Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, μετά από επίσκεψη στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν τις βάσεις για την εγκατάσταση στην Ευρώπη, την Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού πυραύλων, οι οποίοι προηγουμένως ήταν απαγορευμένοι βάσει της συνθήκης INF.
«Φυσικά, θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα με τη Γαλλία, αλλά για να επιτευχθεί λεπτομερής συμφωνία, χρειαζόμαστε πολυμερείς διαπραγματεύσεις, πολυμερείς διαβουλεύσεις, που φυσικά περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ - οι οποίες κατέστρεψαν τη συνθήκη INF και τώρα ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη αυτών των απαγορευμένων όπλων στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία - και δεν το κρύβουν», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Πάντως ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε ότι κατά τη συζήτηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο για τον έλεγχο των εξοπλισμών, αισθάνθηκε πως οι ΗΠΑ έχουν κάνει ορισμένες αλλαγές προς μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση.
Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Τουρκίας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας, καθώς και ότι Μόσχα και Άγκυρα έχουν αμοιβαία κατανόηση.
Η Μόσχα έχει καλέσει τις ΗΠΑ να αποφύγουν την ανάπτυξη των πυραύλων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, αφότου η Ουάσιγκτον αποχώρησε από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας (INF), υπογραμμίζοντας ότι θα οδηγήσει στην «υποβάθμιση» του παγκόσμιου συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2019 την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία INF του 1987.
Η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι εγκαταλείπει τη συνθήκη λόγω υποτιθέμενων παραβιάσεων από τη Μόσχα, αν και η Ρωσία τηρούσε τη συμφωνία, παρόλο που είχε παρόμοιες ανησυχίες για τη συμμόρφωση από πλευράς ΗΠΑ.
Αφότου οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν και επίσημα τη συμφωνία τον Αύγουστο, το Πεντάγωνο δοκόμασε αμέσως ένα νέο πύραυλο που απαγορευόταν βάσει της συνθήκης.
Η συνθήκη INF που υπογράφηκε από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση περιόριζε την ανάπτυξη, παραγωγή και τοποθέτηση πυραύλων εδάφους που θα μπορούσαν να χτυπήσουν οπουδήποτε σε ακτίνα από 500 έως 5.500 χιλιομέτρων.