Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απαίτησε χθες Τρίτη το Ιράν να αφήσει «αμέσως» ελεύθερους πολίτες της χώρας του που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπου η επιδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται.
«Οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν το ιρανικό καθεστώς άμεσα υπεύθυνο για οποιονδήποτε θάνατο Αμερικανού. Η αντίδρασή μας θα είναι αποφασιστική», διεμήνυσε ο Πομπέο σε ανακοίνωσή του.
Σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγράφεται ότι η Τεχεράνη αποφάσισε να αφήσει προσωρινά ελεύθερους 70.000 φυλακισμένους τη Δευτέρα, για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της επιδημίας.
Τόσο στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του, όσο και σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πομπέο αξίωσε η ιρανική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερους τους Αμερικανούς που κρατά «άδικα» για «ανθρωπιστικούς» λόγους, καθώς η εξάπλωση του κοροναϊού στις φυλακές συνεπάγεται πως η παράταση του εγκλεισμού τους θα καταπατούσε κάθε έννοια «θεμελιώδους ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Σύμφωνα με τον Πομπέο, οποιαδήποτε χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν θα πρέπει να ζητήσει να λάβει ανταπόδοση από την Τεχεράνη, αλλά και την αποφυλάκιση όλων των ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα και των ξένων εγκλείστων στις ιρανικές φυλακές.
Η επιδημία της ασθένειας COVID-19 πλήττει πολύ σκληρά το Ιράν. Η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε χθες Τρίτη άλλους 54 θανάτους ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, γεγονός που αύξησε το σύνολο των θυμάτων στους 291 νεκρούς.
Εξάλλου ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί επισήμως στο Ιράν αυξήθηκε αλματωδώς, κατά 881, στα 8.042, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Δρ. Κιανούς Τζαχανπούρ.
Σύμφωνα με τον Τζεβάιντ Ραχμάν, ειδικό του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, ο κοροναϊός εξαπλώνεται ταχύτατα στις ιρανικές φυλακές, όπου ο υπερπληθυσμός των εγκλείστων, η ανεπαρκής σίτιση και η έλλειψη υγιεινής προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Τα προβλήματα αυτά, τόνισε, σημαίνουν πως «υπάρχει υψηλός κίνδυνος για την υγεία των φυλακισμένων».
Η σχέση των ΗΠΑ με το Ιράν χαρακτηρίζεται από μεγάλη ένταση, ειδικά μετά την αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, τον Ιανουάριο. Η ενέργεια αυτή εξώθησε την Τεχεράνη να εξαπολύσει επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων στις οποίες σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, φέρνοντας τα δύο κράτη στα πρόθυρα πολέμου.