Ξεκάθαρη θέση πήρε ο Τραμπ για τον Γκιουλέν. Μπορεί ναι μεν να έκανε και δηλώσεις φιλικές προς τον Ρ. Τ. Ερντογάν, εξάλλου η γλώσσα της διπλωματίας είναι πάντα διαφορετική από την πραγματικότητα, όμως τέσσερα ζητήματα είναι αυτά που θα κρίνουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. H υποστήριξη της Ουάσινγκτον στους Κούρδους της Συρίας, οι S-400, η Κύπρος και ο αυτοεξόριστος ιμάμης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι δεν εξετάζει την πιθανότητα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν -του μουσουλμάνου κληρικού, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ- στο πλαίσιο χαλάρωσης της πίεσης προς τη Σαουδική Αραβία.
«Όχι, δεν είναι υπό εξέταση», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος καταζητείται στην Τουρκία για την φερόμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Το NBC News μετέδωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση Τραμπ διερεύνησε την πιθανότητα έκδοσης του Γκιουλέν σε μια προσπάθεια να πείσει τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να χαλαρώσει την πίεση στο Ριάντ με αφορμή την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα.
Μία είδηση που έτρεξαν να μεταδώσουν αμέσως κάποια ΜΜΕ στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν διασταυρώσει πληροφορίες πρώτα. Βέβαια η τοποθέτηση Τραμπ είναι σαφέστατη και αδειάζει όποιον έτρεξε να γράψει διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
ΝΕΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΗΠΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αμετακίνητες στη δέσμευσή τους για υποστήριξη του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει του πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Συνεχίζουμε τη μακροχρόνια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και υποστηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ της. Είμαστε αμετακίνητοι σε αυτή τη δέσμευση», δήλωσε ο κ. Φάνον.
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ F-35
Το αμερικανικό Πεντάγωνο φέρεται να συμφωνεί με την προσέγγιση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγοράσει ταυτόχρονα και το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 και τα αμερικανικά μαχητικά F-35, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματική πηγή.
Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, που μετέδωσε πρώτο την είδηση, το αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης παρέδωσε στο Κογκρέσο έκθεση που περιγράφει τις συνέπειες από την παραλαβή των 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35. Στην ανταπόκριση με τίτλο «Pentagon report on Turkey’s F-35 program delivered to Congress», το πρακτορείο αναφέρει ότι αφαιρείται ένα σημαντικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, σύμφωνα με πέντε ανώνυμες πηγές με γνώση του περιεχομένου της έκθεσης.
Η Τουρκία σχεδιάζει την προμήθεια ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες στη Δύση, καθώς τα εν λόγω οπλικά συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που θα δίνει στη Μόσχα εικόνα των αδυναμιών του τεχνολογικά πλέον προωθημένου αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους σε μια περίοδο εντάσεων με τη Ρωσία.
Η Ellen Lord, επικεφαλής της υπηρεσίας προμηθειών του Πενταγώνου, δήλωσε στο Reuters ότι το σχέδιο της Τουρκίας για αγορά των συστημάτων S-400 είναι «εξαιρετικά προβληματικό» και ότι σειρά αξιωματούχων των ΗΠΑ έχουν συζητήσει το ζήτημα αυτό με την Άγκυρα.
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία έχει αλλάξει γνώμη. Σύμφωνα με την Lord, η έκθεση προς το Κογκρέσο «παραθέτει τα γεγονότα για το πού βρισκόμαστε», χωρίς να κάνει συστάσεις. Αρνήθηκε, όμως, να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Πρέπει να συνεργαστούμε με το Κογκρέσο για να αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε. Θα έχουμε στενή συνεργασία μαζί του και από κοινού θα εξετάσουμε το θέμα…», τόνισε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters, στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ για την αμυντική βιομηχανία που διεξήχθη στο Βερολίνο προ ολίγων ημερών.