστεί. Μέχρι τότε, κάθε χρόνο οι θεωρίες συνωμοσίας για τη δολοφονία του Κένενι θα οργιάζουν. 

Οι πιο σημαντικές από τις θεωρίες συνωμοσίας:

Τον σκότωσε η Τζάκι!

Σύμφωνα με τους "εγκεφάλους" αυτής της θεωρίας, η Τζάκι Κένεντι υπέκυψε στις πιέσεις της CIA και αποφάσισε να δολοφονήσει η ίδια το σύζυγό της,  μη αντέχοντας άλλο τις εξωσυζυγικές σχέσεις του και ιδιαίτερα τη φημολογούμενη σχέση του με την Μέριλιν Μονρόε.

Οι υποστηρικτές της θεωρίας, επικαλούνται ακόμη ένα βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας του JFK, στο οποίο η Τζάκι φαίνεται σαν να κρατάει "κάτι μεταλλικό", ενώ βρίσκεται στην προεδρική λιμουζίνα δίπλα στο σύζυγό της, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο βιβλίο του "Murder in Dealey Plaza", ο καιθηγητής Τζέιμς Φέιζερ υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πυροβολήθηκε εξ' επαφής. Παρά το γεγονός ότι δεν κατονομάζει την "πρώτη κυρία", οι θιασώτες αυτής της θεωρίας εκτιμούν ότι κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να έχει αυτή τη δυνατότητα πέρα από εκείνη.

Η ανάλυση του βίντεο, σύμφωνα πάντα με τους υποστηρικτές  αυτής της θεωρίας, δείχνει τις ακριβείς κινήσεις της Τζάκι να μοιάζουν πολύ "ύποπτες", τόσο όταν στρέφεται προς το μέρος του άνδρα της όταν αυτός μοιάζει να μην αισθάνεται καλά, αλλά κυρίως όταν μετά τον πυροβολισμό επιχείρησε να φύγει από το πίσω μέρος της λιμουζίνας. Στο σημείο αυτό, οι υποστηρικτές της θεωρίας τη βλέπουν να κρατά ένα... "μεταλλικό" αντικείμενο.

https://youtu.be/B-Lj9M3wNPg

Η CIA... πάει με όλα

Η CIA θεωρήθηκε ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία του Τζ. Κένεντι, εξαιτίας τω αποφάσεων του προέδρου για αλλαγές που την αφορούσαν. Έτσι, η CIA και οι υπόλοιπες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως το FBI και το Πεντάγωνο, εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας. Κατά τη συγκεκριμένη θεωρία, η CIA ήθελε να εκδικηθεί τον Κένεντι για την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα, παράλληλα η μυστική υπηρεσία, φοβόταν την πιθανότητα αποδυνάμωσης προς όφελος του Πενταγώνου.

Στο στόχαστρο της μαφίας

Η πιο παλιά θεωρία συνωμοσίας θέλει την Μαφία πίσω από τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι. Όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας, τα αφεντικά της μαφίας φέρεται να εξοργίστηκαν με τον Κένεντι όταν το FBI έβαλε στο στόχαστρο το οργανωμένο έγκλημα υπό την ηγεσία του αδελφού του JFK, του τότε Γενικού Εισαγγελέα Ρόμπερτ Κένεντι. Έτσι, οι "νονοί" έστειλαν τον Τζακ Ρούμπι να δολοφονήσει τον εκτελεστή του JFK, Οσβαλντ προκειμένου να μη γίνει γνωστή η συνωμοσία.

Οι Ρώσοι και η KGB

 Η KGB Η τρίτη θεωρία επικεντρώνεται στον μεγαλύτερο εχθρό των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, και αυτός δεν είναι άλλος από την Σοβιετική Ένωση. Κάπως έτσι, οι ψυχροπολεμικές εντάσεις της εποχής οδήγησαν κάποιους στο συμπέρασμα ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διέταξαν τη δολοφονία του Κένεντι. Ο δράστης Οσβαλντ είχε περάσει δύο χρόνια στην τότε Σοβιετική Ένωση, είχε Ρωσίδα σύζυγο και δεσμούς με σοβιετικούς διπλωμάτες. Μέχρι και σήμερα κυκλοφορεί αυτό το σενάριο που θέλει την KGB να στρατολόγησε τον Όσβαλντ και να τον έβαλε να σκοτώσει τον Κένεντι.

https://youtu.be/Sqk3sdfXFkc

Ο αντιπρόεδρος ήθελε να γίνει πρόεδρος

Μία ακόμη δημοφιλής θεωρία θέλει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, πίσω από τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο ο Λίντον Τζόνσον, αντιπρόεδρος του Κένεντι, ήθελε να ανατρέψει τον πρόεδρο για να αναλάβει την εξουσία ο ίδιος. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Τζόνσον ήθελε να αποκρύψει ένα σκάνδαλο διαφθοράς ή ότι μεγιστάνες της βιομηχανίας τον πλήρωσαν για να δολοφονήσει τον Κένεντι γιατί θεωρούσαν ότι θα εκπροσωπούσε καλύτερα από τον Κένεντι τα συμφέροντά τους. Έτσι, έφτασαν στο συμπέρασμα πως επειδή τον συνόδεψε στο Τέξας και ο ίδιος επιβιβαζόταν σε άλλη λιμουζίνα από του Κένεντι, ήταν εκείνος που διέταξε να τον σκοτώσουν.

Δύο εκτελεστές και... μία ομπρέλα

Μια από τις πιο διάσημες ιδέες που επικρατούν σχετικά με τη δολοφονία του Τζ. Κένεντι είναι αυτή της ύπαρξης δεύτερου εκτελεστή. Κατά τη συγκεκριμένη θεωρία ο δεύτερος εκτελεστής κρυβόταν κάπου ψηλά, με τους περισσότερους από τους υποστηρικτές της να ισχυρίζονται πως εμφανίστηκαν "ύποπτες σκιές, σιλουέτες υποτιθέμενων εκτελεστών και η παρουσία καπνού που εμφανίζονται σε φωτογραφίες και βίντεο ενισχύουν εδώ και χρόνια την υποψία ότι υπήρχε και δεύτερος εκτελεστής πέραν του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ. Ηχογραφήσεις λέγεται ότι αποδεικνύουν πως, πέραν των τριών πυροβολισμών από το τουφέκι του Οσβαλντ, υπήρξε και ένας τέταρτος. Ο τέταρτος πυροβολισμός λέγεται ότι ακούστηκε από ψηλά, από τον δρόμο όπου δολοφονήθηκε ο Κένεντι."

Η τελευταία από τις επικρατέστερες ιδέες για τη δολοφονία του Κένεντι αναφέρεται σ' έναν άνθρωπο, ο οποίος δολοφόνησε τον πρόεδρο με την ομπρέλα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, η ομπρέλα ήταν στην πραγματικότητα όπλο, "βγαλμένο" από ταινία του πράκτορα 007. Έτσι, ο πραγματικός δολοφόνος πέρασε απαρατήρητος και κατάφερε να πυροβολήσει τον Κένεντι στον λαιμό. Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970' η θεωρία καταρρίφθηκε.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ