Κόσμος

Νέο σοκαριστικό βίντεο από τη Μιανμάρ: Κτήρια καταρρέουν και η αγωνία για τους αγνοούμενος κορυφώνεται

Ανείπωτη θλίψη για τους νεκρούς, αγωνία για τους επιζώντες και εικόνες απόλυτης καταστροφής χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στη Μιανμάρ μετά τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ. Τα πλάνα από τη χώρα που επλήγη από το χτύπημα του Εγκέλαδου κάνουν τον γύρο του κόσμου και μεταδίδουν την τραγική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες κάτοικοι.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός μετρά περισσότερους από 1.600 νεκρούς, με τις αρχές να εκτιμούν πως οι απώλειες θα ξεπεράσουν τις 10.000 ενώ την ίδια ώρα, χιλιάδες είναι οι τραυματίες και άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων. Βοήθεια στη Μιανμάρ καταφθάνει από πλήθος χωρών, όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, Ινδονησία.

Νέα βίντεο από τη στιγμή που «χτυπά» ο φονικός σεισμός στη Μιανμάρ

Νέα βίντεο έρχονται στη δημοσιότητα από τη στιγμή που ξέσπασε ο φονικός σεισμός. Αποτυπώνουν την ένταση της δόνησης και καταγραφούν την απόγνωση και τον φόβο των κατοίκων.

Σε ένα απ’ αυτά, φαίνονται τα ράφια ενός καταστήματος να «γκρεμίζονται». Σε κάποιο άλλο, ένα κτήριο ισοπεδώνεται σαν τραπουλόχαρτο, ενώ σε κάποιο τρίτο, ένα κτίσμα κατεδαφίζεται με τον κόσμο που βρίσκεται στο σημείο να τρέχει πανικόβλητος.

Χώρες στέλνουν βοήθεια μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ

Γειτονικές χώρες έστειλαν στη Μιανμάρ πολεμικά πλοία και αεροπλάνα που μετέφεραν είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικό διάσωσης, καθώς η παροχή διεθνούς βοήθειας αυξάνει τους ρυθμούς της μετά τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο μεγαλύτερο μέρος της φτωχής αυτής χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

«Όλα τα στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία, καθώς και οι υγειονομικοί, πρέπει να εργαστούν από κοινού συντονισμένα και αποτελεσματικά προκειμένου να διασφαλίσουν αποτελεσματική ιατρική απόκριση», δήλωσε ο επικεφαλής της χούντας, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Υπαίθριο νοσοκομείο

Εκφράζονται φόβοι ότι δεκάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από κτήρια που κατέρρευσαν σε όλη τη Μανταλέι, όμως στους περισσότερους από αυτούς δεν μπορούν να φθάσουν τα συνεργεία διάσωσης ούτε να τους βγάλουν χωρίς βαριά μηχανήματα, όπως δήλωσαν άλλος ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση και δύο κάτοικοι.

"Άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα κτήρια, (οι διασώστες) δεν μπορούν να τους βγάλουν", δήλωσε ένας κάτοικος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Νοσοκομεία σε περιοχές της κεντρικής και βορειοδυτικής Μιανμάρ, περιλαμβανομένης της Μανταλέι και της Σαγκάινγκ, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στη μαζική εισροή τραυματιών, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη είναι μερικές από τις γειτονικές χώρες που έχουν στείλει είδη πρώτης ανάγκης και συνεργεία διάσωσης, μαζί με βοήθεια και προσωπικό από τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία. Ινδικό στρατιωτικό αεροσκάφος πραγματοποίησε πολλές εξόδους στη Μιανμάρ χθες, Σάββατο, μεταφέροντας, μεταξύ άλλων, εφόδια και πληρώματα έρευνας και διάσωσης στη Νάι Πι Τάου, την πρωτεύουσα, τμήματα της οποίας έχουν καταστραφεί από τον σεισμό. Ο ινδικός στρατός θα βοηθήσει να στηθεί ένα υπαίθριο νοσοκομείο στη Μανταλέι, και δύο πολεμικά πλοία που μεταφέρουν εφόδια κατευθύνονται στην εμπορική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Γιανγκούν, όπως δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

Πολλές κινεζικές ομάδες διάσωσης έφθασαν στη χώρα, μεταξύ των οποίων και μία που διέσχισε τα σύνορα προερχόμενη διά ξηράς από την κινεζική νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, ανέφερε η πρεσβεία της Κίνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μια ομάδα 78 διασωστών από τη Σιγκαπούρη μαζί με σκύλους διάσωσης, επιχειρεί σήμερα στη Μανταλέι, όπως ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ της Μιανμάρ.

Δεν υπάρχουν αρκετοί διασώστες

Ολόκληρη η πόλη Σαγκάινγκ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, καταστράφηκε, δήλωσε ο κάτοικος Χαν Ζιν. "Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι εκτεταμένη καταστροφή, πολλά κτήρια έχουν ισοπεδωθεί", είπε τηλεφωνικώς, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό μετά τον σεισμό και το πόσιμο νερό τελειώνει. "Δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια, και δεν βλέπουμε κανέναν διασώστη".

Από την άλλη πλευρά του ποταμού Ιραουάντι, στη Μανταλέι ένας διασώστης δήλωσε πως οι περισσότερες επιχειρήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας πραγματοποιούνται από μικρές, αυτοοργανωμένες ομάδες κατοίκων που δεν έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό. "Προσεγγίζουμε τα κτήρια που κατέρρευσαν, αλλά μερικές δομές παραμένουν ασταθείς ενόσω εργαζόμαστε", είπε, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω ανησυχιών ασφαλείας.

Κατάπαυση του πυρός στη Μιανμάρ μετά τον φονικό σεισμό

Η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, η οποία συντονίζει τον αγώνα κατά της χούντας που έχει καταλάβει την εξουσία, κήρυξε σήμερα μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπλήκτων.

Η Δύναμη Λαϊκής Άμυνας (People’s Defence Force / PDF) «θα σταματήσει για δύο εβδομάδες τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις αμυντικές ενέργειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», αρχής γενομένης από την 30ή Μαρτίου 2025, αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος.

Η PDF διαβεβαιώνει πως «θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις» προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών αρωγής των σεισμοπλήκτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ