Η Ρωσία κατηγόρησε τη Δευτέρα την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε επίθεση με drone στην υποδομή του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
«Στις 11 Ιανουαρίου, το καθεστώς του Κιέβου, προκειμένου να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, επιχείρησε επίθεση με εννέα drones», σε σταθμό συμπίεσης φυσικού αερίου στη νότια Ρωσία που τροφοδοτεί τον αγωγό TurkStream, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας.
Το ίδιο ανακοίνωσε ότι όλα τα ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν, με τα συντρίμμια που πέφτουν να προκαλούν «μικρές ζημιές» σε κτίριο και εξοπλισμό σε σταθμό μέτρησης αερίου.
Η τοποθεσία βρίσκεται στο χωριό Gai-Kodzor, κοντά στη νότια ακτή της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και απέναντι από την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία έχει στοχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από το Κίεβο κατά τη διάρκεια της τριετούς σύγκρουσης.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η εγκατάσταση συνεχίζει να είναι σε «κανονική λειτουργία» και δεν υπήρξε καμία διακοπή στον εφοδιασμό.
Ο TurkStream, ο οποίος εκτείνεται από τη Ρωσία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και φτάνει στην Τουρκία και στη συνέχεια στα Βαλκάνια, είναι ο τελευταίος ενεργός αγωγός που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.
Διατρέχει 930 χιλιόμετρα κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και έχει ετήσια χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Υπενθυμίζουμε ότι το Κίεβο διέκοψε την διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου από το ουκρανική έδαφος την 1η Ιανουαρίου, η οποία ήταν για δεκαετίες η κύρια οδός για τη μεταφορά ρωσικών προμηθειών στην Ευρώπη.
Τα 27-μέλη της ΕΕ μειώνουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Παρά την πτώση των εισαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγού, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει τις αγορές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο μεταφέρεται δια θαλάσσης.
Η Ρωσία θα χτυπήσει με θόρυβο την Ουκρανία;
Όπως έχει διαμηνύσει ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν, αν παραστεί ανάγκη η χώρα του θα κάνει ξανά χρήση πυραύλων Oresnik, κατά της Ουκρανίας, η οποία έχει χάσει ουσιαστικά τον πόλεμο στο έδαφος, και ασκεί το σχέδιο με ισχυρά χτυπήματα σε κύριες ρωσικές υποδομές σε όλους τους τομείς.
Αεροδρόμια, αγωγοί, ενεργειακές εγκαταστάσεις, αποθήκες με πυρομαχικά, δεξαμενές με φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αποτελούν κύριο στόχο των Ουκρανών.
Το σχέδιο αυτό του Κιέβου με την συνδρομή της Δύσης, έχει προκαλέσει οργή στην Μόσχα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κινητοποιώντας ρωσικά σχέδια ισοπέδωσης ουκρανικών πόλεων.
Το μόνο που αναμένει το Κρεμλίνο, είναι η συνάντηση Πούτιν-Τραμπ, με κύριο θέμα το Ουκρανικό, από αυτήν θα εξαρτηθεί κατά 99% η η στάση της Ρωσίας από εδώ και στο εξής.